Arkitektens himmelske hytte på Hurum

Arkitektens himmelske hytte på Hurum
Arkitektens himmelske hytte på Hurum

Den himmelske hytta åpner seg totalt mot storhavet og strekker seg mot lyset.

Utsikten fra arkitekt Torstein Rambergs egen, oppsiktsvekkende bygning på Hurum er tilgjengelig fra mange rom.

Den rå arkitekturen har sitt helt eget særpreg.

Her kan du til og med fra hyttekjøkkenet som ligger midt i huset se langt utover i havet i retning Skagerak.

Dette er for øvrig ikke det første markante prosjektet Ramberg har signert. Han har også tegnet Oslo Tinghus og Villa Korsnes. Den ble 2002 ble hedret med Oslo bys arkitekturpris.

Betongtrappen er som en skulptur

Det er ikke bare utsynet fra tomten på den langsmale åsryggen som er enorm.

Den linjelekre hyttekroppen har også mye å by på.

Du kommer inn i huset via inngangen som er lagt diskre midt i underetasjen, for øvrig sammen med en rekke boder og tekniske rom. Herfra ser du rett mot den spektakulære betongtrappen.

Prismetak i glass

Trappen har et prismeformet glasstak på toppen og er så spesiell i formen og materialene at den oppleves som et møbel i begge etasjer.

Et harmonisk anlegg som strekker seg rett mot havet.

FULL OVERSIKT: Fra baksiden er det lett se hvordan trapperommet og dobbeltpeisen er plassert utenfor selve bygningskroppen. Stilig kobbertak. © FOTO:Jiri Havran

Vårt hytteparadis

Vel oppe i hovedetasjen med terrasse med spissen rett mot storhavet skjønner du hvorfor eierne kaller dette for sitt sommerparadis.

Her i høyden opplever du havet og himmelen på en intens måte.

Et lett konstruert kobbertak

Det spesialkonstruerte "svevende" taket tekket med kobberplater er et kapittel for seg seg.

- Det var måkenes frie svev og deres elegante vingespenn som inspirerte meg til å gi bygningen dette taket med en uvanlig slak møneform, opplyser byggherren til Bonytt.no

Han mener dette spesielle, arkitektoniske grepet i vesentlig grad bidro til hyttas intimitet og balanse i interiøret.

Samspill mellom materialer.

HELSTØPT: Med kominasjonen betong, tre og glass blir fasaden mot veien et syn i seg selv. © FOTO: Jiri Havran

Ute og innerom i samspill.

UTEIDYLL: Når kvelden faller på er tiden inne for å fyre på peisen - utvendig. Taket er kledd med grønn Nordic kobbeplater. De er vedlikeholdsfrie. Det er også terrassen laget av Kebony terrassebord. © FOTO: Jiri Havran

Peis både ute og inne

Hovedoppholdrommet med stue og kjøkken har flere soner som kan ta pusten fra deg.

Salongen rett mot solen og havet er et opplagt blikkfang i rommet, men peisen plassert i glasset på langveggen mot skogsterrenget i nordvest er kanskje like oppsiktsvekkende.

Dette er en dobbeltpeis, det vli si den har ildrom på begge sider, altså på både inn-og utsiden av hytteveggen.

Stålsøyler - inne i rommet

Den innvendige peisen som også oppleves som et bilde flankeres av kritthvite, bærende stålsøyler.

De trukket et godt stykke innover i rommet fra ytterveggen. Dette er også med på gi en distinkt, visuell effekt i interiøret.

Full kontakt i moderne miljø.

FULL FORBINDELSE: Her ser du hvordan de store skyvedørene åpner stuen totalt mot terrassen. © FOTO: Jiri Havran

Moderne interiør satt i sin rette sammenheng.

HAVET I SIKTE: Så fritt og usjenert er det mulig å legge en stue med terrasse, selv om anlegget troner på toppen av en åsrygg. Sofa tegnet av Norway Says. © FOTO: Jiri Havran

Dører mot evigheten

Det tredje blikkfanget er de gigantiske glassdørene som åpner hele fronten av hytta rett mot utsikten.

Ute på terrassen, som er formet som baugen på en båt, kan eierne nyte både morgensol og solnedgang.

Her kan de alltid se det skimrende havet når de sitter ved langbordet...

Stabil himling

Innertaket med diskre innfelte høytalere er bygd opp av 21 mm tykke heltre bjørkefiner lameller. For å gi dette lyse taket den nødvendige stabilitet er spilene limt til undertaket.

Kalk på gulvet

Gulvet, både inne i stuen og ute på terrassen, er belagt med store kalksteinfliser. Det går som en sammenhengende, flate uten terskler fra badet i den innerste delen av hytta helt ut til tuppen av den spisse terrassen.

Slik skapes det flyt og harmoni mellom rom.

Stilrent sampill mellom tre og stål.

WOW: Så kul kan en betongtrapp bli. © FOTO: Jiri Havran

En modernistisk altertavle

Kjøkkenet er laget i lys lønn og og ligger plassert lengst bak i oppholdrommet. Men dette betyr ikke at det er lett å overse. Det har nemlig en mørk, metallskinnende flisbelagt bakvegg.

Bakveggen har et visuelt uttrykk, utståling og form som kan minne om en altertavle.

Med alt dagslyset som flommer inn fra de mange og store vindusflatene er det for øvrig like lyst inne i denne hytta som det er ute under åpen himmel.

Lett å lese, over alt

- Her det enkelt å ta frem en bok og lese i den, uten å bruke lamper. Dette gjelder for hele sommerhalvåret, forteller eierne.

En sterk kontrast i et lyst interiør.

ALTERTAVLE: Bakveggen ved kjøkkenet er et blikkfang, nesten som en altertavle i det ekstremt lyse rommet. Uno kjøkken i lys lønn. © FOTO: Jiri Havran

Et oppkvikkende, moderne interiør.

GOD START PÅ DAGEN: Dette er det perfekte sted å innta morgenkaffen. Bord og skap fra Multiform AS samt blonde Ikea-krakker. © FOTO: Jiri Havran

Det livgivende lyset forvandles dessuten til varme: Gjennom den lyse årstid varmer solen opp den massive stein gulvkonstruksjonen, og dernmed holdes det en liten lunk i hytta hele ferietiden.

Hyppige besøk

- Hytta ligger ikker lenger fra hovedsatden enn at den kan brukes i helger i tillegg til ferier, utdyper Ramberg. Han setter også stor pris på at den har kort vei til båt, brygge og badestrand.

Geometrisk og gjennomsiktig

- Det er for øvrig geometrien og gjennomsiktigheten i bygningen som gir den en så spesiell letthet. Formen på hytta ga seg i grunnen selv da jeg så tomten, forklarer arkitekten.

Varige materialer

Torstein Ramberg brukte for øvrig kun materialer som tåler bruk og eldes med ynde. Dette betød blant annet hvit betong, hvit granitt, kobber, kryssfiner, jurastein, lønnetre og glasmosaikkfliser.

Skjermete soner i moderne interiør.

MOT BADET: Sengeteppe fra Lady Burk, puter fra R.O.O.M og et superkompakt bad i bakgrunnen. © FOTO: Jiri Havran

Stram design i mørkt bad med vindu.

SAKRAL STEMNING Badet ligger i enden av hytta som vender mot land. Mørk, grågrønn Bisazza glassmosaikkfliser. Dusjbunn i hvit Corian, laget etter mål. © FOTO: Jiri Havran

Kul hall i betong, rett under kjøkkenet.

FULL KLAFF: Fra veien kommer du inn i denne kule underetasjen med diverse boder og tekniske rom. Herfra leder trappen opp til hovedetasjen. © FOTO: Jiri Havran

Grunnplan:

To runde betongseksjoner, trapperom og peisblokk er plassert utenfor bygningskroppen. Det betyr at det ble en gjennomført visuell ro og ryddighet inne i hytta.

Hytta følger linjene i terrenget og ligger delvis inngravd i den langsmale årsryggen.

Se også:

Slik bor en norsk arkitekt i Bordeaux

Vil du inspireres? Se bildene

Terrassen som har alt. Se tipsene

Arkitektens lille blokkleilighet er proppet med ideer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i karantene viser en ny side av seg selv22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon
Siste nytt
17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39VerdenWHO bekymret over rask virusspredning23:38VerdenGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Verden509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Verden14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37PengerPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Verden727 nye koronadødsfall i Italia23:36VerdenWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36NorgeBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35PolitikkFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41SportNorthug i karantene viser en ny side av seg selv22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47ReiseDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56VerdenVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon