Trår på tre

TRESTRUKTUR: Morten Michelsen, partner i firmaet Gulvspesialisten, viser fram røykbehandlet eikeparkett fra Solidfloor. Han forteller at folk vil ha en framtredende trestruktur. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)
TRESTRUKTUR: Morten Michelsen, partner i firmaet Gulvspesialisten, viser fram røykbehandlet eikeparkett fra Solidfloor. Han forteller at folk vil ha en framtredende trestruktur. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

Trendgulvet er lyst med markant trestruktur, røff overflate og sparkel i kvisthullene.

Publisert: 07.10.2010

– Tidligere var det brunfargen folk kjøpte mest av. I dag velger de fleste hvitt eller lys grått. De som ønsker mørkt tregulv, går for mørkegrått, mørkebrunt eller helt sort, forteller gulvspesialist Morten Michelsen hos Gulvspesialisten.

Firmaet han er partner i, er et av mange som vil at du skal ha tregulv under føttene dine hjemme. Men utvalget er enormt, og det er lett å gå seg vill i skogen av tresorter, fargenyanser, overflatebehandlinger og strukturer.

– Vi har tresorter som lønn, lerk, valnøtt, furu og ask. Men jeg vil tippe at 80-90 prosent av det som selges av parkett og heltre i Norge i dag, er eik i ulike behandlinger, sier han.

LYSTIG PÅ LYST TREGULV: Mari Næss Skårdalsmo (2) og Ingvild Næss Skårdalsmo (5) trives godt på den hvitoljete askeparketten. Tresorten ask er enda hardere enn eik, og er dermed godt egnet for barnelek. (FOTO: Anne Elisabeth Næss) LYSTIG PÅ LYST TREGULV: Mari Næss Skårdalsmo (2) og Ingvild Næss Skårdalsmo (5) trives godt på den hvitoljete askeparketten. Tresorten ask er enda hardere enn eik, og er dermed godt egnet for barnelek. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

LES OGSÅ: Vakkert og vaskeekte

Trendene

Tregulvet kan for eksempel være varmebehandlet, røykbehandlet eller kjemisk behandlet. I tillegg har gulvbordene som oftest fått flere lag med lakk eller olje på fabrikken.

– De ulike behandlingsformene gir tregulvet ulike fargenyanser og ulikt preg. Varmebehandlet tregulv får en mørkere farge, mens røykbehandlet tregulv får et dypere skjær. I begge tilfellene kommer trestrukturen bedre fram, forteller Michelsen.

Selv der det brukes fargepigmentering i lakken eller oljen, vises trestrukturen gjennom fargen.

– Tre med mye liv og framtredende struktur er en veldig tydelig trend. Mange vil at det skal se og føles naturtro ut, og ønsker parkett med mye kvister. Noen vil ha den landlige shabby chic-stilen, blant annet kvisthull fylt med sparkel, forteller Michelsen.

Markedskonsulent Leif Ivar Vangerud i Kährs, en av Norges største parkettleverandører, ser de samme trendene.

– Det skal se brukt ut. Sparkel i kvisthullene og treverk som er børstet med stålbørste, er veldig populært. Ved å børste gulvbordene får man bort de løse trefibrene. De harde trefibrene sitter igjen, og dermed får man et hardt og slitesterkt gulv, forteller Vangerud.

LES OGSÅ: Orienten for dine føtter

Matt lakk

RØFF: Ferdigsparklede kvisthull er populært fordi mange ønsker en slitt og røft uttrykk på tregulvet. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)RØFF: Ferdigsparklede kvisthull er populært fordi mange ønsker en slitt og røft uttrykk på tregulvet. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

MEST EIK: Eik er den tresorten som brukes mest i parkett og heltre, og ulike behandlinger gir ulike uttrykk. BOEN Chalet er tilgjengelig i åtte forskjellige overflateløsninger. (FOTO: BOEN parkett)MEST EIK: Eik er den tresorten som brukes mest i parkett og heltre, og ulike behandlinger gir ulike uttrykk. BOEN Chalet er tilgjengelig i åtte forskjellige overflateløsninger. (FOTO: BOEN parkett)

Av tregulv er det størst omsetning av parkett. Prisen ligger fra cirka 250 til 1500 kroner per kvadratmeter. På heltre starter prisene på 600-700 kroner per kvadratmeter.

– Prisen er avhengig av mange faktorer, for eksempel hvilken tresort og trekvalitet som er brukt, hvor tykt slitelaget er, og om det er parkett med én, to eller tre stavbredder. I tillegg kommer prisen an på overflatebehandlingen parketten eller de massive trebordene har fått, forklarer Michelsen.

