Blomstrende sommermat

KJØKKENHAGE: Mange av plantene vi har i hagen til pynt, kan faktisk spises. Solsikken for eksempel, har ikke bare spiselig frø, du kan også smake på kronbladene. (FOTO: Per Magnus Persson/Johnér)
KJØKKENHAGE: Mange av plantene vi har i hagen til pynt, kan faktisk spises. Solsikken for eksempel, har ikke bare spiselig frø, du kan også smake på kronbladene. (FOTO: Per Magnus Persson/Johnér)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når hagen er som vakrest, kan den også være på sitt mest smakfulle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
15 spiselige blomster

* Agurkurt: Agurkurt er en gammel legeplante som stammer fra Sør-Europa. Smaken kan som navnet tilsier minne om agurk. De blå blomstene gjør seg godt som dekorasjon på desserter og bakverk, eller til å fryses ned i isbiter.

* Ringblomst: Ringblomst har blitt mye brukt som krydder, både i tørket og frisk tilstand. Fargen er så sterk at den farger brød, ris og rotfrukter vakkert gule når den koker eller steker den med. Plukk gjerne av kantkronene og frys dem ned – så kan du drysse dem over salaten også gjennom vinteren.

* Stemorsblomst: Stemorsblomst egner seg godt som kakepynt, eller til å fryses inn i isbiter.

* Blomkarse: Blomkarse har en frisk karsesmak. Blomstene har fine farger, og kan for eksempel serveres som forrett, fylt med risblanding eller urteost. Frøene kan syltes på samme måte som kapers, eller tørkes og has i pepperkvernen.

* Løkblomster: Alle de spiselige løkartene som gressløk, kepaløk, ramsløk og bendelløk gir blomster som kan utnyttes som krydder eller som fargerikt dryss på maten.

* Squashblomst: Squashblomster har en litt emmen smak, men de er store og fargerike, og egner seg godt til å serveres med fyll i. Blomstene er også vanlige å fritere.

* Lavendel: Lavendel er mest kjent for sin duft, men kan også brukes tørket som krydder eller i te, eller man kan strø friske blomster over alt fra kjøtt til desserter.

* Rose: Alle roser kan spises. Særlig dekorative blir kronbladene hvis de kandiseres. De kan også brukes til saft eller gelé, eller tørkes og brukes til blant annet te.

* Solsikke: Solsikken er mest kjent for sine spiselige frø, men selve blomsterbladene kan også spises, og har en bittersøt smak.

* Løvetann: Blomsten egner seg godt til vin, både blomster og blad kan brukes i salat, og roten kan kokes og brukes som grønnsak.

* Geitrams: Geitrams vokser gjerne både vilt og i hager. Blomstene er fine å kandisere eller tørke til te, og bladene kan brukes som spinat.

* Nellik: Nelliker kommer i et stort antall varianter, og kan både brukes som dekorasjon og krydder på desserter og bakverk.

* Kattost: De vakre blomstene pynter opp desserter, bakverk og salater. Frøene minner om unge hasselnøtter på smak.

* Nattlys: Nattlys regnes som en viktig medisinplante. Bladene kan spises som spinat, roten kokes som pastinakk, og blomstene dufter og smaker søtt.

(Kilde: «Blomster på menyen» av Anemette Olesen og www.urtekilden.no)


Viktige forholdsregler

* Bare spis blomster du er sikker på at kan spises.

* Ikke spis blomster du har kjøpt i butikk eller på gartneri.

* Ikke spis blomster som har vært sprøytet.

* Ikke bruk blomster som vokser langs trafikkert vei.

* Ikke bruk blomster som er angrepet av virus eller skadeinsekter

* Ikke overdriv første gang du spiser en blomst: Spis bare litt!

* Spis aldri giftige blomster. Hvilke sorter som er giftige kan du blant annet lese på www.giftinfo.no.

(Kilde: «Blomster på menyen» av Anemette Olesen)


Oppskrift på frityrstekte blomster

Ingredienser: 100 g hvetemel, 1 klype salt, 1 egg, 1,5 dl melk og blomster av for eksempel løvetann, gressløk, nellik, squash, gresskar eller blomkarse.

Lag en pannekakerøre av mel, salt, egg og melk og la den svelle en halvtime. Hvis nødvendig, vask blomstene og eventuelle blader, og la en god bit av stilken være med som håndtak.

Tørk godt av, ellers vil vannet gi sterk sprut i frityrgryta eller pannen. Dypp blomstene i røra mens du holder dem i stilken. Dypp blomsten i varm matolje i en gryte eller panne, og stek blomsten gylden. La den renne av seg på absorberende papir, og klipp av stilkene.

(Kilde: Naturens verden, nrk.no)

En hage full av blomster kan nytes gjennom flere sanser enn øynene og nesa. Den kan nemlig også smake godt. Hos Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad for eksempel, tilbys egne vandringer som tar for seg spiselige blomster og planter.

– Under parkvandringen får folk smake på lavendel, daglilje, roser og mange andre blomster. Noen av blomstene vokser i «Ibsens Urtehage», men vi smaker også på blomster andre steder i parken. Det morsomme er at det er mange vanlige blomster som folk ikke ante var spiselige, for eksempel prestekrage og natt og dag, sier formidlingsansvarlig ved museet, Therese Hagen.

Liten kunnskap

Opplysningskontoret for blomster og planter bekrefter at folk ikke er klar over hvor mye spiselig som vokser i hagen om sommeren.

– De fleste har faktisk ofte mer kunnskap om hva man kan spise av ville vekster. Å bruke prydplanter som mat er mer uvanlig. Men vi ser at enkelte begynner å ta dem inn i matlagingen, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De spiselige blomstene har et stort antall bruksområder. De kan for eksempel tørkes og brukes som krydder eller te, kandiseres, brukes i salat, gjøres om til drikke i form av saft eller vin, friteres, fryses inn i isbiter som et dekorativt element, eller gjøres om til marmelade.

– Blomkarse er en av blomstene mange faktisk vet at de kan spise. Blomkarsen er ekstra anvendelig fordi du kan bruke hele planten. Fruktene kan syltes, og smaker da nesten som kapers. Bladene har en pepperlignende smak og er fine å bruke både til salat og andre retter. Og selve blomsten er jo også pen å se på, og passer derfor som et dekorativt element i maten, tipser Bergh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skummelt å smake

Krydderurter er det mange som bruker i matlagingen, men krydderurtenes blomster tas sjeldnere i bruk.

– Ta for eksempel gressløk, sier Bergh.

– Vanligvis sier man jo at gressløken skal spises før den går i blomst, fordi stengelen da kan bli litt trå. Men blomstene er jo veldig dekorative. Så et tips kan være å la noe av gressløken blomstre, så har du både god gressløk og blomster til å bruke i maten, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt kan imidlertid ikke spises. Blomstene må ikke være sprøytet, og man må selvfølgelig vite om sorten man putter i munnen faktisk er spiselig.

Men selv om folk vet at blomsten kan spises, er enkelte fremdeles skeptiske.

– Mange er litt engstelig for å putte en blomst i munnen. Man er vel ikke vant til å tenke på blomster som mat, sier Bergh, og avslører at hun selv ikke har smakt på alt hun reklamerer for til matlaging.

– Hva stemor smaker? Vet du, det aner jeg faktisk ikke.

VELDUFTENDE: Lavendel er kanskje mest kjent for sin duft, men brukes også tørket i blant annet provencekrydder. Blomstene kan også spises mens de er friske. (FOTO: Wikimedia)VELDUFTENDE: Lavendel er kanskje mest kjent for sin duft, men brukes også tørket i blant annet provencekrydder. Blomstene kan også spises mens de er friske. (FOTO: Wikimedia)

ANVENDELIG: Både løvetannas røtter, blader og blomster kan brukes. Blomstene kan for eksempel gi farge til en salat. (FOTO: Kjersti Busterud )ANVENDELIG: Både løvetannas røtter, blader og blomster kan brukes. Blomstene kan for eksempel gi farge til en salat. (FOTO: Kjersti Busterud )

VÅGESTYKKE: Mange har stemor i hagen, færre har turt å ta en smakebit, selv om det er fullt mulig. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter) VÅGESTYKKE: Mange har stemor i hagen, færre har turt å ta en smakebit, selv om det er fullt mulig. (FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter)