Folkehav venter på William og Kate

Kongelige entusiaster varmer seg på en grill mens de venter på det kongelige brudefølget i St. James Park. Foto: REUTERS / Juan Medina / SCANPIX
Kongelige entusiaster varmer seg på en grill mens de venter på det kongelige brudefølget i St. James Park. Foto: REUTERS / Juan Medina / SCANPIX

William og Kate blir møtt av et folkehav når de kommer ut av Westminster Abbey. Tusenvis av mennesker har overnattet i Londons gater.

Sola titter fram, og stemningen er allerede høy. Telt og fluktstoler har fått folk gjennom natta, varselet om regn har ikke slått til, og nå lyder jubelen hver gang feiebilene tar sine siste sveip i gatene eller gartnere og sjauere kjører forbi.

Paradegatene i London er fylt av flagg og pynt, alt er skrubbet og malt og det er klart for folkefest.

Se bryllupet direkte her

Brudekjolen

Janne Mathiesen (24) og Ingrid Sina Holager (26) fra Tønsberg kjøpte London-billett med en gang bryllupsdatoen var klar og prøver nå å finne en plass med god utsikt langs The Mall.

Som så mange andre er de mest spent på brudekjolen og tror den kommer til å bli langermet, med blonder og langt slep.

– Det blir elegant og klassisk, sier de, selv iført drakt og pynt i håret. De planlegger å få med seg parets første kyss på balkongen på Buckingham Palace før det blir gallakjole, tiara og middag på kvelden mens bryllupsgjestene feirer på slottet.

– Vi har feiret mange kongelige bryllup med bløtkake hjemme, men denne gangen måtte vi få det med oss.

Bryllupsturister

Det er ikke lett å ta seg fram i London sentrum noen timer før vielsen i Westminster Abbey finner sted. 11.000 sperringer er satt opp, rundt 900 politifolk tar oppstilling rundt løypa, og hele torsdagen og natten har det strømmet til med tilskuere fra hele verden.

– Vi har sittet her i et døgn og brukte før det tre dager på å speide etter den beste plassen, sier Mary Boepple fra Houston Texas bak store bannere med amerikanske og britiske flagg.

– Vi har ikke noe slikt i USA, og om 100 år kommer det fortsatt til å stå om William og Kates bryllup, og jeg var der, sier hun og forbereder et «howdy from Texas» når paret skal kjøre forbi.

Ventet lenge

William og Kate har vært kjærester lenge, og britiske rojalister har med lengsel ventet på denne dagen. Hvordan er kjolen, buketten, tiaraen, det første kysset? Spenningen er stor blant tilhengerne, og de mest ihuga av dem har holdt av plasser ved Westminster Abbey i flere døgn for å få god utsikt.

– Jeg elsker henne, sier Kate Halstead fra London om bruden.

Hun har sammen med 14 venner slått opp full camp med presenninger, kjøkkenutstyr og soveposer i The Mall, og de vokter plassen strengt mot andre som leter etter en god plass.

– Kate er en av folket, så nå skulle det bare mangle at folket møter opp i dag og støtter henne, mener hun.

Folkefest

Det er ventet stor folkefest i Hyde Park, der det settes opp storskjerm og ventes rundt 200.000 mennesker. Men også utenfor London skal det være feiring og moro med 5.500 planlagte gatefester rundt om i landet.

I alt er det ventet opptil to millioner mennesker i sentrumsgatene i hovedstaden fredag. Og kaoset vil nok ikke bli populært blant de britene som allerede har fått nok av sperringer og bryllupsturister.

Mens tusenvis av mennesker har strømmet til den britiske hovedstaden fra andre byer og utlandet, har mange av Londons egne innbyggere valgt å bruke fridagen på å flyktet fra kaoset.

Kongelige gjester

1.900 gjester er invitert til vielsen, blant annet kong Harald og dronning Sonja. Kongeparet er også med på mottakelsen på Buckingham Palace etterpå, der 600 av gjestene er invitert.

Festen på kvelden, med middag og dans, er privat og består av William og Kates nærmeste familie og venner.

Paret har virket avslappet i dagene før alvoret begynner, og prins William overrasket alle ved å møte opp på The Mall torsdag for å hilse på noen av de mange tusen som skulle overnatte langs løypa.

I bryllupsprogrammet som blir solgt av speidere, takker prinsen og Kate for støtten og varmen fra folket og sier de håper fredag skal bli en av de beste dagene i livet deres.Langs The Mall er i hvert fall tilskuerne klare til å gjøre sitt.

Les mer om bryllupet her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden