Oppskrift på court-bouillonSlik koker du smak inn i fisken
Her er trikset som gir smakfull fisk.
Juster mengden etter hvor mye fisk som skal tilberedes.
INGREDIENSER
3 l vann
45 g salt
1 stor gulrot
1 stk purre (uten det grønne)
1 kvast bladpersille
1 stk sitron
10 stk hvite pepperkorn
FREMGANGSMÅTE
Skjær grønnsakene i små terninger.
Kok opp alt bortsett fra sitron og pepper.
La det syde i 20 minutter.Tilsett sitron i skiver og hvite pepperkorn. La syde i 10 minutter til.
Noen oppskrifter må følges til punkt og prikke for å få et godt resultat - for eksempel om du skal prøve deg på Schakendas-bakst.
Men som oftest kan oppskriftene like gjerne brukes som inspirasjon.
Derfor skriver vi fra tid til annen lister med forslag til alternative ingredienser. Kanskje inspirerer det deg til å lage din egen versjon av oppskriftene - enten det er rekesalat , brunt smør eller pizza som står på agendaen.
Få smak inn i fisken
I dag handler det om å koke smak inn i fisk. Det høres avansert ut, men jeg er temmelig sikker på at vi har gjort dette i en eller annen form så lenge vi har kokt fisk.
Alt du trenger er en kokevæske med smak. Du kan bruke vin, kraft (her er den store kraftskolen), melk, smør eller olje, men her tar jeg utgangspunkt i vann.
Ved å smaksette vannet med salt, syre (vin, eddik eller sitron) og aromater (urter, krydder og grønnsaker), får du det kokkene kaller court-bouillon - eller kjapp buljong om du vil.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes oppskriften min under, men bruk den mest som et utgangspunkt for din egen variant tilsatt smaker som passer til fisken du skal tilberede. Jeg er sikker på at du kan få til en mer spennende variant enn min.
Her er noen ingrediensforslag:
- Løk
- Rødløk
- Gulrot
- Selleri
- Purre
- Fennikel
- Sitron
- Vineddik
- Vin
- Tomat
- Persille
- Timian
- Dill
- Laurbærblad
- Pepper
- Koriander
- Stjerneanis
- Sitrongress
- Kanelstang
- Nellik
Kokevæsken siler du og tar vare på til neste gang. Den vil bare få mer smak for hver runde.
Med kokt fisk til middag behøver du naturligvis en god saus - sjekk ut vår sauseskole.
SKREI: Kokt med gode smaker. © Foto: Håvard Egge
Les også:
Dette trikset gjør eplekaka super