Andre boller

BOLLEFAVORITT: Ingen kjøttboller smaker bedre enn ribbeboller. Foto: Carl Martin Nordby
BOLLEFAVORITT: Ingen kjøttboller smaker bedre enn ribbeboller. Foto: Carl Martin Nordby
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbeboller er superenkelt å lage, smaker som 1000 dollar og passer til nesten alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbeboller er like godt til din favorittpasta som på tapasbordet eller på pizza. Det eneste du trenger for å lage dem, er en kvern – eller tilgang på en slakter/kjøttdisk som kan kverne en kilo eller to for deg.

Og når du først lager denne geniale retten, er det ekstra genialt å lage litt for mye. Det finnes nemlig mange anledninger til å bruke disse bollene.

De holder seg godt, slik at du kan bruke dem til pasta'n på onsdag og på pizza'n på lørdag. Får du ikke brukt dem opp dem opp, tåler de også godt en tur i fryseren.

Ribbe forbindes for øvrig med julefeiring. Det er litt synd!

KVERN: Har du ikke kvern selv, ber du slakteren eller kjøttdisken kverne opp ribba for deg. (FOTO: Carl Martin Nordby)KVERN: Har du ikke kvern selv, ber du slakteren eller kjøttdisken kverne opp ribba for deg. (FOTO: Carl Martin Nordby)

For ribbe er et perfekt utgangspunkt for blant annet hjemmelagde, krydrede kjøttboller og pølser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvaren har en fettprosent på over 25 prosent, noe som er påkrevet hvis man skal lage rene, saftige, smakfulle kjøttboller og pølser uten masse tilsatt stivelse, som kan gi konsistensen et litt hardt «industripreg».

Men vi skal ikke bare tenke på ribba, vi skal ta hensyn til grisen også. Nå finnes det etter hvert flere gode svineprodusenter i Norge, og dyrevelferd ligger mer og mer til grunn for disse relativt nye konseptene.

Blant de mest kjente er Grøstadgris som også driver økologisk, og Prima Jæren fra Stavanger. Her får grisene et spesialfôr som gir mye bedre og mer stabil smak enn vanlig grisefôr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbeboller med pasta og tomatsaus

Ingredienser

Boller (til mange):

2 kg kvernet ribbe

36 g salt (ca. 2 ss)

2 hvitløksfedd

1 ss grov svart pepper

2 ss finhakket fersk rosmarin

1 ss toastet fennikelfrø

---

Enkel grov tomatsaus (til 4 pers):

Artikkelen fortsetter under annonsen

1 løk

2 fedd hvitløk

2 cm rød chili

8 ss olivenolje

1 ss sukker

1 ts salt

400 g plommetomat fra boks («pelati»)

2 ferske plommetomater

---

Pasta etter eget valg

Parmesan

Framgangsmåte

Ribbeboller: Her er det rom for å smaksette farsen med egne favoritter. Har du tilfeldigvis timian og oregano i hagen, kan rosmarinen gjerne byttes ut mot dette.

Begynn med saltet. Dryss dette over kjøttet. Vi nordmenn synes som regel 16 gram salt er akkurat «passe» per kilo i kjøtt- og fiskefarseprodukter. Det er en fin referanse jeg bruker når jeg skal lage farser som denne. Press eller riv opp hvitløksfeddene på «svigermorjernet» direkte i kjøttfarsen.

Toast fennikelfrøene i en tørr varm panne i 10 sekunder, eller til de får en fin lysebrun farge. Nå smaker de ikke så sterkt, men har en avslepet anissmak og toastet aroma. Knus dem grovt i en morter. Den fine smaken av anis/lakris fungerer supert i denne farsen. Tilsett svartpepper som er kvernet på den groveste innstillingen på pepperkvernen, og rosmarin, og bland alt godt sammen i en bolle. Kna gjerne med nyvaskede hender eller gummihansker. Kjøkkenmaskin kan også brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Form farsen til en stor «snøball» i venstre hånd, knip av små boller på rundt 25 gram og legg dem direkte i en varm panne med olje. Det er ikke så viktig av de er dønn runde, så ikke bruk masse tid på det. Stek bollene på moderat varme til de er gjennomstekte, det tar ca. 4 minutter. Alternativt kan du brune dem kun til de har fått farge, og steke dem ferdig i ovnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomatsaus: Finhakk og stek løk, chili og hvitløk gyllent i olivenolje, dryss på sukker og salt, rør rundt. Kutt opp tomatene i biter og tilsett dem sammen med innholdet i tomatboksen. Knus tomatene med en tresleiv, og kok dette på lav varme til det tykner. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sukker. Det er masse smak i øvrige ingredienser i retten, så ikke overdriv.

Pasta: Bruk din favorittpasta. Gjerne en variant med store biter. Kok den perfekt «al dente» med nok salt i vannet. Jeg brukte «Lumaconi» kjøpt på Meny. Følg kokeanvisningen på pakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Servering: Når man lager pasta til flere, kan det være lurt å legge opp alt på et stort fat. Da kan gjestene forsyne seg etter sin egen appetitt, maten ser flott og rustikk ut, og vi liker ofte å forsyne oss selv. Ikke prøv på noe fancy opplegging her. Ha varm saus i bånn, topp med pastaen og bollene, og riv over en anselig mengde parmesan. Ha en fin kveld!

Les flere nyheter her