Slik får du et bleket smil

ETSENDE: Blekemiddelet hydrogenperoksid er etsende, og tannkjøttet beskyttes derfor med en spesiell krem, og resten av ansiktet med maske. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)
ETSENDE: Blekemiddelet hydrogenperoksid er etsende, og tannkjøttet beskyttes derfor med en spesiell krem, og resten av ansiktet med maske. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Å bleke seg til et hvitere smil er blitt populært. Men vær forsiktig med hvilke midler du tar i bruk.

Priseksempler

Klinikkbleking med gelé og lys, Ellipse Klinikken: 3800 kroner

Hjemmebleking tilpasset av tannlege, Tannlegevakt Oslo S: 2800 kroner

Hjemmeblekingssett, DentaWorks WhiteNow hos Tannbleking.nu: 595 kroner

Tannblekingspenn, Flash White fra Tannblekingspenn.com: 249 kroner

Blekestrips, Listerine Whitening fra Crest-whitestrips.net: 350 kroner

– Du ser resultatet umiddelbart etterpå. Hvor stor forskjellen blir, kommer blant annet an på hvor hvite tennene var i utgangspunktet, men i snitt sier vi at tennene kan bli åtte nyanser hvitere, sier Marianne Jægtvik, som er kvalitets- og opplæringsansvarlig ved Ellipse Klinikken.

Klinikken tilbyr mange former for skjønnhetsbehandling, fra Botox og Restylane til tannbleking.

– Blekingen utføres av tannpleier eller tannlege. I tillegg må man ha vært hos tannlegen i løpet av det siste halvåret for kontroll, siden man ikke bør ha hull om man skal bleke. Tenner som er skadet, vil ikke få godt resultat. Dessuten vil fasetter, bruer eller kroner ikke bli lysere enn de var da de ble satt inn, sier Jægtvik.

Blekingen foregår med en kombinasjon av blekegelé og lys.

– Først legges en beskyttelseskrem over tannkjøttet. Deretter legger man på en blekegelé og setter blått lys mot tennene. Lyset er med på å øke effekten av blekemiddelet, forklarer hun. Geleen byttes ut hvert tjuende minutt, til sammen tre ganger.

Les også: Ikke moms på helsetjenester i utlandet

Hjemme- eller bortebleking

STRIPS: Listerine Whitening strips klistres på tennene, og skal gå i oppløsning av seg selv etter 5-10 minutter. Listerine lover hvitere tenner i løpet av to uker, mens tannlegen hevder effekten ikke er så stor. FOTO: ListerineSTRIPS: Listerine Whitening strips klistres på tennene, og skal gå i oppløsning av seg selv etter 5-10 minutter. Listerine lover hvitere tenner i løpet av to uker, mens tannlegen hevder effekten ikke er så stor. FOTO: Listerine

Hovedsakelig finnes det tre muligheter dersom du vil bleke tennene: Du kan gå til tannlegen og få hele prosessen gjennomført der. Du kan gå til tannlegen og få tilpasset en skinne for blekemiddel, som du så tar med hjem og bruker for eksempel hver natt flere dager i strekk til du oppnår ønsket resultat. Eller du kan kjøpe et hjemmeblekingsprodukt og ordne alt selv – særlig på internett tilbys et stort utvalg geleer, strips og penner for hjemmebruk.

Direktør i Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer, Jon E. Dahl, vil fraråde å gjøre tannblekingen på egen hånd.

– Dette er sterke kjemikalier som lett kan skade tannkjøttet dersom ikke skinnen er riktig tilpasset. Alternativer som strips eller penner stiller jeg meg tvilende til om har noen god effekt, sier han.

I Norge er det ikke tillatt å selge blekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til privatpersoner. Med så lav konsentrasjon vil middelet imidlertid ikke ha noen effekt.

PENN: Whiter Image Pen lover hvitere tenner ved at du rett og slett børster blekegelé på tennene, og lar det virke. FOTO: Whiter ImagePENN: Whiter Image Pen lover hvitere tenner ved at du rett og slett børster blekegelé på tennene, og lar det virke. FOTO: Whiter Image

– Dette er et grått marked, der det selges midler som er like sterke som det tannlegen bruker, advarer Dahl.

Les også: Dårligst tenner i nord

Ising og etsing

Jægtvik forteller at fleste av deres kunder synes det er tryggest å få utført blekingen på klinikken.

– En del er nok engstelig for å prøve seg hjemme, siden hydrogenperoksid er etsende, forteller hun. Men selv om du foretar blekingen hos tannlegen, må du regne med noen bivirkninger.

– Rundt halvparten av de som bleker tennene hos tannlegen, eller som har fått med tannblekingssett hjem, har ifølge våre undersøkelser opplevd bivirkninger, sier Dahl. De vanligste bivirkningene er ising og mer følsomme tenner.

– Vanligvis varer dette bare et par dager, men vi hadde informanter som opplevde ising i flere måneder etterpå. Er du plaget av bare tannhalser eller ising fra før, kan tannbleking forsterke problemet, advarer Dahl. Etseskader på tannkjøttet var heller ikke uvanlig, 10–20 prosent rapporterte om dette.

Dahl vil uansett fraråde å bleke for ofte.

– Blekemidler trenger inn til nervene i tennene, og gir en mild betennelse i nerven. Så hva blir langtidseffekten dersom man bleker mange ganger? Det vet vi rett og slett ikke nok om, påpeker han.

Les også: - Nattmat skadelig for tennene

Midlertidig hvitt

HVITT: Hos Ellipse Klinikken kan du få hvitere tenner på under to timer. Men klinikkbehandling koster, i dette tilfellet 3800 kroner. Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer har dessuten registrert at mange får bivirkninger av tannbleking. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)HVITT: Hos Ellipse Klinikken kan du få hvitere tenner på under to timer. Men klinikkbehandling koster, i dette tilfellet 3800 kroner. Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer har dessuten registrert at mange får bivirkninger av tannbleking. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Hvor lenge det hvite smilet vil vare, kan heller ikke tannlegen love noe om.

– Det kommer blant annet på hvordan du tar vare på tennene dine, sier daglig leder ved Oslo Tannlegevakt, Singh Rai.

– Noen bleker tennene bare én gang, og er fornøyd med det, andre vil bleke tennene igjen etter et år eller to. Folk har jo også ulik forventning til hvor hvite tennene skal være, påpeker han.

– De fleste ønsker å bleke igjen etter 2–4 år. Selv bleket jeg tennene for 4–5 år siden, og de ser fine ut fremdeles, sier Jægtvik.

Reklamen gjør i hvert fall sitt beste for å fastslå viktigheten av hvite tenner. Som man kan lese på tannbleking. no:

«Ikke la dine misfargete tenner være årsaken til at du går glipp av kjærlighet, jobbmuligheter eller andre sosiale sammenkomster». Dahl mener det foregår en del unødvendig tannbleking.

– Å ha litt gule tenner er ikke god nok grunn til å bleke. Å bleke tennene blir fort en selvforsterkende prosess, man flytter standarden for hva som normal farge på tennene, påpeker han.

Les også: Tannpuss beskytter hjertet

LYSBEHANDLING: På klinikk kombineres gjerne blekemiddelet med blått lys, som skal øke effekten av behandlingen. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)LYSBEHANDLING: På klinikk kombineres gjerne blekemiddelet med blått lys, som skal øke effekten av behandlingen. (FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden