Nå er vi vel 1 million allergikere her i landet

1 million nordmenn er allergiske. Foto: Scanpix
1 million nordmenn er allergiske. Foto: Scanpix

I Norge er det vel 1 million personer som er mer eller mindre allergisk mot forskjellige pollentyper.

Fakta og råd:

• Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide og før symptomene blir for sterke.

• Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om man på enkelte dager har få eller ingen plager.

• Vær forsiktig med sykling i den verste pollentiden. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser.

• Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll hår og skift putevar før leggetid.

• Solbriller ute hjelper. Legg ferien til steder der pollenspredningen ikke er stor.

• Katter, hunder og andre pelsdyr får pollen i pelsen ute. En dusj hjelper.

(Kilde: NTB/NAAF)

– Vi har hatt en klar stigning hvert år, og antall allergikere er fordoblet de siste 20 årene. Vi har måttet oppjustere det siste tallet på vel 900.000, sier spesialrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Grethe Amdal, til NTB.

Årsaken er sammensatt, men har mye å gjøre med omlegginger i landbruket og mindre hogst. Godt og varmt vær den senere tid har ført til at bjørkepollensesongen er i gang én uke for tidlig,

Som forventet

En vesentlig del av allergikerne utgjør dem som reagerer på bjørkepollen. De som ikke passer seg har store problemer nå. Sol og vind er jo det verste for bjørkepollenallergikerne.

– Samme helg som påsken ble rundet av, var mange på reise fra fjellet til lavlandet. Da de kom hjem til Oslo, det sentrale østlandsområdet, Sørlandet og opp mot Trøndelag, slo pollenluften mot dem. Det var kraftig spredning tirsdag, og slik blir det også onsdag, sier spesialrådgiver Grethe Amdal i NAAF.

Ved Oslo legevakt var påtrykket av allergikere med problemer som forventet søndag og mandag.

– Vi visste jo at det ville komme en del trafikk fra dem som av en eller annen grunn ikke hadde begynt å ta allergimedisin, men jeg kan ikke si at det var så veldig mange i forhold til den «eksplosjon» vi har sett på bjørketrærne den senere tid. Og få av pasientene ankom fra påskefjellet, sier avdelingsoverlege Anne Kathrine Norge til NTB.

Pollenturné

Astma- og Allergiforbundet har torsdag «avspark» på sin pollenturné denne våren. Ti universiteter og høyskoler langs kysten fra Kristiansand til Tromsø skal besøkes.

– Vi skal informere studentene om pollenallergi generelt, om utvidet eksamenstid for allergikere samt andre rettigheter de har, sier Grethe Amdal i NAAF.

Samfunnet generelt og allergikerne spesielt bør være klar over konsekvensene ved pollenallergi. Man bør ta medisin etter legens råd og starte i tide, og før symptomene blir for sterke. Og for østlandsområdet må folk regne med at sesongen kan vare opp mot tre uker, sier Amdal.

Hun anbefaler at pollenallergikerne holder seg informert gjennom det informasjonsmateriell som forbundet sender ut, via PC for dem som har det, og nå er det også mulig å laste ned polleninfo på mobiltelefon.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden