Smir jernring rundt prinseparet

Britisk politi finkjemmer paraderuten i London før prinsebryllupet. Foto: Anthony Devlin (Reuters/Scanpix)
Britisk politi finkjemmer paraderuten i London før prinsebryllupet. Foto: Anthony Devlin (Reuters/Scanpix)

Politiet setter inn skarpskyttere, sivilpatruljer og antiterrorstyrker for å sikre prinsebryllupet. Hovedfrykten er at anarkister skal skape kaos.

Fakta om prinsebryllupet i London:

* Prins William gifter seg med Catherine Elizabeth (Kate) Middleton i Westminster Abbey fredag 29. april. Vielsen starter klokka 11 lokal tid (klokka 12 norsk tid).

* Anslagsvis 2 milliarder mennesker kommer til å se på sendingene fra vielsen, som overføres direkte på TV og internett.

* Brudeparets forlovere er Kates søster Pippa og prins Williams bror Harry. I tillegg er det sju brudepiker og brudesvenner. Kate blir ført til alters av sin far Michael Middleton.

* Brudekjolen er bryllupets største hemmelighet, og hvem som har designet den, blir ikke avslørt før på selve bryllupsdagen. Blant designerne det spekuleres rundt, er Sarah Burton, kreativ leder for motehuset Alexander McQueen, og Sophie Cranston. Hun jobbet tidligere for McQueen, men har nå sitt eget merke, Libelula.

* Kates forlovelsesring er den samme som lady Diana Spencer fikk da hun forlovet seg med prins Charles. Ringen består av en oval 18 karats blå safir omkranset av 14 mindre diamanter. Den ble laget av juveleren Garrard.

* Brudebuketten er foreløpig en vel bevart hemmelighet, men blomsterdekorasjonene inne i Westminster Abbey har hvite roser som hovedtema.

* Bryllupskaken lages av konditor og kakedesigner Fiona Cairns.

* 1.900 gjester er invitert til selve vielsen i Westminster Abbey. 600 av disse, blant annet vårt eget kongepar og andre utenlandske monarker, er invitert til mottakelsen på Buckingham Palace rett etterpå. Her blir det trolig servert kanapeer og champagne. Middagen på kvelden er et privat selskap, der kun 300 av William og Kates nærmeste familie og venner er invitert. Her deltar ingen utenlandske kongelige.* Blant de 1.900 bryllupsgjestene er både presidenter, konger og dronninger, så vel som kjendiser som David og Victoria Beckham og komikeren Rowan Atkinson. Men også postmannen, pubeieren, slakteren og mange andre fra Kates hjemby Bucklebery har fått invitasjon.

«Stopp. Sikkerhetstiltak finner sted,» advarer skiltet i Cleveland Row ved Green Park. To røslige bobbier med skuddsikre vester sørger for at turister, joggere og andre utenforstående ikke beveger seg for nær St James’s Palace i solskinnet.

Les også: Kate – den perfekte prinsesse?

Sentrum av London er på tå hev foran prinsebryllupet 29. april. Mens TV-mannskaper fra hele verden tester mikrofoner og senderutstyr, finkjemmer et stadig mer merkbart Metropolitan Police paraderuten.

– Det blir et enormt sikkerhetsapparat – kanskje det største vi har opplevd noensinne, sier kongehusekspert Richard Kay i Daily Mail til NTB.

Vokter ekstremister

Et tusentall tjenestemenn – med og uten uniform – vil prege gatebildet den store dagen. Ifølge The Telegraph vil jernringen inkludere skarpskyttere, sivilpatruljer og spesialenheter som vil kunne slå tilbake et «Mumbai-lignende» angrep.

Les også: Kate dropper «adlyde» fra bryllupsløftet

Politiet skal ha holdt et øye med al-Qaida-inspirerte ekstremister, IRA-tilhengere og anarkistkretser under oppkjøringen. Særlig det siste miljøet skal medføre hodebry.

– Da bryllupet ble kunngjort, utgjorde terrorisme den største risikofaktoren. Nå er det kommet til en ny dimensjon, sier hoffreporter Tim Ewart i ITV.

– Siden protestmarsjene mot nedskjæringer og universitetskutt begynte, har det vært flere voldelige sammenstøt. Frykten er at det skal skje igjen. Med bokstavelig talt hundrevis av kameraer ringside er det jo en ideell anledning for demonstranter til å markere seg.

Millionregning

Regningen for tryggingstiltakene er anslått til 200 millioner kroner, mye fordi offentlig fridag betyr overtidsbetaling for de involverte. Enn så lenge bidrar enkelte tabloider til å piske opp stemningen.

Les også: Vil gifte seg med prins Harry

The Express slo «stalker alert» foran påskehøytiden. Argumentet er at mentalt forstyrrede plageånder, kartlagt av det såkalte Fixated Threat Assessment-senteret, vil kunne skape trøbbel utenfor Westminster Abbey.

– Helt siden han ble født, har William vært gjenstand for fanatisk forfølgelse fra et fåtall personer, sier en kilde til avisen.

– Selv om de fleste av dem er harmløse, er det noen hvis oppførsel og handlinger gir grunn til å være på vakt, heter det.

Les også: Britiske kvinner misunner ikke Kate Middleton

Underlegne

Hampshire-kvinnen Jay Burn tror verken William eller Kate Middleton trenger å bekymre seg.

– Hvis noen prøver å lage oppstyr under seremonien, vil de ikke komme langt. De vil bli stanset, sier hun til NTB ved vårstemte The Mall.

Daily Mail-journalisten Kay slutter seg til det.

– De kommer til å være underlegne tallmessig både mot politifolk og vanlige borgere, sier han med et nikk til potensielle bråkmakere.

– Jeg ville ikke likt å være i deres sko hvis de ertet på seg en bande dedikerte rojalister.

Se også: Her er dukke-Kate

(©NTB)


Les flere nyheter her

Vaktholdet drilles før prinsebryllupet i London 29. april. Foto: Eddie Keogh (Reuters/Scanpix)Vaktholdet drilles før prinsebryllupet i London 29. april. Foto: Eddie Keogh (Reuters/Scanpix)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden