Betonghusene kommer

Den verdensberømte arkitekten Zaha Hadid tegnet dette betongannekset, som sto ferdig i 2005. Den svarte betongen skifter farge.

Det bygges ikke så mange privatboliger i betong i dag, men det kommer vi trolig til å gjøre i årene framover.

– Et naturlig materiale

Magne Magler Wiggen, sivilarkitekt og daglig leder i arkitektfirmaet mmw, har en genuin interesse for betong. Han mener det er et veldig godt byggmateriale.

– Betong er laget av sand og stein som er limt sammen, og er med andre ord et like naturlig materiale som tre. Betong er imidlertid mye mer solid, bestandig og formvennlig, sier Wiggen, som også underviser i betong for arkitekturstudenter.

Han og firmaet hans var med på å fornye privatboligen Villa Bakke i Bærum, som i etterkant av fornyelsen ble tildelt utmerkelsen Betongtavlen for fremragende byggekunst i betong. Han er også medforfatter av den mest omfattende boken om betong på norsk, «Betongoverflater», som utgis 1. september.

– Å bygge i betong er som å bake kake. Du trenger oppskrift og kakeform, eller tegninger og forskaling, og mulighetene for hva du kan lage er uendelige. I løpet av de siste årene er bruk av betong i interiør blitt veldig populært, for eksempel å sette opp en skillevegg i ren betong, meddeler sivilarkitekten.

Nyttige nettsider

www.byggutengrenser.no

www.byggitegl.no

www.boviaoss.no

www.tbox.no

www.handverksmur.no

www.weber-norge.no

www.betonghusarkitekten.se

Mange arkitekter ivrer for betong som byggemateriale. Det samme gjør noen relativt ferske leverandører av nøkkelferdige betonghus.

Om noen år kan de få hjelp av passivhusstandarden, som etter alt å dømme blir innført i Norge i 2018.

– Det blir dyrere å bygge bolig – uansett hvilket materiale du velger – når passivhus blir standard. På grunn av blant annet betongens termiske egenskaper, som gjør den energieffektiv, tror jeg det kommer til å bli bygget mange flere privathus i betong om ti år, sier Ola Skjølsvold, forskningsleder ved betongavdelingen til SINTEF Byggforsk.

Les også: Så kult kan det være å bo i bunker

Økt interesse

I Norge oppføres det fortsatt nesten bare privatboliger med tre som hovedmateriale, noe som blant annet skyldes at vi er en nasjon med tretradisjon. Derfor er det mye enklere å få tak i håndverkere som kan bygge huset. Det er også svært mange hus å velge blant i trehuskatalogene, og der finner de aller fleste et som passer til tomta, behovet og ønskene man har.

Men i løpet av de siste årene har det kommet flere nettsider for folk som ønsker husmodeller bygget i materialer som betong, mur eller teglstein.

– På nettsider som Boviaoss.no, Handverksmur.no og Tbox.no tilbys nøkkelferdige mur-, tegl- og betonghus. Og utvalget av hustyper øker for hvert år som går, forteller prosjektleder Jan Eldegard i Bygg uten grenser, en informasjonskanal for mur- og betongbransjen.

Les også: Slik tetter du så musa ikke kommer inn

Boviaoss.no tilbyr åtte–ti husmodeller satt sammen av fullisolerte betongelementer. Byggmester Tor Øyvind Skaug, som startet selskapet i 2006, forteller at markedet endret seg etter sommeren 2010.

– Det siste året har det vært en stor interesse for betonghusene vi leverer, og interessen har økt ytterligere de siste månedene. Vi har satt opp 15 slike hus, og i løpet av 2012 tror jeg 10–15 nye vil stå ferdige, sier Skaug.

Han opplyser at kundene ofte har bygget hus før, og at de nå ønsker en bolig som trenger lite vedlikehold.

Les også: På lag med arkitekten

Dyrere, men billigere

Jan Eldegard poengterer at det bygges mye i betong i Norge i dag, men det dreier seg om offentlige bygninger og større leilighetskomplekser.

– Det er nok de mer bevisste som velger å bygge sin egen bolig i betong, de som har gjort seg erfaringer gjennom ett eller to tidligere husprosjekter. Det finnes endeløse muligheter innenfor både betong og mur, men da må man vite en del om hva som finnes og kanskje tenke litt utenfor boksen for å få den moderne boligen man ønsker seg, påpeker han.

Prosjektlederen legger ikke skjul på at det koster litt mer å bygge hus i betong enn å bygge i tre. Han understreker imidlertid at det er penger som er innspart i løpet av noen år.

Les også: Verdens lengste bro over vann åpnet i dag

For det første er betonghus nærmest vedlikeholdsfrie. I tillegg har betong termisk masse, noe som betyr at den holder mye bedre på både varme og kulde. Resultatet er at man bruker mindre penger på å varme opp huset og at man får et svalere hus om sommeren, sier Eldegard.

Han legger til at betong har flere andre fordeler: Den demper støy, er mer brannsikker, råtner ikke og tåler mer fukt uten at det blir muggdannelse.

– Dessuten er det stort sett bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan forme betongen. Dermed kan du skape unike løsninger og gjøre akkurat det du vil, for eksempel lage en rund endevegg, sier Eldegard i Bygg uten grenser.

Les også: Du kan ha krav på bostøtte

22.000 kroner per kvadrat

Tor Øyvind Skaug, faglig leder i Boviaoss.no, tar 50.000 kroner for byggemeldingen og tegningene av betonghusmodellene han tilbyr. Da har kundene mulighet til å endre på tegningene.

– Hvert enkelt hus er unikt fordi vår egen arkitekt i hvert enkelt tilfelle gjør større eller mindre endringer etter byggherrens ønsker, forteller han.

Skaug opplyser at kvadratmeterprisen på betonghusene i gjennomsnitt ligger på 22.000 kroner.

– Dette inkluderer ikke graving, men mye annet. Du får for eksempel vannbåren gulvvarme, varmepumpe, aluminiumsvinduer med en U-verdi på 0,6, kjøkkeninnredning for 75.000 kroner, hvitevarer for 36.000 kroner og parkett til 300 kroner per kvadratmeter. Du kan selvfølgelig velge andre løsninger, enten billigere eller dyrere, sier han.

Noen ønsker bare å få satt opp betongelementene og sørge for resten selv. Ifølge Skaug tar det cirka fire uker å montere elementene og få betonghuset tett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden