Kontroll på kjøkkenet

FORETREKKER SKUFFER: Øyvind Hjelle har valgt bort overskap til fordel for skuffer. – Redskap og utstyr ligger like fint som det står, men kast det du ikke bruker, sier Hjelle. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
FORETREKKER SKUFFER: Øyvind Hjelle har valgt bort overskap til fordel for skuffer. – Redskap og utstyr ligger like fint som det står, men kast det du ikke bruker, sier Hjelle. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Kjøkken er nesten like forskjellige som menneskene som bruker dem. Det finnes allikevel noen praktiske grunnprinsipper, både for gourmetkokker og glade kjøkkenskrivere.

Øyvind Hjelle er kokebokforfatter og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi. Når man lever av mat, i dobbel betydning, er det vanskelig ikke å ta med seg jobben hjem til familien. Kjøkkenet i rekkehusleiligheten kan for mange fortone seg som en drøm – med ni meter benkeplass, godt med lys og ikke minst en stor og romslig oppvaskkum.

– Vi har bevisst unngått overskap på kjøkkenet for å gjøre det luftigere, men også for at ting skal være tilgjengelig for barna. Da slipper vi å reise oss fra sofaen om minstemann vil ha et glass vann. Han når opp til alle skuffene, sier Øyvind Hjelle.

Les også: Filosofiske barnemøbler

Basisvarer

Maten er allikevel alltid det viktigste på kjøkkenet. Selv om Øyvind Hjelle selv har gåselever med trøfler i kjøleskapet til forskjellige anledninger, fremhever han også langt enklere basisvarer som en av hjørnesteinene i et praktisk kjøkken.

– Sennep eller green curry kan bruke til mye. Man bør alltid ha matolje til steking, men også bedre oljer til andre ting. Eplesidereddik kan du for eksempel bruke i sauser. Hvitvinseddik kan du legge ned urter i.

Les også: Gaver fra kjøkkenet

Innredningsråd

Egenskapene til det industrielle kjøkkenet er ofte forbildet for ambisiøse amatørkokker. Dette merker Øyvind Hjelle.

– Jeg blir bedt om hjelp når folk skal pusse opp kjøkken. De vil ha det praktisk og stilig, men mest praktisk, noe jeg synes er bra.

– Man bør se for seg en trekant man arbeider innenfor. Vask, komfyr og benk bør være hjørnene i trekanten, for det er disse stasjonene man beveger seg mellom. Om man aldri har pusset opp et kjøkken, kan det faktisk være lurt å lese interiørblader, sier Øyvind Hjelle.

Oppbevaringsplass er bra, men ofte ender skap opp med å bli lagringsplass for sjeldent brukt kjøkkenutstyr. På dette punktet har Øyvind én klar regel.

– Om man ikke bruker noe på ett år, har man ikke bruk for det. Vær flink til å rydde vekk ting som okkuperer plass.

– Bruker du alle knivene på veggen?

– Ja, men trenger jeg virkelig en sabel til champagnen? Knivene er en hobby, men om jeg bare kunne valgt meg ut én, måtte det blitt konditorkniven, eller brødkniven om du vil. Den er smidig og sterk og kan brukes til absolutt alt. Salatslyngen er også et «må ha-redskap» på kjøkkenet, fastslår Øyvind Hjelle.

Les også: La møblene blomstre

Flere farger

Det siste tiåret har åpne kjøkkenløsninger vært populært, men nå ønsker folk seg igjen kjøkkenet som et eget rom.

Marianne Mølseter er interiørdesigner for Sigdal kjøkken. Hun merker at selv om kunder vil ha tradisjonelle kjøkken, skal standarden være moderne.

– Kjøkkenet er et sosialt rom hvor vi samles. Ideelt sett skal kjøkkenet romme alt fra lek og lekser til matlaging. Folk er opptatt av å være på kjøkkenet. Et hjemmekjøkken skal ikke se ut som et storkjøkken, men det skal allikevel ha alle funksjoner.

Hvitt har blitt standardfargen i norske kjøkken. Camilla Gjerset i IKEA ser at flere nå vil ha farger og kontraster for å bryte opp dette.

– Det hvite, rene kjøkkenet med store flater står sterkt, men nå kommer fargene til en viss grad. Hvitt dominerer, men man kan fylle ut med farger, grå fronter eller mørkt tre.

Les også: Hjemsøkt av heksesot

Funksjon er viktigst

Når det kommer til mat, kan man mislykkes. Det kan man med kjøkkenet også. I slike tilfeller er årsaken ofte at det praktiske har måttet vike for det estetiske. Øyvind Hjelle har sett kjøkkenbenker som han kun kan være oppgitt over.

– Jeg har aldri forstått folk som velger å flislegge selve kjøkkenbenken. Det er jo totalt upraktisk. Det samme er krukker med sleiver mange velger å ha stående på benken. Disse er bare i veien.

I hyllene sine har Øyvind Hjelle krukker med tørket sopp, hjemmelaget eddik i flere varianter og andre nødvendigheter. I midten står et stort kjøkkenbord med benker. Kjøkkenet er samlingssted for familien og tilrettelagt for store og små kokker. Rommet har alt, bortsett fra én ting Øyvind Hjelle kunne tenkt seg.

– Kjøkkenet er funksjonelt og perfekt, men jeg er litt bitter for at jeg måtte ofre et walk-in kjøleskap til fordel for toalett i gangen. Vel, man må velge det mest praktiske.

Les også: Lite krevende hvitevarer

Praktiske kjøkken

* Rydd unna ting du ikke bruker. Har det ikke vært i bruk på et år, er det ikke sikkert du trenger det.

* Gode kniver gjør matlaging morsommere. Men en god kniv behøver ikke koste mye. Matvarebutikker selger for eksempel gode japanskinspirerte kniver.

* En stor og tung trefjøl er ikke bare stilig. Den er også enkel å holde ren og mer praktisk enn plastfjøler som sklir unna.

* Det er en fordel med flere mindre gryter med håndtak. Da kan du holde på med mange forskjellige ting på en gang. En grillpanne i jern er også uunnværlig.

Les også: Benkers på kjøkkenet

Kjøkkentrender

* Farger er en trend på kjøkkenet. Enten tofarget kjøkken der hvit grunnfarge kombineres med fargede kontrastfronter, eller mørkere fronter sammen med grå flater eller mørke tresorter.

* Det industrielle storkjøkkenet med stål, gass og store, åpne flater er fremdeles populært.

* Tradisjonelle kjøkken står allikevel sterkest. Folk ønsker seg store flater og mye oppbevaringsplass. Et fåtall ønsker seg en kjøkkenøy.

* Åpne løsninger er like populært som separate kjøkken, men flere velger nå å ha kjøkkenet som eget rom.

(Kilder: IKEA, Sigdal Kjøkken)

LES FLERE SAKER OM LIVET PÅ ABC NYHETER

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 Flystyrt i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback
Siste nytt
12:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenFlystyrt i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback