Hvordan fjerne flekker på barneklær

Slik vasker du bodyen ren

NAM-NAM: Mye mat setter flekker. Noen er vanskeligere enn andre å fjerne. Foto: Colourbox
NAM-NAM: Mye mat setter flekker. Noen er vanskeligere enn andre å fjerne. Foto: Colourbox

Tomatsaus, bæsj, grønske, tran og blåbær på barnebodyen. Her får du flekkfjerningstipsene som virker.

Flekkfjerning - tips
 • Fjern flekker så snart som mulig.
 • De fleste flekker blir borte ved korrekt vask med et moderne vaskemiddel, så sant du ikke lar tøyet ligge for lenge før vask. Jo raskere du vasker etter at flekken er kommet på, jo enklere er den å fjerne. Så lenge flekken er ny, er det lettere å huske hva den består av, hvilket er en fordel hvis du må ty til spesialbehandling.
 • Forbehandling av flekker med flytende vaskemiddel
 • Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken og la middelet virke opptil ½ time før vask.
 • Flekker skal løses opp og må ikke gnis så hardt at stoffet skades
 • Fjern først løst smuss så godt som mulig.
 • Legg deretter plagget med flekken ned på et rent frottéhåndkle eller lignende. Bearbeid flekken utenfra og innover med vaskemiddelet.Bruk en svamp eller klut. Skyll eventuelt i håndvarmt rennende vann. Det kan være nødvendig å gjenta behandlingen.
 • Vask til slutt plagget etter anvisning på plagget.

Kilde: Lilleborg

Det skjer nesten daglig i de fleste småbarnshjem. Bodyen, genseren og buksa blir truffet av mat som setter flekker. Fortvil ikke, de fleste flekker lar seg fjerne hvis du kjenner triksene. Her får de rådene som tar knekken på flekken:

Tran

Tranflekker er de aller vanskeligste flekkene.Det er lett å søle når man gir barnet tran, men det finne gode triks, som å helle tranen i en tåtesmukk eller sprøyte . For å ha noe håp om å få vekk slike flekker, er det viktig at man forbehandler flekken så fort som mulig. Hell litt Zalo på flekken, la det virke i ca. 15 minutter og skyll Zaloen godt ut for å unngå overskumming i maskinen. Vask deretter i maskin på så høy temperatur som tekstilene tåler. Jo høyere temperatur, jo større sjanse for å få vekk tranflekken. Tranlukt sitter godt i klærne, luft derfor plagget godt etter vask. Det finnes også andre omegaprodukter for barn, men det er tran som skårer best i test.

Blod

Blodflekker er ofte vanskelige å fjerne. Mange tenker at den forsvinner dersom man vasker den på så høy temperatur som mulig, men det er galt. Blodflekker bør skylles i kaldt vann så fort som mulig. Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken (for eksempel Blenda Senstive flytende), la det virke i 30 minutter og vask deretter på 30 grader i maskin. Prøv rustfjerner på gamle blodflekker som er vanskelige å fjerne.

Tomatsaus (ketchup) , bæsj og bær

Hell flytende Blenda Sensitive på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet, la det virke i ca. 30 minutter og vask på så høy temperatur som plagget tåler. Er plagget lyst, så bruk gjerne et vaskemiddel for hvitt tøy. Dette inneholder blekemidler og øker sjansen for å få vekk flekken. Vanskelige flekker på hvite tekstiler kan blekes bort med Klorin. Les bruksanvisningen nøye.

Blekk og tusj

Store blekkflekker fjernes best ved å fukte flekken med varm rødsprit. Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask så med så høy temperatur som tekstilen tåler. NB! Husk at rødsprit er meget brannfarlig og må kun varmes i vannbad. Har barnet tegnet med tusj på skapet, finnes det også råd.

Grønske og løvetann

Hell Zalo på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i 15 min. Skyll GODT og vask etter anvisning på plagget. Gjenta om nødvendig.

Skismøring, leppestift og sminke

Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Benyttes Zalo som flekkfjerningsmiddel, bør det skylles ut før maskinvask på grunn av fare for overskumming. Dette rådet kan også brukes på fettfleker, olje og majones.

Sjokolade og kakao

Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Tyggegummi

Legg plagget i fryseren ca. 30 minutter. Plukk deretter bort det løse. Flekken kan behandles med White Spirit.

Te

Smør på glyserol. Etter å la glyserolen virke i noen timer, eventuelt ett døgn, kan plagget vaskes igjen. Er man heldig, blir flekken borte.

null

SNART PÅ BODYEN: Deilig kake med bær setter ofte spor på bodyen. Sjekk flekkfjerningsguiden for tips. © www.colourbox.com

De viktigste flekkfjerningsmidlene

 • De viktigste flekkfjerningsmidlene:
 • Aceton: Fjerner fett, lakk, plast og bek. Må ikke brukes på acetat og triacetat. Svært brannfarlig.
 • Eddik, 5 prosent eller 7 prosent: Fjerner blant annet svetteflekker.
 • Vaskemiddel med enzym: Enzym finnes i de fleste vaskemidler. Det løser eggehvite og fettholdige flekker. Bør ikke brukes på ull og silke, siden det ødelegger fibrene.
 • Hydrogenperoksid, 3 prosent oppløselig, apotek: Bleker fargeflekker. Forsterket virkning i blanding med salmiakk. Kan skade fargen på stoffet.
 • Håndrensekrem: Løser opp skismurning, skokrem, tjære og bek.
 • Klorblekemiddel: Bleker fargeflekker. Kan skade tekstilfibrene og fargen på plagget.
 • Flytende oppvaskmiddel: Fjerner fettflekker. Kan skade fargen på plagget.
 • Salmiakk, 10 prosent fortynning: Fjerner syreholdige flekker.
 • Sitronsyre: Løsing av en teskje sitronsyre per desiliter vann til rustfjerning og bleking
 • Sprit (rødsprit eller denaturert sprit): Fjerner fargeflekker og parfyme. Svært brannfarlig.
 • Terpentin, mineralsk: Løser kvae, gummi, fett, oljemaling og lakk.
 • Tynner: Fargeløs blanding av løsemiddel som løser fett, visse typer maling og lakk. Brannfarlig.
 • Vann: Løser svært mange flekker. Unntak: fett, maling og lakk.
 • Vaskemiddelløsning: Tekstilvaskemiddel løst opp i vann.
 • White-spirit: Løser fett og visse typer maling. Brannfarlig.

Kilde: Forbrukerrådet

Får mange henvendelser

Mange foreldre som sliter med å få barnetøyet rent, tar kontakt med Forbrukerservice hos den norske vaskemiddelprodusenten Lilleborg. Leder, Malin Skaar, sier at det ofte er sesongavhengig hva foreldrene de spør om. Om sommeren kommer spørsmålene om grønske, om høsten er det bærflekker, på vinteren er det skismøring og om våren er det blant annet isflekker på klærne som plager foreldrene, sier hun. - Høst og vinter er det mange som sliter spesielt med flekker på ulltøy. Et godt tips er å helle Milo (gjerne parfymefri) rett på flekken, la det virke i ca. 30 minutter og deretter vaske etter anvisning på plagget. Ull slipper i utgangspunktet smuss lettere enn andre type tekstiler, så det pleier å gå bra så lenge man tar flekken så raskt som mulig.

Høyere temeratur

Mye barnetøy er merket med at de skal vaskes på maks 30 eller 40 grader. - Veldig ofte sliter småbarnsforeldre med å få tøyet skikkelig rent. I mange av disse tilfellene må man opp i høyere temperatur for å få rene klær, anbefaler Malin Skaar. - Hvite barneklær er som oftest ikke lenger kritthvite etter en dag i barnehagen. For å få hvite klær helt rene, anbefaler vi Blenda Sensitive Hvitt (som inneholder blekemidler.)

Ta flekken med det samme

Det aller beste er å skylle eller forbehandle det møkkete plagget med en gang, men det er som oftest ikke mulig. - Ofte oppstår flekkene når man er andre steder enn hjemme, og man har ikke like god tilgang til skiftetøy og vaskemaskin. Man bør vaske plaggene samme dag for best mulig resultat, men jeg vil påpeke at håpet er absolutt ikke ute dersom de blir liggende noen dager, sier Malin Skaar. Hun sier at gamle tranflekker er nesten umulig å fjerne. Det samme gjelder blodflekker som har vært utsatt for høy temperatur. Ellers er det håp for de fleste flekker.

Grønn hverdags råd om flekkfjerning.

Kjerringråd

Miriam Wicklund ga ut boka "Praktiske kjerringråd til husbruk" for snart 20 år siden. Hun sier at det sikkert finnes flekker som ikke lar seg fjerne, men at mange flekker som hun i utgangspunkt har trodd det ikke var noe å gjøre med, likevel er blitt borte ved å smøre på glyserol. - Etter å la glyserolen virke i noen timer, evt døgn, kan plagget vaskes igjen, og er man heldig, blir flekken borte.

Her får du flere kjerringråd om flekkfjerning.

Les også:

Dette regntøyet er best i test

Skifter du bleie for ofte?

De beste dåps- og navnegavene

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning
Siste nytt
21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning