Meny

Sjekk om du kan ta østrogen

7 tips til en bedre overgangsalder

HORMON: Østrogen kan lette plagene med overgangsalderen. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Mye bra med hormonbehandling, mener eksperter - sjekk rådene.

Statens anbefalinger

I Statens legemiddelverks anbefalinger for forskrivere (2005) heter det at:

«For behandling av menopausale symptomer (klimakteriske plager) som negativt påvirker livskvaliteten, er nytte-risikoforholdet ved hormonsubstitusjonsbehandling positivt. Likevel skal laveste effektive dose benyttes over kortest mulig tidsperiode.

Avgjørelsen om å starte behandling skal tas på individuell basis etter at kvinnen er informert om fordeler og ulemper.

Behandlingen skal revurderes minst én gang årlig i lys av ny kunnskap og eventuelle endringer i kvinnens risikofaktorer. Hos pasienter med osteoporose kombinert med menopausale symptomer er det indikasjon for hormonsubstitusjonsbehandling.»


Dette er overgangsalderen:

Alle kvinner kommer i overgangsalderen, for de aller fleste skjer det i 45-55-årsalderen. Dette skyldes eggstokksvikt. Det vil si tidspunktet da det ikker flere egg igjen. Dermed oppstår et fall i hormonproduksjonen i eggstokkene, som lager testosteron, progesteron (gestagen) og østrogen. Dette markerer dermed slutten på kvinnens fruktbare periode.

Når hormonproduksjonen faller, kan det oppstå en rekke plager. De vanligste er:

Hetetokter, svettetokter, søvnløshet.

Psykologiske plager som humøsvingninger, irritabilitet, lavt energinivå, tretthet, utmattelse og depresjon.

Tørrhet i skjeden, manglende sexlyst.

Kilde: overgang.no


Aldri så galt

Strever du med hetetokter og andre overgangsplager, kan du i alle fall glede deg over denne forskningsnyheten: Din risiko for å utvikle brystkreft er mindre enn om du ikke hadde disse plagene.

Det er forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA som har funnet ut at kvinner med hetetokter og andre overgangsaldersymptomer har 50 prosent lavere risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med kvinner som ikke har opplevd slike symptomer. Den beskyttende effekten syntes å være bedre desto større go langvarige plager av hetetokter og andre overgangssymptomer kvinnen opplevde. Faktisk var det slik at de kvinnene som hadde de verste hetetoktplagene, det vil si de som våknet om natten av hetetokter, hadde spesielt lav risiko fo rå utvikle brystkreft.

Noen bør holde seg unna østrogentilskudd i overgangsalderen. Men det gjelder slett ikke alle.

Når kroppen slutter å produsere østrogen selv, betyr det hetetokter, svettetokter og tørre slimhinner . Noen får kraftige plager, andre får mindre. Noen kommer i overgangsalderen allerede i 30-årene.

Felles for alle plagene er at de kan lindres ved å tilføre kroppen østrogen som tilskudd.

Salget halvert

Dette var vanlig behandling for de fleste for en del år siden, men de siste ni årene er salget av østrogenpreparater i Norge mer enn halvert.

Årsaken er er blant annet den omfattende amerikanske forskningsstudien om kvinner i overgangsalderen, Women's Health Initiative (WHI), som påviste flere farer og bivirkninger ved inntak av syntetiske østrogen/progesteronpreparater.

Økt risiko for brystkreft, hjerte- og karsykdommer og slag skremte kvinner fra å bruke østrogen.

- Svært trygt

Dette er synd for dem som virkelig er plaget, mener gynekolog Åsle-Marit Ullern ved Femina Spesialistsenter i Oslo.

- Østrogenbehandling for ellers friske kvinner er svært trygt. Det er tryggere dess yngre man er, men i aldersgruppen opp til 60 år kan de fleste vurderes for hormonsubstitusjon. Unntak er de med brystkreft eller kjent risiko for blodpropp, sier Ullern.

Brystkreft

Det som har vist seg å gi økt risiko for sykdom, er ifølge Ullern følgende:

Riskoen for brystkreft øker ved kombinert østrogen- og gestagenbehandling etter tre til fem år. Det viser data fra WHI-studien. Økningen er på åtte tilfeller per 10 000 brukere per år.

Ren østrogenbehandling gir trolig ingen økt risiko.

- Alle som har sin livmor i behold, må bruke gestagen for å motvirke den negative effekten av østrogen på livmorslimhinnen. Så får hver og en gjøre seg opp en mening om det er en liten eller en stor risikoøkning i forhold til den positive effekten av hormonbehandling, sier Ullern.

Hjerte- og karsykdommer

Risikoen for hjerte- og karsykdommer og slag øker hos kvinner over 60 år ved bruk av hormonbehandling.

- Hos yngre kvinner tror man det kan virke motsatt, det vi si forebyggende. Det er likevel ikke nok data til at man anbefaler hormoner som forebyggende medisin til dem som er mest utsatt for slag og hjerte- og karsykdommer, sier gynekologen.

I store undersøkelser er både dødelighet og sykelighet redusert hos kvinner mellom 50 og 60 år som bruker hormoner, i forhold til dem som ikke bruker det, forteller Ullern.

Likevel er holdningen fortsatt at hormoner ikke skal tilbys til kvinner som ikke har noen plager i overgangsalderen.

Man må også vurdere hormontilskudd som prevensjon også etter 40.

Alternativ til østrogen

Lege Bernt Rognlien ved Balderklinikken i Oslo har lenge interessert seg for soya som alternativ til hormonbehandling i overgangsalderen.

- Soyaplanten inneholder naturlige fytoøstrogener som kan etterligne effekten av kunstig fremstilte hormoner - uten de farlige bivirkningene til hormonpreparatene, sier han.

Han mener derfor at et kosthold med mye soya, eller et kosttilskudd med innhold av soya, kan gi lindring av de typiske plagene ved kvinnelig overgangsalder.

- Soya inneholder isoflavoner, som har en østrogenlignende effekt og kan påvirke sentralnervesystemet. Disse stoffene reduserer plager som hetetokter, og gir samtidig beskyttelse mot sykdommer som hjerte- og karsykdom eller brystkreft, sier Rognlien.

Ser til Japan

Rognlien peker på at denne effekten er tydelig i store deler av Asia, hvor de har mye mer soya i kostholdet enn i Vesten. På øya Okinawa lever befolkningen mye lenger enn oss.

- I Japan, for eksempel, er problemer med hjerte- og karsykdommer, brystkreft og benskjørhet mye mindre utbredt enn her, sier han, og legger til at soyaprodukter ikke er den eneste måten å takle overgangsplager på uten å bruke hormontilskudd.

- Like viktig er det også å tilpasse livsstilen slik at kroppen er best mulig rustet til å møte de forskjellige plagene. Da reduseres også risikoen for flere kreftformer som rammer mange kvinner i og etter overgangsalderen, sier han.

Nok søvn

Han peker på at det er viktig å sikre seg nok søvn.

- God nattesøvn har jo også betydning for andre problemer, som brystkreft eller overvekt, sier han.

Men han trekker også fram andre forhold som vil gjøre overgangsplagene mindre:

- I tillegg vil regelmessig mosjon, et moderat forbruk av alkohol og et sunt kosthold være til stor hjelp, understreker han.

Trening gir dokumentert mindre risiko for brystkreft.

Hjelp deg selv

Her er rådene som gir deg en bedre overgangsalder:

1. Mosjon: Sørg for å få regelmessig mosjon. Studier viser at kvinner som er aktive, synes å ha færre symptomer i overgangsalderen. Trening er viktig, ikke bare for lindring av kortsiktige plager, men også for å få beskytte kroppen mot hjertesykdom og benskjørhet.

2. Livsstil: Når hormonproduksjonen avtar, øker dessverre risikoen for både hjertesykdom og benskjørhet. Det er derfor viktig å fokusere på en livsstil som kan beskytte mot disse alvorlige lidelsene. Et kosthold rikt på fet fisk, kalsiumrike matvarer som meieriprodukter og grønne grønnsaker, frukt og grove kornprodukter er positivt.

3. Soyarik mat: Asiatiske kvinner rapporterer også sjelden om hetetokter i overgangsalderen. Det asiatiske kostholdet med mye planteøstrogener får ofte æren for det. Mat som er rik på slike stoffer, er soyabønner, belgfrukter, helkorn og bær.

4. Nok vann: Å drikke nok vann er også lurt. Vann holder på varmen og virker temperaturregulerende på kroppen. Får du i deg nok vann, hjelper du kroppen til å håndtere plutselige temperatursvingninger. Vann er også viktig for at huden skal beholde gløden. Drikk gjerne minst to liter om dagen.

5. Stress ned! Stress kan nemlig føre til at de ubehagelige symptomene på overgangsalder blir enda kraftigere. Lær deg gjerne en avslapningsteknikk. Pusteøvelser er utmerket. Legg deg ned med bena plassert høyt, pust dypt og langsomt og kjenn hvordan kroppen slapper av.

6. Unngå bilringen. Når produksjonen av østrogen avtar, følger gjerne den mannlige tendensen til å legge på seg rundt livet. Det beste rådet for å motvirke dette, er å trene en kombinasjon av styrke og kondisjon, og ha et kosthold uten mye raske karbohydrater (sukker, mel, pasta, poteter og ris).

7. Lokalt østrogen. Er du plaget av tørre slimhinner i skjeden, kan dette enkelt hjelpes ved bruk av lokalt østrogen. Vagifem fås på resept, og Ovesterin fås uten resept.

Les også:

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Derfor lukter menn søtt

Ny pille kan tenne gnisten

Rune fikk brystkreft

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46 Zuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43 Israelsk romfartøy på vei mot månen04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria01:22 1.400 uten strøm i Møre og Romsdal01:21 Japansk sonde landet på asteroide00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler
Siste nytt
05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46SportZuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria01:22Norge1.400 uten strøm i Møre og Romsdal01:21VerdenJapansk sonde landet på asteroide00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler
Populært