Lag ditt eget fotogalleri

OPP PÅ VEGGEN: Jon Aasen, avdelingsleder hos JapanPhoto på Byporten i Oslo, viser fram deler av utvalget for montering av fotokopier. Fotolerret og lerret med ramme bak ham, akrylglass øverst til høyre og aluminiumsplate nederst til høyre. (FOTO: Carl Martin Nordby)
OPP PÅ VEGGEN: Jon Aasen, avdelingsleder hos JapanPhoto på Byporten i Oslo, viser fram deler av utvalget for montering av fotokopier. Fotolerret og lerret med ramme bak ham, akrylglass øverst til høyre og aluminiumsplate nederst til høyre. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Publisert: 14.10.2010

Bilder av barna, ditt kjæreste dyr, minnebringende naturopplevelser, en bil i soloppgang, et nærbilde av en kråkebolle – eller hva som helst egentlig. Kreativiteten har som kjent ingen grenser. Du kan kalle det kunst om du vil, men det viktigste er at du liker bildet.

– Jeg synes det er mye morsommere å dekorere veggen med et fotografi jeg har tatt selv, enn noe jeg har kjøpt i en møbelbutikk, sier Jon Aasen, avdelingsleder ved JapanPhoto på Byporten i Oslo.

Han mener at et godt fotografi – og for den saks skyld et passe godt fotografi – ser finere ut i stor størrelse. Oppløsningen bør imidlertid være rundt 300 dpi (dots per inch/punkt per tomme), og gjerne mer.

FORT OG FINT: Fotolerret er fortsatt det vanligste fotoproduktet når man ønsker store størrelser. Her skal Knut Ski hos Allkopi på Høvik montere et lerret på en blindramme. (FOTO: Carl Martin Nordby)FORT OG FINT: Fotolerret er fortsatt det vanligste fotoproduktet når man ønsker store størrelser. Her skal Knut Ski hos Allkopi på Høvik montere et lerret på en blindramme. (FOTO: Carl Martin Nordby)

– Jo bedre oppløsning, desto bedre resultat, fastslår han.

LES OGSÅ: Dyrk din egen helse

Bestill via nettet

Prisen på fotolerret har holdt seg stabil lenge, mens etterspørselen har skutt i været, forteller butikksjef Trond Hverven ved JapanPhoto på Byporten.

– Det ser ut som om folk har oppdaget at de kan få mye kult av å henge opp sine egne bilder. Etter min mening er dette julegavetips nummer én, reklamerer han.

Ferdigmonterte bilder er enkelt og relativt billig. Du kan laste opp dine bildefiler via nettsider som japanphotoxxl.no, fotoknudsen.no, idekor.no, nfoto.no og mycopycat.no.

Du kan hente resultatet selv eller få det tilsendt innen 7-12 dager.

Prisen på et fotolerret i størrelsen 50 x 70 centimeter starter på cirka 550 kroner.

Men husk at kvaliteten på lerretene kan variere fra butikk til butikk.

– Kvaliteten avhenger av tykkelsen, vevingen og overflatebehandlingen. Vi har valgt å bruke et av de beste lerretene som finnes. Det er litt dyrere, men de andre og billigere typene vi har testet, har ikke hatt god nok kvalitet, sier IT-ansvarlig Hallgeir Fossbakken hos Allkopi på Høvik.

Fossbakken legger til at man må huske på at fargene man ser på sin egen skjerm, ofte blir noe annerledes i trykk hvis man ikke har kalibrert skjermen.

LES OGSÅ: Trå på tre

Mange muligheter

GJENNOMSIKTIG: Akrylglass kommer i størrelsene 4 mm, 5 mm og 10 mm. Den tykkeste gir best dybdefølelse fordi fotokopien ligger bak den blanke plastplata. (FOTO: Carl Martin Nordby) GJENNOMSIKTIG: Akrylglass kommer i størrelsene 4 mm, 5 mm og 10 mm. Den tykkeste gir best dybdefølelse fordi fotokopien ligger bak den blanke plastplata. (FOTO: Carl Martin Nordby)

SPENNES FAST: Lerretet spennes rundt blindrammen og festes med stifter. Hos Allkopi kan du velge mellom to rammebredder; 2 cm eller 4 cm. Husk at mellom 3,5 cm og 6 cm av bildet forsvinner på sidene og bak rammen. (FOTO: Carl Martin Nordby)SPENNES FAST: Lerretet spennes rundt blindrammen og festes med stifter. Hos Allkopi kan du velge mellom to rammebredder; 2 cm eller 4 cm. Husk at mellom 3,5 cm og 6 cm av bildet forsvinner på sidene og bak rammen. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Fotolerret og fotopapir i ramme er ikke de eneste vegghengte produktene for dine selvknipsede bilder. Det finnes en rekke andre materialer bildene kan monteres på eller overføres til, for eksempel aluminium, papp, kryssfiner og ulike typer plast.

Akrylglass er en type plastplate som er blitt veldig populær som fotoprodukt i løpet av de siste årene. Det blanke akrylglasset – kanskje bedre kjent som pleksiglass – fås i tykkelsene 4, 5 og 10 millimeter. Den tykkeste er dyrest, men gir også best dybdefølelse.

– Fotokopien lamineres på baksiden av akrylglasset. Med et tykt akrylglass og et foto i svart/hvitt kan du få virkelig smell i bildet. Den blanke overflaten gir litt gjenskinn i sollys, og derfor bør man tenke på hvor man henger det opp, sier Jon Aasen.

JapanPhoto, Allkopi og CopyCat er noen av dem som skaffer slike gjennomsiktige plastplater. Eksempelvis tilbyr Allkopi åtte ulike størrelser opptil 100 x 140 cm, mens JapanPhoto har fire størrelser opptil 75 x 50 centimeter. De to har dessuten ulike opphengsvarianter.

– Du kan også velge om du vil ha fotopapir med eller uten bakgrunnsfarge. Hvitt fotopapir gir oftest best resultat på akrylglass, men for effektens skyld kan man ha hvitt fotopapir bare på en detalj i bildet, forteller Dino Beslic hos CopyCat Posthuset i Oslo.

FOTOFINISH: Bård Stevnebø, avdelingsleder ved Allkopi på Høvik, holder opp et fotografi som er laminert bak en 10 mm tykk plate i polert akryl. (FOTO: Carl Martin Nordby)FOTOFINISH: Bård Stevnebø, avdelingsleder ved Allkopi på Høvik, holder opp et fotografi som er laminert bak en 10 mm tykk plate i polert akryl. (FOTO: Carl Martin Nordby)

LES OGSÅ: Vakkert og vaskeekte

Akrylglass over aluminium

I løpet av våren 2011 skal JapanPhoto lansere et nytt produkt der fotokopien er montert på en aluminiumsplate med et akrylglass foran.

– Den kan du få i størrelser helt opptil 1,2 x 1,8 meter. Prisen er ikke helt klar, men den blir trolig mellom 2500 og 3000 kroner for den største størrelsen. Da får du noe som virkelig vekker oppsikt på veggen din, sier butikksjef Trond Hverven i JapanPhoto.

LES OGSÅ: Orienten for dine føtter

Ulike materialer

* Fotopapir: Tykt kvalitetspapir velegnet for fotografier. Finnes i matt og blank. Rammes inn på vanlig måte eller limes til det underlagsmaterialet du ønsker. Kan fås i en rekke størrelser opptil 160 x 90 centimeter.

* Lerret: Fotografiet overføres til et lerret som strammes over en blindramme/kileramme. Husk å beregne at 3,5 til 6 cm av bildet forsvinner på sidene og bak rammen. Størrelser fra 20 x 20 cm, med bredde opptil 2,5 meter og lengde etter ønske.

* Aluminium: Bildet overføres til en aluminiumsplate. De ulike forhandlerne har ulike typer plater med ulik tykkelse og farger i sidene. Sjekk hvilken type du liker før du kjøper. Faste størrelser, fra 20 x 30 cm til 100 x 100 cm.

* Akrylglass: Blank plastplate, tenk pleksiglass. Fotokopien lamineres på baksiden av den gjennomsiktige plastplaten. Ulik tykkelse (4, 5 og 10 mm) gir ulik dybdefølelse i bildet. Faste størrelser, fra 20 x 30 cm til 100 x 140 cm.

* PVC: Lette og bøyelige plastplater, hvite og ugjennomsiktige. PVC-plater med lukkede celler (som Forex og Sintra) er enda lettere, og i tillegg vann- og fuktbestandige. Størrelser fra 20 x 30 cm til 100 x 100 cm.

* Kapa: Papp-plate som kommer i tykkelsene 3, 5 og 10 mm. Er kapaplaten tynn eller stor, holder den best når den rammes inn. Stort utvalg i størrelser.

* Kryssfiner: Et solid materiale, men gir ikke god fargegjengivning. Kan likevel gi en spesiell effekt med enkle og klare farger. Stort utvalg i størrelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden