William og Kate inviterer både høy og lav

David og Victoria Beckham er blant de inviterte til bryllupet til prins William og Kate. Foto. REUTERS/SCANPIX
David og Victoria Beckham er blant de inviterte til bryllupet til prins William og Kate. Foto. REUTERS/SCANPIX

De har ingen enkel jobb, de som ordner med seteplasseringen til prinsebryllupet i Westminster Abbey. Her blandes kongelige og kjendiser, diplomater og landsbypostbud.

Gjestelisten til William og Kate gjenspeiler bredden av omgangskretsen deres. Den er også et vitnesbyrd om at de ønsker å leve et så normalt liv som mulig der omgang med den lokale kjøpmannen verdsettes like høyt som samvær med prins Albert av Monaco.

Den 1.900 navn lange gjestelisten ble offentliggjort lørdag.

Middelklassejenta Kate vil fylle kirkebenkene med vanlige mennesker, og hun har invitert både den lokale grønnsakshandleren, slakteren og postmannen fra hjembyen Bucklebury.

William på sin side har invitert mange av sine kolleger på den militære redningsbasen i Wales der han tjenestegjør som helikopterpilot. Også ansatte i de mange veldedige organisasjonene han støtter, er invitert.

Komplisert

De fremste radene inne i Westminster Abbey er reservert for dronning Elizabeth, prins Charles og prins Harry, i tillegg til brudens foreldre Carol og Michael Middleton og hennes søsken Pippa og James.

Men så begynner det å bli mer komplisert, det gjelder blant annet plasseringen av jarl Spencer, bror til avdøde prinsesse Diana. Han som i sin tale under Dianas bisettelse kom med skarp kritikk av kongefamiliens behandling av Diana.

Og hva med Kates nytelsessyke onkel Gary Goldsmith, som holder til på den spanske partyøya Ibiza? Heldigvis for bryllupsplanleggerne er den skandaleomsuste Sarah, hertuginnen av York, ikke invitert.

Blant dem som har takket nei til invitasjonen, er Japans keiser Akihito, som ikke vil reise fra sitt katastroferammede land.

Kjendistett

Likevel blir det mange kjendiser å skue. Fotballstjernen David Beckham og hans glamorøse fru Victoria har allerede bekreftet offentlig at de kommer. William og David fant tonen da de begge jobbet for å få fotball-VM 2018 til England. Noe de ikke klarte.

Madonnas eksmann, filmregissøren Guy Ritchie, er også invitert, det samme er komikeren Rowan Atkinson, som er bedre kjent som Mr. Bean.

Statsminister David Cameron er blant de 200 politikerne og diplomatene fra hele verden som har meldt sin ankomst til vielsen.

USAs president Barack Obama er derimot ikke invitert ettersom prinsebryllupet ikke er en formell statsbegivenhet. Prins William er nummer to i arvefølgen til den britiske tronen, dermed holdes bryllupet i mindre skala enn tilfellet var da prins Charles giftet seg med Diana for 30 år siden.

Ekskjærester

Samtlige utenlandske ambassadører til Storbritannia, deriblant Nord-Koreas ambassadør, er invitert. Det eneste unntaket er Libyas ambassadør.

Og bare for å bekrefte blandingen av kong Salomon og Jørgen hattemaker, og gamle og nye venner, er også flere av brudeparets ekskjærester invitert.

1.900 gjester er invitert til selve vielsen i Westminster Abbey, 600 av disse til lunsjen på Buckingham Palace rett etter vielsen, mens kun 300 av brudeparets nærmeste familie og venner er invitert til middagen om kvelden.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden