Meny

Slik bruker du alle typer tomater

TOMAT: En tomat kan være full av deilig smak, eller anonym og kjedelig. Gå for de gode!

Dager fins i alle farger, sang Knudsen og Ludvigsen, og det gjør etter hvert tomatene også.

Tøff jobb

Å matche både sterke, syrlige og søte smaker på en gang, er ikke et oppdrag for en hvilken som helst vin.

Tomatsalat kan høres veldig enkelt ut. Denne varianten er heller ikke avansert, men er piffet opp med masse herlige ingredienser – fra sødmefulle tomater til krydret chorizo og syrlig sherryeddik. Dette er utfordrende smaker for en vin. Her trengs både fruktighet, sødme og syrlighet for at ikke retten skal ødelegge vinen. Spesielt de sterke chorizopølsene er vanskelige, da de vil ødelegge ethvert vinfølge som ikke demper krydderet. Vi må legge vekt på å finne rett sødmegrad, da det er meget viktig at vinen fortsatt beholder sitt friske preg når den kombineres med de andre ingrediensene.

I Moseldalen i Tyskland finner vi viner med varierende sødmegrad. Fra lette, friske, tørre til halvtørre og edelsøte. Det de som oftest har til felles, er den friske stilen og en flott mineralitet. Selv de edelsøte vinene med flere hundre gram sukker per liter beholder et friskt preg takket være syrenivået.

Til ukens rett trenger vi noe sødme, men ikke for mye. Valget faller derfor her på

Joh. Jos. Prum, Wehlener Sonnenuhr, Riesling Kabinett 2007 (best. nr. 62577, kr 223,90, spesialbestilling)

Prum er definitivt en av de absolutte topprodusentene i Tyskland, og har nærmest fått en slags kultstatus. Vinene hans holder alltid høy kvalitet og har også godt lagringspotensial. Denne varianten har en flott aromatisk duft av fersken, sitrus, honningmelon, pære, grønne epler, mineraler og et hint av petroleum. Smaken har en touch av sødme, men er meget frisk i stilen og har en flott mineralsk avslutning.

Sødmen i vinen fungerer som en kontrast til krydderet i pølsa og mykner det sterke preget perfekt. Fruktigheten fungerer meget godt med både den tørre osten og de saftige tomatene, samtidig som den høye syren matcher de friske ingrediensene og den syrlige sherryeddiken.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo.Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo.

En gjennomsnittlig butikk i Norge har gjerne minst ti typer tomat i alle størrelser og farger – blant annet små klasetomater, store plommetomater, gule pæretomater og den vanlige harde, sure, smakløse tomaten uten navn. Sistnevnte stakkar blir kun betegnet med et par usjarmerende tall – «50-60 mm». Styr unna denne!

Ukas salat, som er rustikk og samtidig selskapelig, og kan fint lages på bare én type tomat, så lenge den er god. Men vil man ha en ekstra sprudlende rett, kan man bruke flere typer tomater med litt forskjellige farger og smaker.

Uansett, her legger vi opp til en «killerkombinasjon». På kokkespråket bruker vi denne betegnelsen om råvarer, konsistenser og smaker som supplerer hverandre ekstra godt. Og kombinasjonen av sterkt krydret chorizopølse, syrlige tomater, hard, salt og smaksrik ost, olivenolje og sherryeddik viser seg å fylle alle behov i munnen. Pikant flatpersille på toppen gjør dette til en komplett rett.

Denne salaten er ikke minst perfekt på tapasbordet. Spennende i seg selv, og samtidig godt tilbehør til alt som ellers måtte stå der – sprøtt brød, kjøttboller, kylling, okse og fisk. Så er du invitert på party og skal ta med mat, har du løsningen her. Salaten havner i kategorien «enkel» og krever ingen kirurgisk presisjon på kjøkkenbenken. Rustikk kutting, har jeg lært meg etter hvert, er en av signaturene til det bondske spanske kjøkken. Det er nesten så de har gjort det til en kunstform å skjære alt i forskjellige biter. En deilig tilfeldig måte å lage mat på, som du med fordel kan bruke når du lager tomat- og chorizosalat.

Tomat- og chorizosalat med manchego

Ingredienser (4 personer)

8 gode, modne tomater med litt forskjellige farger

150 g sterk, liten chorizopølse (selges i mange butikker)

2 fedd hvitløk

100 g manchego- eller parrano-ost

2 vårløk

1 dl olivenolje

1 ss sherryeddik

1 neve flatpersille og basilikum

Salt og pepper

Framgangsmåte

Skyll og tørk tomatene godt. Del dem opp i tilfeldige, store biter. (Hvis du gidder, kan du skjære av roten på tomaten – men jeg tror spanjolene i de fleste tilfeller dropper dette punktet). Bruk en skarp kniv, helst uten tagger. Da får tomatene fine, rette snittflater og væsker mindre på tallerkenen. Legg tomatene i bunnen av en tallerken. Krydre med litt salt og pepper, og hell over sherryeddiken.

Trekk skinnet av chorizopølsa. Snitt opp pølsa i 3–4 millimeter tykke skiver. Stek dem i olivenoljen til de er sprø og gylne. Nå gir den smaksrike, sterke pølsa masse farge og smak til oljen. Trekk pannen til side og tilsett tynne skiver av hvitløk og biter av vårløk. Hell alt dette over tomatene. Rør litt rundt.

Riv/grovhakk persille og basilikum og dryss dette på toppen. Del opp manchego/parrano i store biter som legges på kanten av tallerkenen eller serveres ved siden av.

RÅTT GODT: Tomater er sunne smaksbomber. RÅTT GODT: Tomater er sunne smaksbomber.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært