Hund og barn

Den verste tabben hvis du har hund og barn

NÆRT FORHOLD: Hunden kan bli en fin lekekamerat for barnet. Men du kan aldri stole fullt og helt på en hund, advarer veterinær. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
NÆRT FORHOLD: Hunden kan bli en fin lekekamerat for barnet. Men du kan aldri stole fullt og helt på en hund, advarer veterinær. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Det er én ting du aldri må gjøre, sier veterinæren.

BARN OG HUNDER

Hvordan hilse på en hund?

 • Spør alltid eieren om å få lov å hilse på hunden. Kun ett barn om gangen får hilse på.
 • Sett dere ned på huk og la hunden komme til barnet.
 • Ha alltid rolige bevegelser og dempet stemme.
 • Når hunden uttrykker at den ønsker kontakt, klapp den rolig på siden.
 • Gå ikke bort til en hund som står alene.
 • Ikke stirr rett på hunden eller treng dere på.
 • Ikke strekk ut hånden (nei, det skal man faktisk ikke).
 • Ikke klapp hunden på hodet.
 • Om man ikke ønsker kontakt, snu ryggen til og gå rolig vekk.

(Kilde: GoodDog Center)Før du skaffer deg dyr

Det er viktig å planlegge kjøpet av et kjæledyr.

Tenk nøye igjennom hvilket dyr som passer for familien.

 • Hvor mye tid planlegger dere å bruke på dyret?
 • Hvordan lever dyret?
 • Har dere økonomi til å ha dyr?
 • Hvem skal passe dyret når dere drar på ferie?
 • Dersom dere føler dere presset på tid, er det muligens best å skrinlegge planene.
 • Alle dyr trenger oppmerksomhet og stell.
 • Poenget med å ha dyr er å tilbringe tid sammen med det.

Barn og hund kan få en helt spesiell kontakt. Men veterinær Torbjørn Jaran Knive, leder av Eiker Dyreklinikk, er skeptisk til å stole for mye på familiehunden, og advarer sterkt mot å la en baby eller et barn være alene med en hund.

– Det finnes nok av tilfeller der kjæledyr har skadet små barn, selv om det ikke er ondt ment fra dyret sin side, sier han til Foreldre & Barn. Veterinæren trekker frem katter som legger seg oppå munnen til sovende babyer så de ikke får puste, som eksempel.

– Jeg ville aldri ha latt min hund være alene med et barn, selv om hunden er snill og godlynt. Det gjelder om barnet så er seks måneder eller tre år. Man kan aldri vite med en hund, det er ikke verdt å ta sjansen, sier han.

– Så lenge eieren har full kontroll og er til stede, er det selvsagt ikke noe i veien for å la hunden være i samme rom som barnet.

Når et par med en hund også får en baby, mener Knive at det er viktig at man er veldig forsiktig i begynnelsen, og aldri stoler 100 prosent på at det går bra.

– Tilvenning må nødvendigvis skje på en slik måte at barn og hund har en viss kontakt, som for eksempel at de er i samme rom, men hunden trenger ikke absolutt snuse på babyen eller lignende, sier veterinæren, som også har drevet med gjeterhundkonkurranse i en årrekke.

En hund trenger gradvis tilpasning til den nye situasjonen. Hundens tilvenning til babyen må familien ta steg for steg.

– Som regel vil en hund akseptere et barn, men det er ingen selvfølge. Tilvenningen må skje sakte. Det er viktig at hunden aksepterer babyen. Enten så går det, ellers så går det ikke. En familie med barn kan ikke ha en hund de ikke kan stole på, sier Jaran Knive.

Men han understreker at selv om det kan ta tid, er det fullt mulig å få til.

– Det er naivt å tro at barnet og hunden skal bli gode venner fra første stund. Men tar man tiden til hjelp, kan hunden bli en fin lekekamerat for barnet, sier veterinæren.

En annen ting er at eier av hunden ikke må glemme å trene og akivisere hunden, selv om det er kommet et barn inn i huset.

– Hunden har samme behov som før, selv om eier kanskje ikke har det. Slike forandringer kan fort føre til adferdsendringer hos hunden, sier Jaran Knive.


Hund bet av nesa

MISTET NESA: Tess Erngren ble bitt i ansiktet av en hund da hun var fem år, og nesa ble revet bort. I dag er nesa helt fin igjen, og Tess jobber som hundeinstruktør. © Foto: Privat MISTET NESA: Tess Erngren ble bitt i ansiktet av en hund da hun var fem år, og nesa ble revet bort. I dag er nesa helt fin igjen, og Tess jobber som hundeinstruktør. © Foto: Privat

Da Tess Erngren var 5 år, ble hun bitt i ansiktet av en familiehund.

Tess ville hjelpe hunden å få ordentlig grep rundt et kjøttbein og holdt fram hånden.

To sekunder senere var nesa hennes revet bort.

– Jeg ble ikke redd. Merkelig nok. Foreldrene mine forklarte at hunden ikke beit for å være slem, men for å beskytte maten sin, forteller Erngren.

Nesa hennes ble sydd på, og Tess utdannet seg etter hvert til å bli hundeinstruktør og hundepsykolog.

I dag driver hun hundeskolen GoodDog Center i Oslo, og den gamle skaden er ikke lenger synlig.

– Man skal aldri forstyrre en hund som spiser. Enkle forholdsregler gjør det trygt for barn å omgås hunder, men det må læres, forklarer Erngren.

På kursene sine møter hun mange unge hundeeiere.

Hundeoppdragelse er ikke tuftet på alder og muskelstyrke, også små barn kan lære bort kommandoer som «sitt», «dekk» og «gå fot».

– Det er en lykke å se samspillet mellom barn og dyr. Barn kommuniserer med hunden helt uten tanker om prestisje eller status, og hunder er jo som små barn i hodet hele livet, forklarer Erngren.

Empati og omsorg

Fagfolk er enige om at kjæledyr har positiv effekt på små barn.

– Kjæledyr gir barn anerkjennelse og bekrefter selvbildet deres. Det ser også ut til at kjæledyr kan bidra til utvikling av empati og omsorgsevne hos barnet, sier barnepsykolog Jenny Caroline Wüsthoff Linder.

Hun er utdanningsleder ved Norsk organisasjon for dyreassistert terapi (NODAT), og har siden ungdomsårene engasjert seg i bruk av hund som terapidyr.

– Ikke sjelden regner barna kjæledyr som søsken. Noen studier tyder også på at kjæledyrene er de første barna går til for å få trøst, spesielt i tilfeller der forholdet til foreldrene er problematisk, sier Wüsthoff Linder.

Hun påpeker at barns livlige fantasi er med på å gjøre relasjonen til dyr ekstra verdifull.

– Barn tenker ikke like mye på husdyrets begrensninger som oss voksne. Når barn menneskeliggjør dyrene, blir relasjonen nær og betydningsfull. Men et barn som vokser opp med en gullfisk uten å føle noe for den, får ingen positiv effekt av kontakten, sier barnepsykologen.

– Gjennom kjæledyr lærer barn seg ansvar, forståelse og respekt, sier Tess Erngren.

– De får større innsikt i svakheter og redsler, og lærer hvor sterk kjærligheten til andre individer kan være, slår hun fast.

– Ofte ser jeg at barn er flinkere til å lese hundens språk og signaler enn det voksne er. Hunder og barn tilpasser seg hverandre.

Barnet tenker at hunden må passes på, og hunden kan få inntrykk av at barnet er en menneskevalp som må beskyttes.

Det hender hunder inntar en storesøskenrolle overfor barna i en familie.

Foreldrenes ansvar

En hund er et individ som krever oppmerksomhet, kjærlighet og tålmodighet hele livet.

Wüsthoff Linder understreker at kjæledyr alltid må være foreldrenes ansvar. Ikke barnas.

– Det er negativt for barn å vokse opp med en hund som ikke får møtt alle sine behov, eller få kjeft av frustrerte foreldre fordi de glemmer å skifte på kaninburet, påpeker hun.

Det er derfor avgjørende at familier velger et dyr og en rase tilpasset hverdagen sin.

På markedsplassen Finn.no ligger en liten jungel med godt voksne dyr for salg. Fugler, kaniner, marsvin, katter og voksne hunder stirrer med store øyne på potensielle kjøpere. For enkelte familier ender kjæledyret opp med å bli en stressfaktor som må selges.

– Det er lett å tenke at hvis man bare kjøper en hund, vil barnet få det bedre.

Men det er ingen automatikk i dette, sier Wüsthoff Linder.

– Hvis du ikke kan aktivisere hunden din to timer om dagen, bør du ikke skaffe deg en aktiv rase. Og hvis du ikke kan gå tur i det hele tatt, bør du skaffe deg en katt, ikke en hund.

Les også:

Dette gjør du når Doffen dauer

Slik gjør du når pus får søsken

Dyr har bedre vern enn barn

Med hund og småbarn på langtur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden