Hjemsøkt av heksesot

MØKKAJOBB: Gro Kleven anslår at hun har skrubbet og gnidd i minst to fulle arbeidsuker, for å få bort den klebrige heksesoten i huset sitt. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)
MØKKAJOBB: Gro Kleven anslår at hun har skrubbet og gnidd i minst to fulle arbeidsuker, for å få bort den klebrige heksesoten i huset sitt. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som over natten kommer det. Stadig flere huseiere våkner opp til klebrige, svarte flekker over hele huset. Er det svart magi på ferde?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Publisert: 21.10.2010

– Da vi la oss om kvelden, var alt lyst og fint. Da vi våknet dagen etter, var hele huset grått, forteller Gro Kleven.

Hun forteller om den sjokkartede opplevelsen hun og familien hadde i januar i år, ett år etter at de hadde flyttet inn i den flunkende nye eneboligen i dus shabby chic-stil.

Vegger, tak, vinduskarmer og vinduer var dekket med et gråsvart, klebrig belegg. Det samme var innsiden av kjøleskapet, skapdørene og diverse plastartikler som sto framme, som ungenes matbokser, plastboller og kjøkkenmaskinen.

MILJØPROBLEM: Heksesoten rammer nyoppførte hus eller gamle hus som er nyoppusset. Årsaken er paradoksalt nok miljøvennlige bygningsmaterialer. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)MILJØPROBLEM: Heksesoten rammer nyoppførte hus eller gamle hus som er nyoppusset. Årsaken er paradoksalt nok miljøvennlige bygningsmaterialer. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

– Dagen før kom vi hjem fra ferie. Det var ganske kaldt, så vi fyrte bra i peisovnen vår og tente mange stearinlys. Vi trodde derfor at det var peisen som hadde blitt ødelagt. Men det var det ikke, forteller Kleven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Huset fikk isteden den mystiske diagnosen heksesot, eller «black magic dust» som fenomenet kalles på engelsk. I det nyoppførte nabolaget til familien Kleven er det også flere andre boliger som er rammet.

LES OGSÅ: Dette huset er laget av en gammel container

Nye boliger

Ifølge firmaet Mycoteam, som har jobbet mest med heksesot i Norge, er historien til familien typisk.

– Heksesot rammer først og fremst nye eller nyoppussede boliger, og det inntreffer gjerne en av de første vintrene etter byggingen eller oppussingen. Det er typisk at det kommer etter en kveld med mye fyring og bruk av stearinlys, forteller daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke fyringen og lysene som har skylda. Årsaken er byggematerialene selv. Økte helse- og miljøkrav har ført til mer miljøvennlige byggematerialer og malingstyper de siste årene, men disse har noen kjedelige kosmetiske bivirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For de moderne materialene damper mer og over lengre tid, og dampen trekker til seg støv og sot. Problemet blir forsterket av nye krav til tettere og mer energieffektive hus. At den rådende interiørtrenden er store hvite flater og et gjennomgående dust interiør, hjelper heller ikke.

SVARTEPER: Huseiere som får heksesot, sitter igjen med svarteper. Det er typisk at verken entreprenør, maler eller forsikringsselskap vil ta ansvar. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)SVARTEPER: Huseiere som får heksesot, sitter igjen med svarteper. Det er typisk at verken entreprenør, maler eller forsikringsselskap vil ta ansvar. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

– Dette er et problem som bare øker. De siste årene har vi registrert over 1100 henvendelser om heksesot, og det er sikkert store mørketall siden folk ikke kjenner eller forstår fenomenet, forteller Mohn Jenssen.

LES OGSÅ: Benkers på kjøkkenet

Alle skylder på alle

For familien Kleven har det vært noen frustrerende måneder siden nedsotingen. For ingen vil ta ansvar. Entreprenøren skylder på maleren, som igjen nekter skyld. If forsikring, hvor familien har forsikret boligen sin, vil ikke dekke skadene, fordi de hevder heksesot er noe som oppstår over tid, og dermed ikke kan kalles plutselig nedsoting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men for oss opplevdes det helt klart som en plutselig nedsoting. På bordet vårt sto det igjen noen godteriskåler fra kvelden før, og da vi løftet på dem, var det helt hvitt under, mens resten av bordet var grått og klebrig. Det viser tydelig hvor kjapt dette oppsto, påpeker Kleven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolbjørn Mohn Jenssen sier dette er typiske for sakene.

– Alle graver seg ned i hver sin grav og skylder på hverandre. Det har oppstått en uholdbar situasjon hvor huseieren er den som sitter igjen med svarteper, sier han.

Han mener forsikringsselskapene ikke har rett i at heksesot ikke kan oppstå plutselig, og oppfordrer folk til å klage på avslaget. Han mener også at alle som har overtatt helt nye hus, har en klar reklamasjonssak.

Mycoteam har nå sammen med Boligprodusentenes Forening søkt Husbanken om forskningsmidler for nettopp å kunne peke på hvem som har ansvaret i sakene, og for å finne ut hvilke materialer som skaper flest problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Vakkert og vaskeekte

Skrubber og skrubber

NEDSOTET: Statisk-elektriske støpsler og brytere er utsatt for heksesot på grunn av at det er et felt med høy tiltrekningskraft rundt dem. (FOTO: Mycoteam)NEDSOTET: Statisk-elektriske støpsler og brytere er utsatt for heksesot på grunn av at det er et felt med høy tiltrekningskraft rundt dem. (FOTO: Mycoteam)

I mellomtiden har familien selv måttet ta affære for å få det levelig igjen. Gro Kleven anslår at hun har brukt godt over hundre timer på å skrubbe tak, vegger, vinduer og skap i huset. De har også måttet male om hele underetasjen, og nå står andre etasje for tur.

Hun og mannen opprettet i vår nettsiden heksesot.no, hvor foreløpig rundt tretti andre heksesotrammede har registrert seg og delt sine frustrasjoner.

– Alle sliter med det samme. Huset blir plutselig kjempemøkkete, og de blir avvist av alle instanser. En dame fikk beskjed fra entreprenøren om at det var hennes eget ansvar å holde huset rent, forteller Kleven oppgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Isoler deg for miljøet

Fakta om heksesot

* Heksesot er bittesmå støvpartikler som plutselig finner hverandre og blir til små klumper som fester seg på vegger, tak, vinduer og inventar.

*Har oppstått i boliger etter at skadelige løsemidler ble fjernet fra maling og bygningsmaterialer, og erstattet med mer miljøvennlige produkter. Første tilfelle i Norge ble registrert i 2004.

* De miljøvennlige materialene bruker ett til fem år før avdampingen slutter. Problemet vil da bli borte, men flekkene går ikke bort av seg selv.

* Heksesot oppstår en av de første vintrene i et nybygg eller etter oppussing av brukt hus, i sammenheng med økt fyring og mindre lufting.

* Heksesoten søker seg til kalde flater og kuldebruer, som stendere, spikerbeslag og andre mindre isolerte felter i yttervegger og himling. Den fester seg også på plast, gardiner, inni skap og kjøleskap, på støpsler og brytere, og den er vanskelig å få bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Kilde: Mycoteam)

LES OGSÅ: Ansiktet utad

Tips mot heksesot

I KJØPESKAP: Heksesoten trenger seg også inn i kjøleskap og gir et skittent preg innvendig. (FOTO: Mycoteam)I KJØPESKAP: Heksesoten trenger seg også inn i kjøleskap og gir et skittent preg innvendig. (FOTO: Mycoteam)

* Etter oppussing er det viktig å varme godt og lufte godt den første fyringssesongen. Slik kan man få ut en del av dampen. Ideelt sett bør oppussingen foregå om våren og bli etterfulgt av en lang periode med oppvarming og utlufting.

* Sjekk at ventilasjonssystemet fungerer godt. Ikke steng spalteventilene i vinduene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Bruk av peis og stearinlys fører til mer sot, og kan øke problemet.

* Ikke bruk duftlys eller spesielt dryppende lys, da disse soter mer.

* Nedsotede partier må ikke bare males over, da vil problemet komme raskt tilbake. Flekkene må vaskes grundig med fettløsende rengjøringsmidler før de males over.

(Kilde: Mycoteam, Boligprodusentenes Forening)

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Med farger på hjemmebane

Uklart om det er helseskadelig

De nye materialene er mindre helseskadelige for byggearbeiderne og malerne, men de kan være mer skadelige for beboerne. Mange med heksesot er bekymret for helsa.

– I og med at dampen slippes ut over lengre tid, er det uklart om det er mer skadelig for folkene som bor der. Avdampingen er meget lav og har vært regnet som lite problematisk, men det forskes i dag på om dette kan være skadelig, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i firmaet Mycoteam, som har biologiske bygningsproblemer som spesialitet.

Han forteller at mange som utsettes for heksesot, er bekymret.

– Vi kjenner til historier der barnebarn ikke får komme på besøk til besteforeldre fordi de blir svarte i nesa, og tilfeller der spedbarn får svart snørr i boliger med heksesot, forteller han.

Andre igjen opplever at barn med astma blir dårligere av å ligge øverst i køyesenger, fordi de da kommer tettere på de dampende materialene.