Meny

Slik gir du barn riktig trøst

FRUSTRERT BABY: Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal trøste. Det viktigste er at du gir barnet den tiden det trenger. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Kan du ende opp med en sutreunge hvis du trøster for mye?

For de fleste foreldre faller det naturlig å trøste barn som søker trøst for oppskrapte knær.

Men kan du ende opp med en sutreunge hvis du trøster for mye?

Eller kan tvert imot en hard holdning fra foreldrenes side skade barnets selvfølelse, slik noen forskere mener?

Å bli sett

Ingrid Prøsch, fagpedagog ved kompetansesenteret Tilknytningspedagogene, mener at det viktigste for et gråtende barn er å bli tilstrekkelig sett av dem han er knyttet til.

– Det er ikke for mye oppmerksomhet som oftest skaper sutring, men for lite. Barnets følelser blir nemlig ikke borte, selv om foreldene avleder eller avfeier barnet som gråter, mener Prøsch.

Får ikke barna lov til å gråte ut og roe seg på foreldrenes fang når noe skummelt har skjedd, kan de i stedet klemme ut frustrasjonen over lang tid i form av klynking og sutring.

– Barn må få lov til å reagere når det skjer noe med dem, slik at de forhåpentlig blir ferdig med hendelsen, og trygge nok til å leke videre.

Unngå den avvisende frasen «det er ikke noe å gråte for».

Si i stedet: «Oi, der så jeg at du snublet og slo deg litt.» Da føler barnet seg sett, råder Prøsch.

GRÅTENDE BABY

GRÅTENDE BABY: Om et barn overdramatiserer voldsomt fra et voksent perspektiv, kan det være fordi foreldrene selv har overreagert tidligere, sier pedagog. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Vet ikke hvordan

Trine Klette, dr. philos og førsteamanuensis ved Høgskolen Diakonova, mener at det beste du kan gjøre, er å holde rundt barnet når det har det det vondt.

I sin doktorgrad om betydningen av trøst over to generasjoner fant hun blant annet ut at ikke alle foreldre vet hvordan de skal trøste barna sine.

– Jeg observerte en rekke adskillelser og gjenforeninger mellom mødre og barn. Selv om barna gråt da mødrene gikk fra dem, var det mange mødre som ikke trøstet barna sine da de kom tilbake, ifølge Klette.

Mødrene ble også spurt om egne barndomserfaringer med å få trøst.

– Det var en sterk tendens til at mødrene som ikke hadde opplevd å få trøst selv, heller ikke trøstet egne barn. Mens det var motsatt for de mødrene som hadde fått god trøst – de trøstet sine barn, forteller Klette.

Fysisk trøst hjalp

For ettåringene hjalp det aller best å bli holdt rundt, og få lene seg inntil mammaen sin, ifølge Klette.

– Fikk de fysisk nærhet og omsorg, sluttet de å gråte ganske raskt, og begynte ofte å leke igjen. Det triste var reparert. De som ikke fikk trøst, så ut til å gi opp gråten, og forsøkte å skjule følelsene sine.

De av barna som fikk noe trøst, men på mors premisser, og som fikk beskjed om at «nå er det nok», ville bare ha mer. De reagerte gjerne med å bli klengete og sutrete.

Det ble en dragkamp mellom mor og barn.

– Får ikke barnet nok trøst, kan det komme inn i et mønster av utrygg masing og klenging, sier Klette.

Tar du derimot barnets følelser på alvor og gir det omsorg, vil barnet sannsynligvis bli fortere ferdig med å gråte. God trøst øker sjansen for at små barn selv vil vise andre mennesker omsorg når de blir større, blant annet fordi trøst ser ut til å bidra til utviklingen av trygg tilknytning, sier forskeren.

=

Slik møter du et gråtende barn:

 • Respekter barnet. Sett deg ned og snakk med barnet, og vis at du bryr deg og ser barnet.
 • Vær mild og snakk rolig, uansett om du synes det ikke er grunn til å gråte.
 • Unngå å si: «Det er ingenting gråte for.»
 • Tenk over tonefall og kroppsuttrykk. Dette bærer meningen din fram, uansett hvilke ord du sier.
 • Snakk med, og ikke til barnet.
 • Gå i deg selv. Skriker, sutrer og sukker voksne til hverandre hjemme, vil barnet påvirkes av det.
 • Finn ut hva som trøster barnet – som at du tar barnet i armene dine, på fanget, leker eller leser.
 • Bruk tid på et barn som gråter, unngå å mase.
 • Unngå maktmisbruk, som å ignorere og avvise barnegråten, og å mase og kjefte på barnet.
 • Barn tror på det du sier: Kaller du dem sure, umulige, masete og grinete tror de at de er det.
 • Sett deg sammen med barnet og lek rolig. Da gir du barnet nærhet, og det vil roe seg.
 • Gråter barnet fordi det ikke vil ha på seg et bestemt klesplagg? Snakk rolig til barnet, og lek gjerne klærne på. Hvilken fot skal vi ta først?

(Kilde: Førsteamanuensis Else Foss ved Høgskolen i Vestfold, som har skrevet doktorgrad om gråt og omsorg i barnehagen)

Barn er forskjellige

Noen barn er vanskeligere å roe enn andre.

En riktig drama queen hyler hysterisk med en gang noe går på tverke.

Om et barn overdramatiserer voldsomt fra et voksent perspektiv, kan det være fordi foreldrene selv har overreagert tidligere.

– Er du blant dem som løper fram med 17 plaster, ispinner og masse kos for det minste lille dunk, kan du legge til rette for at store overreaksjoner blir et mønster. Særlig dersom barnet føler seg oversett ved andre anledninger, sier fagpedagog Ingrid Prøsch.

Hun mener at det beste foreldre kan gjøre, er å reagere saklig og nøkternt.

– Har barnet falt og slått seg, ta det på fanget og trøst, men ikke gjør hendelsen til noe større enn den var. Trøst barnet til det er klart til å gå videre av seg selv, sier hun.

Mot sin hensikt

I noen tilfeller kan trøst tilsynelatende virke mot sin hensikt.

Hanne Braarud har doktorgrad i psykologi og er forsker ved Uni Helse/Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP Vest). Som en del av sitt doktorgradsprosjekt, undersøkte hun mødres strategier når spedbarn gråter etter vaksinering på helsestasjonen.

Hun så på samspillet mellom spedbarnets reaksjon på vaksinasjonen og mødrenes trøst.

– Det viste det seg at over halvparten av mødrene trøstet barna mer i forkant avvaksinen enn etterpå. Men trøsten virket ikke beroligende på barnet, verken den mødrene ga etter eller før vaksineringen.

Tvert imot. Jo mer mor trøstet før vaksinasjonen, dess lenger gråt barnet etterpå, forteller Braarud, som sier at hun ble overrasket over resultatet.

Selvtrøst til mor

Forskeren tror at barnas gråt kan ha sammenheng med at mødrene selv var nervøse, og overførte egen uro til babyen. De trøstet babyen som en form for selvtrøst.

– Foreldrene vet at det kan gjøre vondt å få sprøyte. De trøstet og overførte slik sin egen engstelse til barnet. De trøstet fysisk, uten ord, ved å holde barnet tett inntil kroppen og bysse. De 3 måneder gamle babyene fanget opp uroen som mødrene utstrålte. Dess mer fysisk trøstende mødrene var, desto mer gråt barnet, forteller Braarud.

De spedbarna som gråt minst, var de som foreldrene hadde lite fysisk kontakt med før og etter injeksjon av vaksinen. på barnets premisser. Forsker Trine Klette er ikke overrasket over disse funnene.

– I slike tilfeller handler det nok ikke om trøst for barnet, men om trøst for mor som gruer seg til vaksinen. Uroen blir overført til babyene, sier Klette.

Det er viktig å gi trøst på barnets egne premisser, og verken overdrive trøsten, eller avvise barnet før det er har fått roet seg ned, mener hun.

Fagpedagog Ingrid Prøsch sier seg enig.

– Barn er mestere i å lese foreldrene. Min erfaring er at det beste er å være så sannferdig, saklig og nøktern som du kan. Forsøk å ikke overføre egen nervøsitet til barnet, selv om barnet, avhengig av alder, selvfølgelig må forberedes på at det kan være ubehagelig.

Hjelpe barnet videre

Hanne Braarud understreker at studien ikke fant noen noe konkluderende svar på om gråten bare skyldtes foreldrenes uro, eller om også barnets temperament kunne spille inn.

– Barn har ulik terskel for å reagere på ubehag og begynner å gråte. Om foreldrene visste at de hadde babyer som gråter lett, trøstet de kanskje barna mer i forkant, sier Braarud.

Hun understreker også at det er riktig å møte barnet på at det har det vondt og gi trøst.

– Men man kan også hjelpe barnet videre. Noen barn gråter mer enn andre, og klarer ikke å komme over hendelsen på egen hånd.

Hun mener at barna har godt av å møte litt motstand også.

– Sånn er verden. Foreldre kan ikke beskytte og være 100 prosent til stede for barnet sitt til enhver tid. Det betyr ikke at man ikke skal trøste. Foreldre skal være barnets trygge base, hvor det opplever trøst, men også hjelp med regulering av ubehaget slik at barnet kan gjenoppta sine aktiviteter.

I denne sammenhengen er det ikke noe galt i å avlede barnet med en leke eller annet, hvis barnet har låst seg helt fast i en gråtende tilstand, sier Braarud.

Les også:

Barn vil ikke ha trøst av far

Barnehagetilvenning: Derfor skal du bare gå din vei

7 tegn på at babyen elsker deg

Slik bygger du opp barnets selvtillit

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:18 King- og Maars-suksess delvis ruinert av Sveriges sterke spurt22:44 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb
Siste nytt
23:18SportKing- og Maars-suksess delvis ruinert av Sveriges sterke spurt22:44SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb
Populært