Her er forskjellene på menn og kvinner i senga

FORSKJELLER: Vi har spurt ekspertene, og har kommet fram til åtte forskjeller som gjør at du kan forstå sengepartneren din bedre. © Bartek Wardziak.
FORSKJELLER: Vi har spurt ekspertene, og har kommet fram til åtte forskjeller som gjør at du kan forstå sengepartneren din bedre. © Bartek Wardziak.

Skal du forstå sengepartneren din, må du vite om disse 8 forskjellene.

Ekspertene:

Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no . Hun svarer på spørsmål om seksualitet hos Doktor Online, og har skrevet flere bøker om sex. Mer sex takk! som kom i 2002 tar for seg mannen og hans seksualliv.

Thomas Johannesen er sexolog og familieterapeut, og jobber ved Curasenteret.

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samlivsmagasinet Cpunktet.no , og innehaver av den erotiske nettbutikken CecilieKjensli.no.

De aller fleste har fått med seg at det er noen forskjeller på menn og kvinners seksualitet. Men hva består egentlig forskjellene i?

Vi har spurt ekspertene, og har kommet fram til åtte forskjeller som gjør at du kan forstå partneren din bedre.

Tidligere har vi skrevet om mannens erogene soner . De skiller seg noe fra det som er kvinnenes erogene områder.

Seksualitet er individuelt, og denne artikkelen er ikke ment som en fasit.

– Det er like mange forskjeller fra person til person som man vil finne mellom kjønnene. Men noen forskjeller synes å gjenta seg hos de jeg har snakket med, sier familieterapeut og sexolog Thomas Johannesen.

1. Menn tenner raskere

Ifølge sexolog Gro Isachsen er tiden det vanligvis tar å tenne, en stor forskjell på menn og kvinners seksualitet.

– Menn tenner som et gassbluss, mens kvinner tenner som en gammeldags kokeplate, forklarer Isachsen.

Hun mener at noe av årsaken til raskere tenning ligger i at menn har adskillig større doser av tenningshormonet testosteron, enn det kvinner har.

– De fleste, særlig kvinner, må jobbe med sin egen tenning for å finne på-knappen. Mange har alt fokus utover og stresser så fælt for å være vellykkede i hverdagen at de ikke har plass til roen vi må kjenne for å gå inn i egen nytelse, legger Isachsen til.

2. Menn har oftere lyst

Johannesen forteller at det samme hormonet også kan forklare hvorfor menn generelt har oftere lyst på sex enn kvinner.

- Spesielt i ungdommen produserer menn relativt mye testosteron, noe som øker lysten på sex, sier han.

Dette avtar ettersom mannen blir eldre, og menn kan slite med både lysten og ereksjonen.

- Jeg opplever ofte at problematikken er motsatt hos eldre par, og at det er kvinnen som har oftest lyst, sier han.

Isachsen mener at noe annet som spiller inn, er at kvinnens begjær og seksualitet historisk sett har vært mer skambelagt.

- At pene piker ikke skal vise at de er kåte, sitter fortsatt igjen i enkelte miljøer. Det går for mange ut over evnen til å gi seg hen og slappe av i seksuelle situasjoner, forklarer hun.

3. Vi tenner på ulike ting

– Dessuten virker det som om nesten alle menn tenner visuelt, mens kvinner oftest tenner av kjærtegn, som begynner sakte og forsiktig og etterhvert bygger seg opp, sier Isachsen.

Cecilie Kjensli, redaktør for sex- og samlivsmagasinet Cpunktet.no og innehaver av nettbutikken ceciliekjensli.no, er enig.

– Klart menn har ulike preferanser, men triggere som pupper, miniskjørt, høye hæler og langt hår funker på de fleste menn, sier hun.

Menn og kvinner har også ulike seksuelle fantasier.

4. Samleie oppleves forskjellig

En annen stor forskjell er evnen til å nyte samleie.

– Kvinners skjede er nesten ufølsom mens penis er uhyre følsom. Slik må det være siden skjeden jo er en fødselskanal og fødslene ville blitt ulidelig smertfulle dersom skjeden hadde vært like følsom som penis, sier Isachsen.

– Under samleiet får menn stimulert det mest følsomme stedet på kroppen og synes det er det beste de kan oppleve. Dessverre har de færreste kvinner samme opplevelsen om de ikke samtidig får klitorisstimulering, sier hun.

Størrelsen på mannens penis kan ha stor betydning for parforholdet - for store peniser kan være like problematiske som for små.

TRØTT: Sovner partneren din rett etter samleie? Det er bare en av forskjellene mellom menn og kvinner. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no TRØTT: Sovner partneren din rett etter samleie? Det er bare en av forskjellene mellom menn og kvinner. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

5. Menn søvnige etter sex

Har du opplevd at du og partneren din reagerer ulikt etter samleie? Det er ikke uvanlig.

- Menn blir ofte svært søvnige etter sex, men kvinner blir plagsomt våkne. Den viktigste årsaken er at mannekjønnet mister ereksjonen etter utløsning, mens kvinnekjønnet holder på blodet en halv time etter en orgasme, noe som lettere gjør at kvinner er multiorgastiske, sier Isachsen.

6. Kvinner må ha det ryddig rundt seg

Kvinner er også ofte mer avhengige av rolige omgivelser, der huset er i orden, ikke noe stresser på jobben og forholdet til familie og venner er det beste, før hun klarer å nyte sex, ifølge Isachsen.

– Menn forteller oftere at alt annet blir bagateller, bare de har god sex først, forklarer hun.

– Kvinner må ha overskudd for å ha lyst på sex, mens menn beskriver at de får overskudd av å ha sex, utdyper Johannesen.

7. Kvinner ønsker lengre forspill

Ifølge Johannesen er det ofte slik at kvinner ønsker å bruke noe mere tid enn mannen før de begynner med selve penetreringen.

– Kvinner tenner på kjærtegn, og ønsker ofte mer av det romantiske før samleie, sier han.

Glidemiddel kan være en løsning for kvinnene når forspillet ikke varer lenge nok.

Men Johannesen understreker at det ikke alltid trenger å være slik.

– Det at menn alltid er kåte og klare, og ikke trenger forspill kan til dels være sant, men det stemmer ikke for alle, sier han.

8. Det er lettere for menn å ha tilfeldig sex.

– Så fremt guttene ikke er for fulle, så går det for dem hver gang de har sex. Det gjør det nesten aldri for damer på one night stands, det tør jeg påstå, sier Kjensli.

Hun mener også at jenter legger mer følelser i det enn menn.

– Det er derfor det er så lett å føle seg snurt når kjekkasen fra helgen aldri ringer, forklarer hun.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

10 sexmyter - og sannheter

Fem myter om kvinnekroppen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden