Små syprosjekter

SØMLÆRE: Mari Melilot er designer og driver sømskolen Mange Vrange, hvor kurs i sying av barneklær er ett av tilbudene.
SØMLÆRE: Mari Melilot er designer og driver sømskolen Mange Vrange, hvor kurs i sying av barneklær er ett av tilbudene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst til å lære å sy klær selv, kan det være lurt å starte med de minste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å lage barneklær er fort gjort, og dermed et lurt sted å begynne hvis du er utålmodig og har lite syerfaring, sier Mari Melilot. Hun er utdannet designer og har sin egen syskole kalt Mange Vrange, hvor hun mellom kurs som «Sy din egen 50-tallskjole» og «Gjenbruk og reparasjon» også har kurs i sying av barneklær.

– Det folk syr til seg selv, skal sitte som et skudd. Å få en perfekt passform er jo en av de store fordelene med å sy selv. Men barn er ganske like i fasongen, og klærne er gjerne enkle, uten innsving i livet blant annet, og dermed slipper man å bruke masse tid på tilpasning av plagget, forklarer hun.

LÆREBOK: Mari Melilot anbefaler gode gamle håndarbeidsbøker som hjelp for nybegynnere. LÆREBOK: Mari Melilot anbefaler gode gamle håndarbeidsbøker som hjelp for nybegynnere.

En annen fordel er at du trenger mindre materiale. Å sy barneklær er en fin mulighet til å få brukt opp stoffrester, gammelt sengetøy eller avlagte klær. Hvis da ikke fireåringen krever rosa når du bare har blått og grønt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Gaver fra kjøkkenet

Knute på tråden

– Har dere tenkt på hva dere vil sy? spør Melilot deltakerne på kveldens sykurs. Hun stiller med mønster og utstyr, stoff må deltakerne ta med selv.

– Jeg tenkte å prøve meg på sparkebukse, sier Elisabeth Rømo. Hun har sydd både barnebukse og kjole før.

– Men det ligger mye halvklippet hjemme. Klipping av mønster og stoff er mesteparten av jobben, og når det er gjort, er man ofte allerede lei. Men det er fint å være på kurs, hjemme er det fort å gi opp dersom man står litt fast, fortsetter hun, mens hun forsøker å få orden på de ulike mønsterdelene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan var det nå jeg skulle legge stoffet for å få ett venstre- og ett høyrebein? spør hun, mens Melilot forklarer hvordan rettsidene eller vrangsidene mot

GJENBRUK: Alt fra gammelt sengetøy til dine egne avlagte klær kan få nytt liv i ministørrelse. GJENBRUK: Alt fra gammelt sengetøy til dine egne avlagte klær kan få nytt liv i ministørrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

STILRENT: Syr du klærne selv, kan du få dem i akkurat det stoffet du ønsker, og kanskje til og med i et stoff som matcher interiøret. STILRENT: Syr du klærne selv, kan du få dem i akkurat det stoffet du ønsker, og kanskje til og med i et stoff som matcher interiøret.

hverandre gir to speilvendte deler, og dermed ett av hvert bein.

Sparkebuksene må vente til litt lenger ut i kurset, å sy vanlige bukser i bomull er enklere enn bukser i stretchstoff. Det er lurt å starte med et mønster som ikke er tettsittende, og som ikke har fôr eller mange små deler. Stretch og tynne eller glatte stoffer er det også greit å la ligge i begynnelsen.

LES OGSÅ: Jeansguide: Det perfekte paret

Oppskrift på nett

– Litt av poenget med kurset er å lære folk å forstå hvordan de kan lage ting uten å ha et ferdig mønster, sier Melilot.

Foruten Mange Vranges kurs i Oslo finnes det mange som tilbyr kurs i sying av barneklær. Sjekk for eksempel med Folkeuniversitetet, nærmeste sybutikk eller nettsiden Kursagenten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du prøve deg alene, anbefaler Melilot å kikke litt på gjør-det-selv-oppskrifter på nettet.

– Det finnes mange fine sider på nett. Ellers er jeg fan av gode gamle håndarbeidsbøker, der finner du veldig grundige forklaringer. Det finnes bøker på norsk, men de beste bøkene er stort sett på engelsk, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FORARBEID: Det er dumt å slurve med forarbeidet. Stryker du stoffet først, er det enklere å arbeide med. FORARBEID: Det er dumt å slurve med forarbeidet. Stryker du stoffet først, er det enklere å arbeide med.

En typisk nybegynnerfeil er å dra til nærmeste sybutikk og kjøpe langt mer enn du trenger.

– Nybegynnere vet ofte ikke hva de trenger av utstyr, og ender med å kjøpe altfor mye, sier Melilot. Man kommer langt med symaskin, en god saks, nåler, målebånd, tråd og stoff. Mange har også arvet mors gamle syskrin der man kan finne mye brukbart, tipser hun.

Kanskje kan du selv invitere til sykveld for å dele på utstyr og ideer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er litt luksus å ha dette som jobb. Folk drikker te og pludrer mens de holder på. Det er mye hygge i det å lage noe fint til egne eller andres barn, sier hun.

LES OGSÅ: Med farger på hjemmebane

Bøker om barneklær

* «Sikksakk» av May B. Langhelle: Denne boken viser deg hvordan du kan gjenbruke avlagt tøy og andre tekstiler. Du finner 40 enkle oppskrifter på barnetøy i størrelse 0-6 år. I tillegg får du oppskrifter på blant annet sengetøy, leker og vesker til barna. Boken inneholder også en liten syskole.

* «Sy til barn» av Rikke Misciattelli: I denne boken lærer du å sy klær til barn i alderen 1 til 4 år. Du finner oppskrifter på blant annet pyjamas, skjorter, bluser, bukser, kjoler, vester, forkle og skjørt. Du finner også et kapittel med målskjema og tips og råd om stoffer og materialer, klipping og søm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

MØNSTER: Med riktig tilpasset mønster og nøyaktig klipping er mye av jobben gjort.MØNSTER: Med riktig tilpasset mønster og nøyaktig klipping er mye av jobben gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «Barn igjen – Søm og strikk, mest til barn og litt til mor» av Lisbeth Bjørndal:

Her finner du sy-, strikke- og hekleoppskrifter på klær til barn, og noen til voksne, inspirert av 60- og 70-tallets enkle og fargeglade barneklær. Boka benytter fem grunnmønstre, og inneholder også oppskrifter på tepper, sengetøy og vesker.

* «Børnetøj du selv kan sy – 0-4 år» av Elsebeth Gynther: En populær klassiker som inneholder 42 modeller til barn i alderen 0-4 år, slik som bluser, kjoler, sparkebukser, nattøy, badekåpe, vest, jakker og sko.

* «Små kreasjoner» av Anne Grethe Gaaserud: Små kreasjoner gir deg både babyklær og dukkeklær i én og samme bok. Alle modellene skal være enkle å få til, med detaljerte forklaringer.

LES OGSÅ: Få to til prisen av en

Mønstre på nett

SNEKKERBUKSE: Ved hjelp av symaskin kan et stykke kordstoff raskt bli forvandlet til en liten snekkerbukse. SNEKKERBUKSE: Ved hjelp av symaskin kan et stykke kordstoff raskt bli forvandlet til en liten snekkerbukse.

www.sydet.no/til-barn

www.stoffogstil.no

www.leanne.no

www.tantemie.no