Didden Village-huset i Rotterdam:

Er dette mulig? Er dette huset en spøk?

PRIVAT SONE: Himmelblått, over alt. Toppetasjen skjermes av halvhøye sidevegger. Foto: Rob`t Hart

Nei, de tre knallblå småhusene på taket av et gammelt teglhus er ikke et synsbedrag. Så lekent kan det vel bare bygges i Europas arkitekturhovedstad Rotterdam?

Dette oppsiktsvekkende designprosjektet midt i et av arkitektbyen Rotterdams homogene boligkvarterer er både et visuelt utropstegn i en av Europas mest multikulturelle byer og en del av en spennende utvikling som skjer mange pulserende steder; å tilføre eldre byer ny identitet og bærekraft ved å bo bokstavelig talt på byens tak.


- Familien Didden som blant annet driver et parykkverksted i huset, kontaktet oss for å få en ny bolig ettersom de to guttene i familien trengte mer plass og egne soverom, sier Jan Knikker i arkitektkontoret MVRDV i Rotterdam i en mail til bonytt.no.

Dette firmaet er for øvrig mest kjent her i Norge for et av de mest spektakulære høyhusene i den mye omdiskuterte Barcode-rekken i Bjørvika.

Himmelblått på toppen

- I stedet for å bygge et nytt hus til familien helt i ukanten av byen, foreslo vi å utvide huset de allerede hadde på toppen, utdyper Knikker.

- Vi bygget tre småhus med soverom, ett til de voksne og et til hver av de to guttene. Den himmelblå fargen på de tre boligene og terrassen rundt er på samme tid i kontrast og i form i samspill med det historiske nabolaget, forklarer eksperten til bonytt.no

En blå krone på toppen

De tre små sovhusene danner er gruppe, nesten som en krone på toppen av det gamle teglhuset. En spiraltrapp leder opp til foreldrehuset, og en annen til guttenes soverom. I tillegg til å være bolig for familien inneholder dette gamle, monumentale teglhuset også atelier for parykkvirksomheten til familien Didden.

Med rikelig med terrasseplass, lune kroker og smug mellom husene er dette blir dette arrangementet som en privat landsby.

Utedusj på hustaket

Småhusene har ellers takvinduer som gir innbyggerne utmerket lufting, kontakt mellom alle boenheter - og utsikt over gateløpene i nabolaget, samt over hele byen.

En dusj under åpen himmel og ditto basseng setter prikken over i-en på utelivet ute på Rotterdams tak.

(Les videre under bildet)

COOL DESIGN FROM HOLLAND: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak. Foto: Rob `t HartCOOL DESIGN FROM HOLLAND: Det himmelblå huset av arkitektkontoret MVRDV gjør det attraktivt å bo på Rotterdams tak. Foto: Rob `t Hart

Ved å male både ytterkledningen på husene og terrassegulvet med en himmelblå polyurethanemaling er atomfæren på taket helt himmelsk.


Det lyseblå eksteriøret var for øvrig ideen til arkitekt og partner i MVRDV, Winy Maas.

- Denne lette fargen forbinder toppen av huset, kronen med himmelen, sa han til New York Times for tre år siden.

Tannpuss i det blå

Huseier Sjoerd Didden forteller til samme publikasjon at han har et ritual med tannpuss midt i dette knallblå miljøet, hver morgen. Det borger for en god start på dagen.

Måten denne utvidelsen er bygget opp på er ellers typisk for Maas måte å tenke på. Den handler om å bygge tett i byer. Brukes byarealene intensivt som dette blir det også lettere å bygge bærekraftige miljøer - igjen ifølge NYT.

- Det er ganske interessant at dette lille prosjektet i Rotterdam har tiltrukket seg mye mer mediainteresse enn våre multi-millionprosjekter andre steder på kloden, er et annet sitat signert topparkitekt Winy Maas.

Høyt æret

Nylig mottok Maas den franske æreslegionen-ordenen for sitt arbeid med urbanisme og arkitektur i byer som Paris, Dijon og Bordeaux.

- Rotterdam er kjent for sin djerve, eksperimentelle arkitektur, og byen kalles ofte Hollands Manhattan, blant annet på grunn av prosjekter som dette Didden Village-huset av MVRDV. Vi er ikke redde for modig arkitektur, og dette imponerer mange turister, sier samfunnshistoriker Kim Heinen i Rotterdam Marketing.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden