BleieskiftSå ofte bør du skifte bleie

EN AV FIRE: I hovedsak holder det med fire bleier i døgnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
EN AV FIRE: I hovedsak holder det med fire bleier i døgnet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Avføring fra spedbarn er som salve på huden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
RÅD MOT BLEIEUTSLETT
Bleieutslettet kan komme hvis huden blir lukket inne under bleien i et tett og fuktig miljø. Irritasjonen kan forsterkes av urin, avføring og mekanisk gnissing, men også ved overdreven bruk av vann og såpe. Barn med ømfintlig hud vil lettere få bleieutslett. Spesielt utsatt er barn med andre hudsykdommer som for eksempel eksem. Ved større bleieutslett er det som regel infeksjon i tillegg, ofte en blandingsinfeksjon med bakterier og sopp.


* Skift bleie ofte nok til at barnets hud holdes tørr.

* La barnet lufte stumpen uten bleie i perioder.

* Bruk stelleoljer til å vaske med. Det er skånsomt og behagelig. Unngå å vaske med såpe som kan virke uttørrende på huden. La barnet ligge en stund uten bleie og lufttørre.

* Smør huden med en sinkholdig stellesalve etter hvert stell. Slike stellesalver kalles også barrieresalver fordi de er vannavstøtende og beskytter og reparerer den naturlige hudbarrieren. Salverester kan fjernes med stelleolje. Det finnes en rekke salver som er vannavstøtende og som fungerer som barrieresalver. Spør på helsestasjonen eller apoteket.

* Hvis dette ikke hjelper i løpet av et par døgn og huden er hissig rød uten væskende flater eller sår, kan du forsøke en hydrokortison krem 1 prosent 2 ganger daglig. I tillegg brukes barrieresalve. Hvis denne behandlingen ikke virker innen 3-4 dager, har det liten hensikt å fortsette.

* Fortsetter plagene til tross for disse tiltak og hvis det er større eller langvarige utslett, er huden antakelig infisert. Du kan da pensle med Krystallfiolett liniment. Krystallfiolett virker både mot bakterier og sopp. Du kan pensle på de angrepne hudområdene med vattpinne. La det lufttørke på huden.

* Vær oppmerksom på at huden farges fiolett av krystallfiolett. Tøy vil også ta farge hvis man søler.

* Ha på sinkholdig salve etter at fargen er tørket.

* Gjenta behandlingen 1-2 ganger daglig i 2-3 dager.

* Som alternativ til krystallfiolett kan soppdrepende kremer, sterkere hydrokortisonkremer og kombinasjonskremer brukes. Disse er reseptpliktige. Snakk med legen om dette.

Kilde: Apotekforeningen

Det sies at førstegangsforeldre skifter bleie på babyen før den rekker å bli våt, mens trebarnsforeldre venter til bleia blir så tung at den nesten faller av.

Dette er muligens satt litt på spissen, men det er nok tilfelle at mange av oss stresser litt for mye med å skifte ofte nok. Selv om det også finnes babyer som aldri bruker bleie.

Trenger ikke skifte om natta

Det er nemlig ikke nødvendig å skifte bleie på et spedbarn hver gang det kommer noe i bleia. De tømmer både blære og tarm nesten hele tida, så du vil derfor trenge et enormt bleiebudsjett for å holde bleia helt rein.

Du trenger heller ikke skifte om natta. Smør heller barnet med vannavstøtende salve, for eksempel sinksalve, om barnet har lett for å få bleieutslett.

Det er rådet til Nina Misvær, helsesøster, høyskolelektor og forfatter.

Spedbarnsavføring er som salve

– Spedbarnsavføring er som salve på huden dersom barnet bare spiser morsmelk. Om babyens hud er fin, trenger du ikke vekke den for å skifte bleie. Eldre barn som har begynt med annen føde, og som har avføring som lukter, må selvsagt få ny bleie så fort som mulig, sier Misvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og det er bare tull å skifte bleie på babyen før den spiser, siden barnet sannsynligvis vil bæsje under eller rett etter måltidet.

Fire bleier i døgnet

En 1-åring samler opp tiss i urinblæra før den tømmes, og bleia vil derfor virke våt og tung når blæra da tømmes. Men akkurat det spiller ikke så stor rolle, siden moderne bleier er så gode at huden ikke vil bli våt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En god regel er å skifte hver fjerde time, etter måltidene, ifølge helsesøster Misvær. Det vil for eksempel si klokka 7, 11, 15 og 19.

SIFOs standardbudsjett anslår et barns bleieforbruk til 4745 bleier gjennom hele bleieperioden, det vil si i alderen 0-3 år. Men kanskje er det penger å spare.

– Dette tallet er noen år gammelt. Ved neste måling kan det hende vi må justere tallet noe, siden det nye bleiene er av en slik kvalitet at barna går med dem litt lengre, sier SIFO-forsker Elling Borgeraas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Bli kvitt bleiene på 3 dager

Slik skifter du bleie på babyen

Slik steller du babyen din

Test av bleie r : Billig er bedre enn dyrt

– Barneforeldre er uhygeniske

Les også:

10 tips for de 10 første dagene med babyen

Mating døgnet rundt. Ammetrøbbel. Ingen søvn. Slik kommer du deg gjennom de første dagene.

Hvilken forelder er du?

Dagens foreldre har en tendens til å skape barn som er veldig hensynsløse og egosentriske, mener pedagog.

Finn ut hva som feiler barnet ditt

Lurer du på hva som feiler barnet ditt? Her kan du sammenligne med videoer av barn med ulike symptomer og sykdommer.