Barack Obama fyller 50

President Barack Obama fotografert under sin første pressekonferanse, 9. februar 2009. Foto: EPA / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordringene står i kø for 50-årsjubilant president Barack Obama. Han har blitt litt gråere i håret siden han tok over som president, men kona Michelle synes fortsatt at han er søt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Barack Obama

Barack Hussein Obama ble født 4. august 1961 på Hawaii. Han utdannet seg som jurist ved prestisjetunge Harvard Law School og flyttet senere til Chicago.

Der giftet han seg med juristkollegaen Michelle Robinson, og paret har fått to døtre, Malia Ann og Natasha.

Obama ble i 1996 valgt inn i Senatet i delstaten Illinois, der Chicago er den største byen. I 2004 kom han så inn i USAs Senat i Washington, etter å ha beseiret sin republikanske motkandidat i et valgskred.

Da amerikanerne 4. november 2008 valgte sin første svarte president noensinne, ble det feiret verden over som en historisk begivenhet.

Allerede i 2009 ble han tildelt Nobels fredspris, en tildeling som vakte forbauselse og på enkelte hold ble betegnet som forhastet.

Selv om mange svarte amerikanere mener Obamas politikk den siste tiden har gått vel langt over mot høyre, er det i denne befolkningsgruppen han fortsatt har sin mest solide støtte.

Og på den internasjonale politiske scenen er han fortsatt superstjernen framfor noen.

(Kilde: NTB)

(ABC Nyheter): Han har riktignok ikke Marilyn Monroe til å synge en flørtende presidenthilsen som sin forgjenger John F. Kennedy, men USAs sittende president Barack Obama kan i hvert fall glede seg over at landet hans mandag unngikk teknisk konkurs.

Og det kan umulig være en dårlig bursdagsgave for mannen som i dag fyller 50 år.

Femtiårsjubilanten Barack Hussein Obama har vært USAs president i litt over to og et halvt år nå. Og arbeidspresset er enormt for mannen som forsøker å geleide USA gjennom den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.

– Det har vært ei frustrerende uke, fastslo Obama under et politisk arrangement onsdag, dagen før hans femtiårsdag.

Store oppgaver

I sin regjeringstid har han ikke bare måttet søke kompromisser som kunne redde den amerikanske økonomien fra dyp krise. Han har også hatt som en hovedoppgave å få slutt på krigene i Afghanistan og Irak.

Kanskje ikke så rart da, at håret hans har blitt et par nyanser gråere siden innsettelsen som president den 20. januar 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forandringen virker imidlertid ikke å plage jubilanten nevneverdig, til tross for at den skjer foran alle verdens kameraer.

– Jeg synes det er stortartet å fylle 50. Jeg har riktignok blitt litt gråere siden jeg tok denne jobben, men bortsett fra det føler jeg meg tipp-topp, forteller Barack Obama til nyhetsbyrået AP i anledning dagens jubileum.

Stolt legger han til at kona Michelle fortsatt synes han er søt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feirer med sine nærmeste

Ifølge nyhetsbyråene skal femtiårsfeiringen foregå i Washington DCs hvite hus sammen med den nærmeste familien.

Neste år venter en hard valgkamp, der han kan få en tøff jobb med å sikre seg en ny periode som president. Ifølge en fersk måling (omtalt i Washington Post) har Barack Obama for tiden 43 prosent oppslutning.

USA-forsker Hans Olav Lahlum mener det er for tidlig å rangere president Obama historisk, men han tror sjansene er gode for gjenvalg. Foto: Scanpix.USA-forsker Hans Olav Lahlum mener det er for tidlig å rangere president Obama historisk, men han tror sjansene er gode for gjenvalg. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet er identisk med antallet forgjengere Obama har hatt. Få av dem har riktignok hatt like store utfordringer å gå løs på.

Tror han vinner igjen

Norske USA-eksperter mener at det er for tidlig å rangere Barack Obama historisk.

– Han kan fortsatt bli både en stor og en middelmådig president, men det kan man først begynne å diskutere etter valget neste år, sier Hans-Olav Lahlum, som har skrevet en bok om de amerikanske presidentene, til ABC Nyheter.

Ifølge Lahlum har Barack Obama nå møtt hverdagen og realitetene etter overooptimistiske forventninger da han tiltrådte.

– Men han har markert et tydelig skifte fra George W. Bush og på mange måter gjort en god jobb i en krevende situasjon med presset økonomi og sterke politiske motsetninger i USA, mener Lahlum.

Han tror Obama fortsatt har veldig gode muligheter til å bli gjenvalgt i 2012, men peker på at store politiske utfordringer står i kø for de kommende årene - både nasjonalt og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gode sjanser

Professor emeritus i Nord-Amerikastudier Ole. O. Moen tror også Obama har gode sjanser til å sitte en periode til.

USA-forsker Ole. O. Moen mener 50-årsjubilanten så langt har klart seg tålelig bra som president. Foto: Scanpix.USA-forsker Ole. O. Moen mener 50-årsjubilanten så langt har klart seg tålelig bra som president. Foto: Scanpix.

– Såfremt ledighetstallene synker noe, samt at det blir en viss generell bedring i økonomien, blir han gjenvalgt, ikke minst fordi alternativene er så uattraktive, sier Moen til ABC Nyheter.

USA-forskeren, som også har skrevet bok om alle USAs presidenter, mener at Obama så langt har klart seg tålelig bra i en helt unik situasjon hvor økonomien er på stumpene og opposisjonen har vært totalt samarbeidsuvillig.

– Skal man trekke fram noen triumfer kan man nevne helsereformen, bin Laden og slutten på «Don't ask, Don't tell» som dreier seg om at homofile kvinner og menn ikke skal kunne tjenestegjøre i militæret, forteller Moen.

– Mangelen på økonomisk oppsving og gjennomslag på miljøfronten, samt mangel på framgang i Midtøstenpolitikken er hans svakeste resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkte sin gamle hjemby

Onsdag besøkte president Obama sin gamle hjemby Chicago for å samle inn penger til valgkampen og for å fortelle velgere at han fortsatt vil fokusere på den amerikanske økonomien.

Senere ble det sunget bursdagssang for dagens jubilant på en privat tilstelsning hvor jazzmusikeren Herbie Hancock og sanger og skuespiller Jennifer Hudson også opptrådde, skriver LA Times. Rundt 100 personer deltok på feiringen.

Obama dro tilbake til Det hvite hus etter tilstelningen. Han valgte dermed ikke å sove over i huset han fortsatt eier i Chicago.

Les flere nyheter her