Ifølge Vangerud hos Kährs er folk opptatt av to ting etter at de har bestemt seg for farge og antall staver på parketten: Hvor mange strøk lakk parketten har fått, og hvor mange ganger de kan slipe den.

– Vi har fem strøk med en svært slitesterk lakk på alt vi produserer. Matt lakk er blitt mye mer etterspurt, og jeg skjønner godt hvorfor. Den har samme slitestyrke som lakk med høyglans, men riper synes ikke så godt, og du slipper det sterke gjenskinnet fra sollyset. Den matte lakken gir et oljet og mer naturlig uttrykk, men krever langt mindre vedlikehold enn oljet tregulv. Optimalt bør man olje minst én gang i året. Lakk kan holde i 20–25 år før man må slipe ned, sier han.

Morten Michelsen hos Gulvspesialisten opplever at folk stort sett har sluttet å slipe ned tregulvet.

– Det er mye jobb og mye støv, og prisen er omtrent halvparten av å kjøpe et nytt gulv. Stadig flere velger å kjøpe ny parkett for å unngå sliping, og samtidig kan de velge blant det som er trenden nå. Vi skifter jo smak oftere enn vi er nødt til å skifte gulv, påpeker han.

LES OGSÅ: Isoler deg for miljøet

Gulv med papir på toppen

SLITEFLATE: Jo tykkere overfalte, jo flere ganger kan du slipe den. Tykk parkett gir dessuten mindre romklang og bedre komfort når du går på den. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)SLITEFLATE: Jo tykkere overfalte, jo flere ganger kan du slipe den. Tykk parkett gir dessuten mindre romklang og bedre komfort når du går på den. (FOTO: Anne Elisabeth Næss)

Laminat, parkett eller heltre? Det er først og fremst smaken det kommer an på, mener Morten Michelsen hos Gulvspesialisten.

– Kvaliteten blir omtrent den samme uansett hva du velger, fastslår han.

Laminat er hardt sammenpresset trefiber med papir som topplag, og er ikke ansett som ordentlig tregulv.

– Det er riktig at laminat er en annen type produkt, men i praksis har det mange av de samme funksjonene som parkett. Og med tanke på hardhet og slitestyrke kommer laminat godt ut i konkurranse med både parkett og fliser. Laminatgulv krever mindre vedlikehold, og kvaliteten har dessuten blitt mye bedre med årene, forsikrer Michelsen.

Prisen på laminatgulv hos Gulvspesialisten er fra 200 til 500 kroner per kvadratmeter.

LES OGSÅ: Ansiktet utad

Gulvfakta

VARM GLØD: Disse eikeplankene fra BOEN-serien Antique er mørkbeiset, deretter pusset og behandlet med en mørkpigmentert naturolje. (FOTO: BOEN parkett) VARM GLØD: Disse eikeplankene fra BOEN-serien Antique er mørkbeiset, deretter pusset og behandlet med en mørkpigmentert naturolje. (FOTO: BOEN parkett)

Underlag: Laminat og parkett bør legges på et underlag, for eksempel ullpapp, skumplast eller trefiberplater. Et tykkere underlag gir et mer komfortabelt gulv, isolerer bedre mot kulde, gir bedre lydisolasjon og utjevner bedre små ujevnheter. Husk at du bør bruke underlag med fuktsperre på rom hvor det er nødvendig, for eksempel på betongdekke.

Laminat: Trefiber som er presset veldig hardt sammen, såkalt HDF (high density fibreboard). Topplaget er av papir i ulike farger og strukturer som for eksempel ligner treverk, skifer og fliser. Tykkelser fra cirka 6 til 11 mm, kan ikke slipes. Laminat gir et hardt gulv, og minimum 6 mm tykke trefiberplater er derfor best som underlag. Er slitesterkt og krever lite vedlikehold.

Parkett: Det vanligste tregulvet. Består av to eller flere lag (lameller) av treverk som er limt sammen. Tre tresjikt er vanligst. Topplaget er som regel oljet eller lakkert. Tykkelser fra 7-8 mm til 25 mm. Parkett som er minst 10 mm tykk, kan slipes ned, men husk at lakken eller oljen forsvinner, og at eventuelle mønster blir fjernet ved sliping. Parkett kommer som regel i én, to eller tre stavbredder (planker per parkettlengde). Som underlag brukes som regel trefiberplater, ullpapp og skumplast.

Heltre: Gulv i massivt treverk. Tykkelser fra cirka 14 til 30 mm. Kan slipes. Kommer i ulike bredder. Må skrues eller hel-limes til underlaget. Heltrebord med tykkelse fra 20 mm kan legges rett på bjelkelag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden