Den beste høst-vinen

SPANSKE FAVORITTER: Los Pinos 0% 2010, Anexe 2010 og Senda de las Rochas Bobal 2010 og hvitvinen Senda de las Rochas Bobal 2010.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du ta en spansk en i høst, er utvalget stort i Vinmonopolet nyhetsslipp. Italienske og franske munnfuller lokker også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinmonopolet fokuserer på Spania i høstens første nyhetsslipp. Ikke overraskende er det flest rødviner – men ikke i den klassiske spanske stilen med vaniljeduft, eikepreg og tilbakeholden fruktighet.

Nå handler det om ren og konsentrert frukt, lite eik og ofte viner fra litt ukjente områder.

Kanskje vel så spennende saker kommer fra andre land i dette vinslippet. Et knippe eldre og godt modne viner fra det nordlige Piemonte i Italia burde passe godt til høstens vilt, og en vellaget bag-in-box fra Valpolicella kan åpnes i litt mer uformelle settinger.

Nyhetsslippet har 58 nye viner. Alle disse er smakt. Og et knippe anbefalinger følger under.

PRISGUNSTIG: Anexe 2010, en nydelig vin til stekt kjøtt og gryteretter, får du for en hundrelapp.PRISGUNSTIG: Anexe 2010, en nydelig vin til stekt kjøtt og gryteretter, får du for en hundrelapp.

De har fått en av følgende karakterer:

Topp kjøp

Godt kjøp

God vin, verdt prisen

De ti beste fra Spania

Anexe 2010

Spania (Montsant). Nr. 8029501, kr 100,00, basisutvalg kat. 2

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vellykket og prisgunstig vin fra fjellknattene vest for byen Tarragona sør for Barcelona. Fargen er blårød, og det dufter unge mørke bær og lakris. Vinen har fin fylde og fruktighet, med fast, litt streng avslutning. Til stekt kjøtt og gryteretter.

Los Pinos 0% 2010

Spania (Valencia). Nr. 9324001, kr 169,00, basisutvalg kat. 6

NESTEN SVART: Den tette, mørke rødvinen Los Pinos 0% 2010 blir enda bedre med noen års lagring. NESTEN SVART: Den tette, mørke rødvinen Los Pinos 0% 2010 blir enda bedre med noen års lagring.

Tett og mørk, nesten svart vin, hovedsakelig på druene Monastrell og Syrah. Hva «0%» i vinens navn sikter till forstår ikke jeg, for her er det hele 14 prosent alkohol. Det dufter unge, rå mørke bær, vått mel og urter. Vinen har stor fylde og fruktighet, rik smak og stram, fast avslutning. Kan drikkes til smakfull kjøttmat i dag, men vil nok bli en rikere vin med noen års lagring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vespres 2009

Spania (Montsant). Nr. 9373, kr 221,70, partikjøp 480 flasker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også her er vi vest for Tarragona, og blir tilbudt en «naturvin» – noe som vel tilsier at det har vært minst mulig menneskelig inngripen i gjæring og vinproduksjon. Fargen er tett og mørk blårød, med en edel og kompleks duft av mørke bær, kamfer og lær. I munnen er det stor fruktighet, rik og behagelig følelse, snev av eikefat og fin ettersmak. Til vellaget kjøttmat med rike smaker.

Maiora Txakoli 2010

Spania (Bizkaiko Txakolina). Nr. 9379 601, kr 132,90, basisutvalg kat. 6

FRA BASKERLAND: Den superfriske hvitvinen Mairoa Txakoli 2010 er nydelig til høstens gode skalldyr og fisk.FRA BASKERLAND: Den superfriske hvitvinen Mairoa Txakoli 2010 er nydelig til høstens gode skalldyr og fisk.

De vanskelige geografiske navnene forteller at vi er i Baskerland, nær Bilbao. Druen er den lokale Hondarribi zuri, så vet vi det. Hvitvinen er lys med duft av sitrus, gule epler og urter. Dette er syrlig og superfriskt med fin konsentrasjon og ettersmak. Og husk at skalldyr og fisk bare blir bedre og bedre utover mot vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godeval Cepas Vellas 2009

Spania (Valdeorras). Nr. 9375901, kr 149,90, basisutvalg kat. 4

Vinen er fra Spanias nordvestre hjørne, og druen er den lokale Godello. Vi er nær Europas største fiskehavner i byene Vigo og La Corugna, og dette er utmerket fiskevin. Den lyse hvitvinen dufter av sitrus og eple. Stilen er slank, syrlig og litt stram, med en viss mineralitet. Like bra til østers som en Chablis!

Senda de las Rochas Bobal 2010

Spania (Manchuela). Nr. 9393301, kr 125,00, basisutvalg kat. 3

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er godt inne landet vest for Valencia, og druen er Bobal, ikke akkurat en kjent stjerne på den internasjonale vinhimmelen.

LOKAL DRUE: Druen Bobal er sjelden, men vinen er god. Senda de las Rochas Bobal 2010, til kr 125, er et godt valg til uformelle kjøttgryter.LOKAL DRUE: Druen Bobal er sjelden, men vinen er god. Senda de las Rochas Bobal 2010, til kr 125, er et godt valg til uformelle kjøttgryter.

Dette er imidlertid en vellykket rødvin, med dyp blårød farge og duft av rene røde bær. Stilen er fruktig og saftig, med fin småstreng fasthet i avslutningen. Til de litt mer uformelle samlinger rundt kjøttgrytene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viña Ilusión 2010

Spania (Rioja). Nr. 9378901, kr 112,10, basisutvalg kat. 3

Rødvinen er fra det klassiske vinområdet Rioja, men her er det ren økologisk frukt, og ikke noe vaniljeduftene eikepreg slik det ofte er der i gården. Fargen er mørk blårød og det dufter rene, unge røde bær med en viss snert av lakris. Rik, fruktig og myk vin med fin fylde og fast avslutning. Anvendelig kjøttvin.

Spanish Steps Bierzo 2009

Spania (Bierzo). Nr. 9377101, kr 119,90, basisutvalg kat. 2

Vi er i Spanias nordvestlige hjørne, og druen er den lokale Mencia. Rødvinen er rent blårød, med duft av mørke bær. Innsmigrende, floral og fruktig smak med ok fylde og en viss snert i avslutningen.

Vanesa Old Vines Monastrell 2010

Spania (Yecla). Nr. 9348606, kr 359,90 for 3 liter bag-in-box. Basisutvalg kat. 2

Vellykket kartongrødvin på druen Monastrell som er mørk blårød på farge og dufter mørke bær. I munnen er den druetypisk – litt slank og saftig med fine aromaer og fin fasthet med ungdommelig snerp. Absolutt til mat, helst kraftig kjøtt i godt lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soagranorte 7 Fuentes 2009

Spania (Tenerife). Nr. 5155701, kr 146,00, basisutvalg kat. 5

Det har ikke vært mye vin fra Kanariøyene på polet før dette. Druen er den lokale Listan Negro. Den har et visst slektskap med druen Mission som i California ble plantet på de spansk-mexicanske misjonsstasjonene langs kysten. Denne er rent rød med krydret duft av røde bær. Ren og litt smådelikat i munnen med stor fruktighet og myk avslutning. Dette må jo være et funn til en seriøs grisefest.

Flere gode hvite

Trapes Riquewihr Riesling 2008

Frankrike (Alsace). Nr. 9361701, kr 187,00, partisalg 2400 flasker, kat. 5

Økologisk vin fra Alsace som med sin knastørre stil matcher mye av de fine tørre tyske rieslingene vi har fått de siste årene. Vinen er lys med grønnskjær, og det dufter floralt av epler og ferskenaromaer. Vinen har flott konsentrasjon, og er svært frisk og syrlig med mineralsk stram og spenstig avslutning. Veldig bra matvin til rik sjømat og hvitt kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosemount Diamond Cellars Riesling Semillon Sauvignon Blanc 2011

Australia (South Eastern Australia). Nr. 9288701, kr 111,90, basisutvalg kat. 2

Blandingsvin av tre druer fra ulike områder på den sørøstlige delen av øya. Fargen er lys med grønnskjær, og duften preges av sitrus, gule epler og visse tropiske frukter. Overraskende frisk vin med behagelig munnfølelse. Både til sjømat og koseprat.

Cuvee Gastronomie Savoie Apremont 2010

Frankrike (Savoie). Nr. 9323901, kr 125,00, basisutvalg kat. 2

Alpevin fra det østlige Frankrike. Druen er den svært lokale Jacquère, som gir en lys vin med floral duft av sitrus og mineraler. Karakterfull vin med sitrusaromaer og ok fasthet. En vinner til fondue, raclette og tartiflette etter en lang dag i slalåmbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fleith Steinweg Riesling 2008

Frankrike (Alsace). Nr. 5222001, kr 155,00, basisutvalg kat. 3

Nok en tørr riesling fra Alsace, denne med lys strågul farge. Det dufter eple, blomster, litt fersken og honning. Vinen er stram, slank og syrlig, med flott konsentrasjon, en viss mineralitet og et snev av modningsaromaer. Anvendelig til sjømat og hvitt kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere gode røde

Villa di Cappezzana Carmignano 2006

Italia (Toscana). Nr. 9373101, kr 179,90, basisutvalg kat. 6

Vi er i landsbyen Carmignano vest for Firenze, som aldri fikk hedersnavnet Chianti knyttet til seg, men som siden tidenes morgen har laget utmerket vin. Denne har mørk, tett rødfarge og edel duft av mørke bær, krydder og eikefat. Vinen har flott konsentrasjon og erkeitaliensk fast og stramt smaksbilde med fin frukt og snert i avslutningen. Utmerket matvin til langt mer enn pasta, tomat og basilikum.

Sforzato di Valltellina 2006

Italia (Valtellina). Nr. 9380701, kr 239,90, basisutvalg kat. 4

Oppe i alpedalen Valltellina henger vinstokkene i bratte fjellskrenter. Druen er faktisk Nebbiolo, med det lokale navnet Chiavennasca, og vinen med navnet Sforzato lages av delvis tørkede druer, mye likt en amarone. Etter fem år er dette begynnende mahognibrunt på farge, og duften er kompleks med florale modningsaromaer, krydder, te og urter. Smaken er rik og edel med rene fruktaromaer og komplekst helhetsbilde med krydder og bark. En flott matvin til vellaget mat og fint selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allegrini Palazzo della Torre 2007

Italia (Veneto). Nr. 5506401, kr 175,00, testsalg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er i Valpolicella, og vinen er en ripasso, det vil si at den er gitt en ekstra gjæring på delvis tørkede druer våren etter innhøstingen. Fargen er mørk og tett blårød, med edel duft dominert av kirsebær og hint av eikefat. Vinen har stor fylde og rik frukt med fin fasthet og stram avslutning. En matvin etter italienernes smak, som vil kle de beste kjøttmåltider.

Marpione Primitivo Riserva 2008

Italia (Puglia). Nr. 9378101, kr 149,30, basisutvalg kat. 6

Mørk, tett og blårød vin med kompleks duft av mørke bær, eikefat og kanel. Stor fruktighet og fin konsentrasjon i munnen med innsmigrende smaksbilde og snert i avslutningen. Rik vin til rik mat, eller til peiskosen.

Zanni Valpolicella

Italia (Veneto). Nr. 9332806, kr 379,90 for 3 liter bag-in-box, testsalg

En sympatisk vin i havet av ulike rødvinskartonger som til sammen snart står for nær 60 prosent av rødvinssalget i Norge. Den har ren rød farge og markert duft av kirsebær. Vinen har middels fylde med saftig ren og sympatisk frukt. Dette er rødvin til torsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lorenzo Zanetta Ghemme 2001

Italia (Piemonte). Nr. 9379701, kr 289,00, partivare 600 flasker, kat. 7

Den ti år gamle vinen fra det nordlige Piemonte laget hovedsakelig på druen Nebbiolo. Fargen er mørk mahognibrun og duften innsmigrende kompleks med tørket frukt, krydder og eikefat. Etter ti år har vinen ennå fin frukt, en slank og streng stil med komplekse aromaer og stramme tanniner i avslutningen. Matvin for edel mat og selskap som vet å sette pris på mat og vin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anzivino Gattinara 2000

Italia (Piemonte). Nr. 9394101, kr 238,50, partivare 1800 flasker, kat. 2

Det er prisverdig at polet tar inn flere modne viner fra Nord-Piemonte som det ellers er vanskelig å få tak i. Denne har hatt 11 år i kjelleren, kommer fra området Gattinara og har mørk mahognibrun farge. Det dufter rikt av tørket frukt, tjære, blomster og eikefat. Fruktigheten er fremdeles på plass i vinen, om enn i en slankere form. Smaksbildet er komplekst og rikt med stramhet og snert i avslutningen. Viltsesongen nærmer seg!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solane Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009

Italia (Veneto). Nr. 3755, kr 151,90, testsalg

Nok en ripasso som lages med en ekstra gjæring av tørkede druer våren etter innhøstingen. Vi er i den beste delen av Valpolicella. Fargen er ungdommelig blårød og duften er umiskjennelig kirsebær og tørket frukt. I munnen har vinen fin fylde og varm, rik frukt. Fast og ungdommelig med småstram avslutning. Til rik kjøttmat.

La verre des Poètes 2009

Frankrike (Loire). Nr. 9392801, kr 175,50, partivare 1500 flasker, kat. 5

Sympatisk bordvin fra Loiredalen på druen Pineau d'Aunis som bare finnes i dette området. Vinen er ungdommelig blårød og dufter av mørke bær. I munnen er den overraskende rik og fyldig med stor, saftig frukt og stram, ren avslutning. Fin matvin som burde være mer kjent.

Domaine de Montrieux du Vendômois 2009

Frankrike (Coteaux du Vendômois). Nr. 9392701, partivare 300 flasker, kat. 2

Vi er fremdeles i Loiredalen, og druen er også her den subtile Pineau d'Aunis. Dyp blårød farge og duft av mørke bær, krydder og snev av eikefat. Fyldig og rik vin med stor, ren frukt og fast avslutning. Vellykket vin som er økologisk dyrket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ch. Haut Philippon 2009

Frankrike (Bordeaux). Nr. 9332501, kr 107,00, testsalg

Druene er Merlot og Cabernet Sauvignon, som seg hør og bør i dette området. Vinen er ikke fatlagret. Den har mørk blårød farge og dufter ungdommelige rene, mørke bær. I munnen har vinen fin fylde og frukt, med fasthet og spenst i avslutningen. Hyggelig priset hverdagsvin med karakter.

Les flere nyheter her