Labil vin

Labil vin
Labil vin

Først når maten kommer på bordet, blir ukens vin til å være i hus med.

Tekst:

Publisert: 07.10.2010

Seibiff med løk, servert med makaroni- og ostegrateng, er to hverdagsklassikere satt sammen til én rett – forfinet og raffinert til nye høyder. Det er noe med smakskraften i sei og smaken av kraftig, sødmefull løk som harmonerer så vanvittig godt. For balansens skyld brytes sødmen med sherryeddik som gir syre, og soya som gir salt og en fin maltkarakter.

SPISE TIL: Løkki sei

Selv om denne fiskematen fint kan harmonere med en lettere, ung, ueiket og frisk rødvin, vil jeg allikevel foretrekke en hvitvin ved mitt bord. En frisk hvitvin kan lettere slippe de delikate aromaene i retten fram. Det trengs også en viss fylde og fruktsødme for å matche fet grateng og sursøt saus.

Verdicchio er en drue jeg stadig vender tilbake til. Den kler vårt norske kjøkken, og den kommer til sitt rett først når det er mat på bordet. Uten matfølge kan den være vanskelig å forstå. Da kan den fremstå som klumpete og uelegant, rett og slett for voldsom.

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg) Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg)

Selvfølgelig finnes det rimelige, kommersielle viner av denne druen som ikke skiller seg særlig ut fra annen konsumvin. Men det er altså ikke dem vi snakker om i dag. Skal du ha en skikkelig Verdicchio, må du over hundrelappen for å få nok konsentrasjon.

Et veldig godt valg er 80197 Verdicchio di Matelica 2008, Monasecsa, Marche, Italia. Kr 139.90 (Kategori 2) som har den vanlige sødmen inn, og den lette bitterheten ut, som kjennetegner druen. Vi får flott frukt i midten og forfriskende syre som renser elegant opp.

Langt mer hverdagslig, og i husmannskostens ånd, er det selvfølgelig å velge øl. Et godt brygg vil harmonere med alle smaker og elementer på tallerkenen. 52022 Meinklang Urkorn, Meinklang, Østerrike. Kr 39,90 (BU) er en økologisk ale brygget på spelt og flere andre urkorn. Her er fokuset først og fremst å lage et godt øl – men de som vil, kan i tillegg hengi seg til samtaler om alle de positive effektene av økologisk landbruk, og om mineralinnholdet i gamle kornsorter. Hovedpoenget er uansett at dette er et skikkelig godt øl som treffer maten på hjemmebane.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden