Unge ideer

MATERIALPRØVE: Silje Søfting og Eva Tøftum har konstruert et nytt materiale som både er mykt og holdbart på en gang, og dermed blant annet kan bli en komfortabel puff. De to er blitt plukket ut til Norsk Design- og arkitektursenters utstilling over bidrag til årets «Unge talenter». (FOTO: Tri Nguyen)
MATERIALPRØVE: Silje Søfting og Eva Tøftum har konstruert et nytt materiale som både er mykt og holdbart på en gang, og dermed blant annet kan bli en komfortabel puff. De to er blitt plukket ut til Norsk Design- og arkitektursenters utstilling over bidrag til årets «Unge talenter». (FOTO: Tri Nguyen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 20 år har «Unge talenter» premiert gode ideer. Ideer som gjerne kan være for nyskapende til å la seg realisere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planen var egentlig bare å lære mer om tekstiler, for å finne et materiale som kunne erstatte skumgummi i møbler. Men vi oppdaget at et slikt materiale rett og slett ikke eksisterte. I stedet måtte vi finne opp vårt eget, forteller Eva Tøftum. Sammen med Silje Søfting brukte hun masteroppgaven sin ved Arkitektur- og designhøgskolen til å eksperimentere seg fram til et stoff som var mykt og komfortabelt, men samtidig hardt nok til å bære et menneske.

LIVREDDENDE: Sigrun Vik vant i fjor klassen «Design for alle» med brannslukkingsapparatet «Act». Apparatet har også fått mye oppmerksomhet utenlands ved blant annet å bli stilt ut på London Design Museum og bli nominert til Brit Insurance Award. (FOTO: Norsk Designråd) LIVREDDENDE: Sigrun Vik vant i fjor klassen «Design for alle» med brannslukkingsapparatet «Act». Apparatet har også fått mye oppmerksomhet utenlands ved blant annet å bli stilt ut på London Design Museum og bli nominert til Brit Insurance Award. (FOTO: Norsk Designråd)

STRIKK I TIDEN: Siren Elise Wilhelmsens strikkende klokke er ikke bare aktuell i konkurransen «Unge talenter», hun har også fått plass i utstillingen «100 % Norway» (FOTO: Norsk Designråd)STRIKK I TIDEN: Siren Elise Wilhelmsens strikkende klokke er ikke bare aktuell i konkurransen «Unge talenter», hun har også fått plass i utstillingen «100 % Norway» (FOTO: Norsk Designråd)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Design i fisk

Stoffet har de brukt til å lage både en puff, en skillevegg og en loungestol, og ideen bak har allerede resultert i hederlig omtale i Design Report Award under møbelmessen i Milano. Nå er stoffet «Between» aktuelt som et av over hundre bidrag til konkurransen «Unge talenter».

I år er det 20 år siden prisen ble delt ut første gang, og i forbindelse med jubileet vil Norsk Design- og Arkitektursenter både ha en utstilling over tidligere vinnere og over noen av årets kandidater, deriblant «Between».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Kollektiv designglede

Framtidsrettet og samfunnsnyttig

Fram til 2005 var «Unge talenter» en ren industridesignpris. Nå er alle typer designprosjekter velkomne, såfremt de er nyskapende.

– Vi premierer nyskapende og framtidsrettede ideer med samfunnsnytte i et vidt perspektiv, forteller prosjektleder i Norsk Designråd, Marte Grevsgard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At produktene skal være framtidsrettede, gjør at de ikke nødvendigvis lar seg realisere med det første.

– Litt av poenget er jo at designerne skal kunne frigjøre seg fra hva som er mulig nå, for å komme opp med de beste løsningene for framtiden, påpeker hun.

Kun et fåtall av de tidligere bidragene til konkurransen er noen gang blitt satt i produksjon. Likevel er konkurransen et viktig springbrett for unge designere.

– Å få en pris er et kvalitetsstempel som gir mye oppmerksomhet i bransjen. Mange av de tidligere vinnerne er i dag toneangivende designere innenfor sitt område, forteller Grevsgard.

REDNING: Bredden i bidragene til årets «Unge talenter» er stort. Mario Pereira har designet et fly beregnet på livredning. (FOTO: Norsk Designråd)REDNING: Bredden i bidragene til årets «Unge talenter» er stort. Mario Pereira har designet et fly beregnet på livredning. (FOTO: Norsk Designråd)

I forbindelse med jubileumsutstillingen uttaler 2008-vinner Sara Johansson at å vinne var «en fantastisk morsom anerkjennelse som har gitt min design en markedsføring som folk virkelig har lagt merke til». Mens 2000-vinner Wenke Fossen meddeler at anerkjennelsen medførte både oppmerksomhet og «faglig selvtillit som er en god ballast for en ung designer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Jeansguide: Det perfekte paret

Penger og publisitet

Eva Tøftum og Silje Søfting tror en pris ville hjulpet dem i å gå videre med produktet og få det i produksjon.

– Både publisiteten og pengene hadde definitivt kommet godt med. Dette er nok den viktigste studentprisen man kan vinne i Norge, sier Søfting. Både hun og Tøftum har fått designjobber i hvert sitt byrå, men driver i tillegg SHE Design Studio på fritiden.

– Å starte et firma fra bunnen av og få det til å gå rundt er vanskelig, så vi må nok ha det som en tidkrevende hobby foreløpig, sier Søfting. Under navnet SHE har de to deltatt på en rekke design- og interiørmesser rundt om i verden, både med stoffet «Between» og nyere produkter.

– Det er alltid gøy å få folks respons på det man har laget. I Milano stoppet mange opp for å kjenne på materialet vårt, og spurte om det virkelig kunne stemme at vi ikke hadde brukt metall i det. Da vet man at man i hvert fall har lyktes med noe, påpeker Tøftum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Antikkøya

Unge talenter

FØRSTEMANN: Den aller første «Unge talenter»-prisen gikk til Knut Bang med sin kombinerte loddebolt og vakuumpumpe i 1991. (FOTO: Norsk Designråd)FØRSTEMANN: Den aller første «Unge talenter»-prisen gikk til Knut Bang med sin kombinerte loddebolt og vakuumpumpe i 1991. (FOTO: Norsk Designråd)

«Unge talenter» er en konkurranse som belønner unge og fremadstormende designere, og avholdes i år for tjuende gang. Konkurransen retter seg mot studenter ved norske og utenlandske designhøyskoler, uansett designprofesjon, og man kan delta i inntil tre år etter avsluttet studium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt deles det ut fire priser, tre priser i «Åpen klasse», og én pris i klassen «Design for alle» hvor løsningen skal ivareta kriterier for universell utforming.

SAMMENBRETTBAR: Emilie Kristin Antonsen har forsøkt å gjøre rett-i-koppen-produkter mindre plasskrevende ved å lage en sammenbrettbar kopp. (FOTO: Norsk Designråd)SAMMENBRETTBAR: Emilie Kristin Antonsen har forsøkt å gjøre rett-i-koppen-produkter mindre plasskrevende ved å lage en sammenbrettbar kopp. (FOTO: Norsk Designråd)

Norsk Designråd har ansvaret for konkurransen og mottar hvert år rundt 100 innsendte bidrag. Årets prisvinnere offentliggjøres på Designdagen 16. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere vinnere

1991:

* Kombinert loddebolt og vakuumpumpe. Designer: Knut Bang

1992:

* «Odlingsanläggning», drivhus for balkong. Designer: Anna Granberg

FRAMTIDSRETTET: Eva Tøftum og designerduoen SHE har allerede kommet opp med mange nye ideer, som klokka «Myk» som fikk mye oppmerksomhet på møbelmessa i Stockholm. (FOTO: Tri Nguyen)FRAMTIDSRETTET: Eva Tøftum og designerduoen SHE har allerede kommet opp med mange nye ideer, som klokka «Myk» som fikk mye oppmerksomhet på møbelmessa i Stockholm. (FOTO: Tri Nguyen)

* «Mixeasy», lavvolt stavmikser. Designer: Hedda Heyerdahl

1993:

* «Incubator», kuvøse. Designer: Torgeir Hamsund

* «Recycle», sykkel. Designere: Geir Eide, Sten Are Sandbeck, Jonas Tuveson

1994:

* Rullestol. Designer: Johan Schreiner og Lars Vaage

* «Velo», sportsveske. Designer: Katinka von der Lippe

* «Vampyr», trombosemåler. Designer: Hedda Heyerdahl

LETTLEST: Eilin Bergum har laget et magasin med bildeskrift og bilder som kan leses med fingrene, og som dermed egner seg godt for blinde og svaksynte. Magasinet kan vinne prisen «Design for alle» under årets «Unge talenter». (FOTO: Norsk Designråd)LETTLEST: Eilin Bergum har laget et magasin med bildeskrift og bilder som kan leses med fingrene, og som dermed egner seg godt for blinde og svaksynte. Magasinet kan vinne prisen «Design for alle» under årets «Unge talenter». (FOTO: Norsk Designråd)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1995:

* Arbeidsstol. Designer: Bjørnar Nørstebø

* «Mamout», sykkel. Designer: Sigbjørn Windingstad

* Pose for beskyttelse av spedbarn i nødssituasjoner. Designer: Astrid Frisell

* «TrackMan®Ergo», datamus. Designer: Jens Olav Hetland

1996:

* «Glasserie», glasstallerkener. Designer: Suzanne Schürch

* Sveisemaske. Designer: Marius Andresen

1997:

DESIGNSUKSESS: Atle Tveit vant 1. pris i «Unge talenter» i 2007 for stablestolene Ela og Ele, og har siden gjort seg bemerket gjennom designstudioet Tveit & Tornøe. (FOTO: Norsk Designråd)DESIGNSUKSESS: Atle Tveit vant 1. pris i «Unge talenter» i 2007 for stablestolene Ela og Ele, og har siden gjort seg bemerket gjennom designstudioet Tveit & Tornøe. (FOTO: Norsk Designråd)

* Foilkajakk. Designer: Marius Andresen og Johan Schreiner

1998:

Ingen vinneroppgave i 1998, kun hederlig omtale.

1999:

* Lås for glasskap. Designer: Permafrost v/Eivind Halseth og Tore Vinje Brustad

2000:

* «Derbi Stealth», trehjuls motorsykkel. Designer: Eivind Halseth

* Rentbrennende ildsted. Designer: Wenke Fossen

Artikkelen fortsetter under annonsen

2001:

* «Intense Nautical Awareness», kleskolleksjon. Designer: Ina Nikolic

2002:

* «Perdu/Stroke/elusive», parfymedispensere. Designer: Cecilie Frostad Egeberg

* «CRIB», spedbarnsvugge. Designer: Olav H. Frøysnes

2003:

* «1-2-3 Frelse», engangsservise. Designer: Prosjektgruppen Nordlys: Anders Kjeseth Valdersnes, Jonas Esdaile Aabel, Cathrine Cecilie Medhus, Kathinka Bryn Bene

* «Urban Camping», grill. Designer: Øyvind Grønlie

2004:

* «A.R.M.S.», smart undertøy. Designer: Anne Britt Torkildsby

* «DeLuxe», minikjøleskap. Designer: Kari Aandal

Artikkelen fortsetter under annonsen

2005:

* «Playmore chess», sjakkbrett. Designer: Fredrik Lund

* «CO. DA», kasser til bruk ved feltsykehus. Designer: Magne Ekerum Høiby og Jan Fredrik Schønheyder

* Puff med lyd. Designer: Fido industridesign v/Morten Kildahl, Merete Nes og Øyvar Svendsen

* «Glenn», tannkrembeholder. Designer: Lena Holmstrøm og Marianne Nagell

Artikkelen fortsetter under annonsen

* «Access», billettautomat. Designer: Johannes Zachrisson

2007:

* «Ela & Ele», stolsett. Designer: Atle Tveit

* «Modal», fjernkontroll. Designer: Pål Espensen

2008:

* «LULL», lampe med tidsstyring. Designer: Marianne Varmo, Audun Kollstad og Heidi Buene

* «Sniff», kosedyr/spill. Designer: Sara Johansson

2009:

* «Syklus», panelovn. Designer: Andreas Langdalen Sørensen og Øyvind Østmo

2010:

* «Parat!», budsykkel. Designer: Mats Mathisen

* «ACT», brannslukningsapparat. Designer: Sigrun Vik