3D-printing av mat

Skriv ut din egen mat med 3D-printer

Forskere ved Cornell University i USA ønsker å innføre 3D-printing av mat ved restauranter, storkjøkken og blant privatforbrukere. Bildet viser hvordan en 3D-printer fordeler småkakedeig. En ny og forbedret utgave av printeren er under utvikling. FOTO: Fab@home.
Forskere ved Cornell University i USA ønsker å innføre 3D-printing av mat ved restauranter, storkjøkken og blant privatforbrukere. Bildet viser hvordan en 3D-printer fordeler småkakedeig. En ny og forbedret utgave av printeren er under utvikling. FOTO: Fab@home.

3D-printing av mat kan snart bli mulig både ved restauranter og hos privatpersoner.

Vi koser oss fremdeles med gode oppskrifter av tradisjonell karakter, men snart kan ny 3D-teknologi sørge for at matlagingen skjer uten at vi trenger å løfte mer enn en finger.

Laboratoriet ved Cornell University i USA, som jobber med å utvikle mekanismen, ønsker å innføre utskrift av mat hos restauranter, storkjøkken og blant privatforbrukere.

Både kokker og ernæringseksperter er positive til utviklingen, og tror teknologien kan føre til et sunnere kosthold dersom utstyret ikke bare brukes til å produsere fastfood og snacks.

Blåkopi av kaker og kamsjell

Tidligere har 3D-skrivere blitt omtalt som en mulig løsning for å skape større effektivitet i forbindelse med industriell design og fabrikasjon.

I april i år ble det kjent at forskere og studenter ved det amerikanske universitetet hadde lykkes med å utvikle 3D-printeren slik at man bare kunne koble den til datamaskinen, trykke «print» og lene seg tilbake og vente på maten. Forskerne printet ut spiselige ting av både sjokolade, ost, hummus, kalkun, muslinger og selleri.

De nyeste mat-skriverne kan produsere små romfergeformede kamskjell , nuggets og kaker . De kan også lage en solid hamburger, med flytende lag av ketchup og sennep, eller en vegetar variant ut i fra rå matvarer.

Matskriveren krever spiselig blekk og elektroniske tegninger. Maskinen skriver ut maten ved hjelp av flere kassetter, og tar for seg linje for linje til den ønskede formen er oppnådd.

- Den elektroniske kopien spesifiserer hvilke materialer som går hvor, og lager så å si en blåkopi av ordinære spiselige produkt, sier leder ved laboratoriet, Hod Lipson.

Nye bakverk og middagsretter

De som står bak prosjektet har utviklet en ny utskriftsteknikk som gjør at skriveren kan endre form og konsistens på maten som skrives ut. Flotte bakverk kan produseres i pyramideform og knakende god skinke i halvkuler.

Utskrift av mat handler også om mer en dekorativ presentasjon. Det er fullt mulig å skape nye smaker og typer mat ved å variere de kjemiske egenskapene i innholdet.

- Dette er en utrolig utvikling innen design, og kombinasjonen av smaker, former og farger som kan oppnås enorme, forteller Lipson.

Laboratoriet ved Cornell har gått sammen med Det franske kulinariske instituttet for å skape nye matvarer og ulike former for eksisterende mat, med nye materialer. Ifølge lederne for prosjektet vil teknologien gjøre det lettere for kokker å være innovative, og skape retter som aldri før har eksistert.

Sunnere kosthold

Kjøkkensjef ved Homaro Cantu ved Moto restaurant i Chicago mener at varer som i dag ikke regnes som mat, vil bli menneskelig føde i framtiden.

- Amerikanerne vil aldri slutte å spise cheeseburgere og pommes frites, dermed bør vi jobbe for å erstatte innholdet med sunne råvarer. Dessuten vil mennesker som ikke har ferdigheter til å lage sunn mat, få tilgang til et bedre kosthold, sier han.

3D-utskriften av mat har hovedsakelig vært basert på matvarer i flytende form som for eksempel smeltet sjokolade , ost og deig.

Nå brukes også mat som ikke kan danderes fra en sprøyte, slik som kjøtt og grønsaker, ved å blande innholdet med våte ingredienser.

Les også:

Slik velger du riktig smarttelefon

Nå får du gratis GPS-navigasjon til mobilen

Appene som får deg i form

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter

Se også disse sakene:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden