Din daglige dose kjemi

LINDRING: Uten kjemien ville legene hatt langt færre medikamenter å tilby. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
LINDRING: Uten kjemien ville legene hatt langt færre medikamenter å tilby. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjemi kan gi deg renere hus, færre rynker og en enklere hverdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ord som kjemi og kjemikalier er hos folk flest ofte litt negativt ladet. Men verden ville ikke vært den samme uten kjemi. Jeg vil vise at kjemi også fører med seg mye bra, sier professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Han er aktuell med boka «En cocktail av kjemikalier», hvor han tar for seg kjemien som skjuler seg i kjøkkenskap og badehyller, bak saftige biffer og luftige kaker, under ski og armhuler, på huskelapper og i allværsjakker.

Vakker reaksjon

ETTERLIGNING: Gode ideer til produkter kan hentes fra naturen, for eksempel har borrer i naturen har inspirert til borrelåsen. ETTERLIGNING: Gode ideer til produkter kan hentes fra naturen, for eksempel har borrer i naturen har inspirert til borrelåsen.

For å starte med noe enkelte anser for det viktigste: Kjemikaliene som gjør dem yngre og penere. For det er faktisk mulig å bedre sitt eget utgangspunkt.

– Reklamen for kremer og produkter strør ofte om seg med fancy ord og ingredienser. Men noen av stoffene produktene inneholder, har jo effekter, påpeker Stølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melkesyre og urea, for eksempel, tiltrekker seg vann, og tilfører dermed fuktighet til huden. For å holde på fuktigheten, tilsettes ulike oljer.

Mot rynker kan man blant annet bruke glykolsyre. Glykolsyren kan trenge gjennom det skjoldet som huden utgjør, og stimulere produksjonen av kollagen i cellene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANTIRYNKE: Noen kjemikalier kan faktisk bidra til en yngre utseende hud. ANTIRYNKE: Noen kjemikalier kan faktisk bidra til en yngre utseende hud.

– Kollagenet gir huden mer elastisitet, og syrene bidrar også til å fjerne det ytre laget med død hud, slik at den yngre og sprekere huden kommer til syne. Rynkene forsvinner ikke, men kan bli litt mindre tydelige, reklamerer Stølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også vitamin A stimulerer produksjonen av kollagen. Vil du gå mer drastisk til verks, kan Botox lamme musklene under huden og forebygge dype bekymringsrynker i pannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturen inspirerer

LINDRING: Uten kjemien ville legene hatt langt færre medikamenter å tilby.LINDRING: Uten kjemien ville legene hatt langt færre medikamenter å tilby.

Botox er en gift man finner i naturen, og ofte er naturen inspirasjon når man skal lage nye, syntetiske stoffer.

– Biomimetikk handler om å etterligne det man ser i naturen. For naturen overgår fremdeles mye av det vi selv kan lage. Blåskjell produserer lim som fester selv under vann, og det er ikke lett å lage et materiale som er så tynt og sterkt som spindelvev, sier Stølen, og viser fram et selvfølgelig produkt i de flestes hverdag: En borrelås.

– Borrelåsen ble oppfunnet i 1941 av en sveitsisk ingeniør som irriterte seg over borrer i pelsen på hunden sin. Han lot seg inspirere av krokene på naturens borrer, for å lage en lås som kunne åpnes og lukkes mange ganger, forklarer han.

Borrelåsene er ofte laget av plastmaterialet nylon. Plast, også kalt polymerer, omgir oss mange varianter, og sørger for innpakning både til kroppen og maten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gore-Tex for eksempel, består av flere lag polymerer. Det viktigste laget består av teflon, som dras ut til en tynn film med små hull. Dermed blir jakken vannavvisende, samtidig som svetten slippes ut.

Unaturlig lukt

Om enkelte ting i naturen etterlignes, er det mye naturlig man forsøker å unngå. Slik som svettelukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her ser du det står både «deodorant» og «antiperspirant», sier Stølen, og viser fram et deodoranteksemplar fra sin egen badehylle.

– En deodorant inneholder triklosan eller andre stoffer som dreper bakterier. Det er nemlig bakteriene som gjør at svetten lukter. Antiperspiranten inneholder zirkonium eller aluminiumsalter som tetter igjen porene, og stopper svetten fra å komme ut. Best effekt får du altså om deodoranten både er bakteriedrepende og svettehemmende, forklarer han.

Før dusjen og deodorantens tid døyvet man i finere kretser svettelukten med parfyme. Parfymen ble tidligere laget av ekte blomsterekstrakter, nå er det stort sett billigere syntetiske stoffer som tas i bruk. Noe som har reddet mange dyreliv.

– Tidligere hentet man blant annet luktestoffet musk fra kjertler i testiklene til moskushjorten, noe som gjorde at hjorten nesten ble utryddet, sier Stølen.

Men også kjemien har sine begrensninger: Man har hittil ikke klart å skape en duft som tiltrekker kvinner på samme måte som musk tiltrekker seg hunnhjort.

Les flere nyheter her