Usikker fremtid for bokhylla

En undersøkelse gjennomført for IKEA viser at hver tredje nordmann vil kaste ut bøkene fra stua om fem år. (Foto: Ikea)

Er bokhylla inne i sitt siste kapittel? Eller er det bare bøkene som forsvinner derfra?

Bokhylletrender

Fargesortering i hylla

Papirbøkene har sett sånn noenlunde like ut i 556 år, siden Johann Gutenberg trykte sin berømte bibel. Men Ann Helen Lund, en av to interiørbloggere bak firmaet Norske Interiørblogger, ser ingen tegn til at bokhylleinnholdet byttes ut med noe mer framtidsrettet og moderne enn nettopp bøker.

– Jeg håper inderlig ikke at vi fjerner bokhyllene. Bøker har sin definitive plass i hjemmene våre. Dessuten er det å lese papirbøker en annen form for avkobling når vi ser så mye på en skjerm resten av dagen, sier Lund.

Hun mener bokhylletrenden nå handler om å gjøre bøkene – og da gjerne store praktbøker – til en større del av den interiørmessige delen av boligen, for eksempel ved å sortere bøkene etter farger.

Sier adjø til CD-hyllene

De som svarte på IKEAs undersøkelse om bokhylla, er enda mer tilbøyelige til å kaste ut CD-ene og DVD-filmene – og hyllene de står på.

Nesten halvparten – 45,4 prosent for å være nøyaktig – synes ikke det er fint å ha CD- og DVD-coverne på utstilling i stua. De tror derfor disse er på vei ut fra våre hjem. Det er flere menn enn kvinner som tror CD- og DVD-hyllene vil fordufte. Og over halvparten av dem mellom 20 og 39 år tror disse hyllene er borte om fem år.

CD-ene kom for øvrig for fullt på slutten av 1980-tallet, og DVD-ene på slutten av 1990-tallet.


Bokormene går over til å bli ebokormer. Bøker lastes ned på lesebrett. Når man er ferdig med boka, ligger den lagret på lesebrettet til den slettes. Ikke noe håndfast settes på en bokhylle for å støve ned.

Trenger vi egentlig bokhyllene lenger, når våre digitaliserte hjem blir enda mer digitaliserte noen år inn i framtida?

Forfatter og blogger Eirik Newth har store mengder med bøker; i bokhyller, i esker og på lesebrett.

– Jeg har kastet ut CD-hyllene, men bokhyllene mine får stå i fred. For unge folk tror jeg derimot at bokhyllene er i ferd med å bli overflødige. Vi følger alltid trendene fra USA, og de unge går jo alltid i bresjen når det gjelder teknologiske nyvinninger. Salget av ebøker øker nå kraftig i USA, og det samme vil skje i Norge om noen år. Dessuten er det et spørsmål om dagens unge egentlig kommer til å lese så mye. De har så mye å velge i av annen underholdning, og det kommer bare mer, understreker Newth.

Kan få ny funksjon

Norstat har gjennomført en bokhylleundersøkelse for IKEA. 1000 nordmenn ble spurt om sin mening, og nesten en tredel av dem tror bøkene forsvinner fra stua om fem år. Noen færre, én av fem, ser ikke engang behov for bokhyllene i år 2016. IKEA heier på flertallet, dem som fortsatt sverger til både bøker og bokhyller.

– Vi tror fysiske bøker fortsatt vil ha en sentral plass i norske hjem, fordi de representerer noe mer enn lesestoff. De sier noe om hvem vi er. Bøkene er med på å uttrykke vår smak og personlighet, mener kommunikasjonsrådgiver Jan Christian Thommesen i IKEA.

Han forventer likevel at bokhyllene får en litt annen funksjon – tilpasset nordmenns liv i framtida.

– Jeg tror folk kommer til å fylle hyllene med både bøker og andre eiendeler de synes pynter opp i stua. Vanene og behovene endrer seg hele tiden, og folk definerer i stor grad selv hva de skal bruke et så åpent og anvendelig produkt som en bokhylle til, fastslår Thommesen.

Digitale omslag

Jon Bing, forfatter, jurist, professor og framtidstenker, leser helst bøkene på lesebrett. Han understreker imidlertid at han ikke har noen planer om å kvitte seg med sine egne bokhyller.

EBOKELSKER: Eirik Newth (47) leser helst på lesebrett, men omgir seg med tusenvis av bøker som støver ned i bokhyllene. Han tror den unge generasjonen ikke har like stort behov for bokhyller som ham selv. (FOTO: Carl Martin Nordby)EBOKELSKER: Eirik Newth (47) leser helst på lesebrett, men omgir seg med tusenvis av bøker som støver ned i bokhyllene. Han tror den unge generasjonen ikke har like stort behov for bokhyller som ham selv. (FOTO: Carl Martin Nordby)

– Fysiske bøker kan være vakre gjenstander, og vi trenger dem. Men det er likevel ikke utenkelig at vi om noen år får grafiske, digitale framstillinger av bokas omslag. Digitale bokomslag i en eller annen form kan bli en del av den digitaliserte boka vi kjøper, fordi mange ønsker å ha en forside å se på, spår Bing.

Terje Hillesund, førsteamanuensis i medievitenskap ved Universitetet i Stavanger, tror mye vil forandre seg dersom markedet for ebøker eller bokapplikasjoner tar helt av.

– Det er vel bare et spørsmål om tid før det skjer. Da tror jeg bokhyllene blir mindre verdt for oss. Det er bare rundt 100 år siden bokhylla ble et vanlig møbel for folk flest. Det er ikke sikkert bokhyllenes historie vil fortsette i så mange år til, sier Hillesund.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter