Sørlandet lukter vondt

En vond lukt bredte seg i morgentimene fredag over store deler av Sørlandet.

– Lukta sprer seg fort, sa miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune i morgentimene til Fædrelandsvennen.

Mange mente at lukta minnet om katt. Andre mente det luktet gjødsel eller svovel. Atter andre syntes den minnet mest om hundebæsj eller kumøkk. Avisens ringerunde resulterte i null respons blant bedriftene i regionen. Avisen kontaktet deretter Meteorologisk institutt. Lukta kunne skyldes kullkraftverk i Øst-Europa, ifølge vakthavende meteorolog Håkon Melhus.

Litt senere dukket den enkle og endelige forklaringen på den illeluktende saken opp: Smørsyre.

– Jeg hadde inntil nylig ikke hørt om fenomenet selv. Kollegene mine fortalte dette var mer vanlig om våren på Østlandet. At Sør- og Vestlandet har fått det, skyldes høyst trolig værforholdene vi har nå, sier seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk.

Han forklarer at lukta oppstår når organisk materiale i jord brytes ned med mye vann til stede og når det ikke finnes oksygen. Det skjer særlig i tilfeller når jorda tiner. Bergen og Ålesund var i slutten av januar preget av en tilsvarende stank. Også der var smørsyre forklaringen.

– Det er ingenting å gjøre med stanken, annet enn å vente på at jorda tines, sier Grønlund. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden