Som støpt for deg

HÅNDVERK: Gipsmakerfaget er mange tusen år gammelt, og fremdeles gjøres det meste for hånd. Her er det prosjektleder i Gipsmakeriet, Pablo Lopez, som legger siste hånd på verket.
HÅNDVERK: Gipsmakerfaget er mange tusen år gammelt, og fremdeles gjøres det meste for hånd. Her er det prosjektleder i Gipsmakeriet, Pablo Lopez, som legger siste hånd på verket.

Gips kan lett formes etter dine ønsker for å sette en ekstra spiss på innredningen.

Publisert: 07.10.2010

– Alt kan lages i gips. Vil du ha deg selv i full størrelse, kan jeg fikse det! sier prosjektleder i Gipsmakeriet, Pablo Lopez, der han står på sitt verksted, omgitt av blant annet nettopp nakne gipskropper. Riktignok i miniatyrstørrelse.

– Gips er et veldig enkelt materiale å bearbeide. Det kan være et fint alternativ der det er vanskelig å få det pent med tre, for eksempel over kjøkkeninnredningen, tipser han. Typiske gipsprodukter er lister, rosetter, søyler, rammer, figurer, konsoller, byster og peiser. Og selv om enkelte barnehender og voksenhoder er foreviget av Gipsmakeriet, går de fleste for mer tradisjonelle produkter.

UTVALG: Gipslister finnes i mange stiler og varianter, og du kan også få spesialdesignet en list bare for deg. UTVALG: Gipslister finnes i mange stiler og varianter, og du kan også få spesialdesignet en list bare for deg.

– De fleste vil ha klassiske, enkle lister, og rosetter uten for mye ornamenter, sier Lopez.

LES OGSÅ: Vakkert og vaskeekte

Bare til pynt

Gips har flere fordeler. At det er lett å forme er allerede nevnt. I tillegg er det både et rimelig og brannsikkert materiale.

– At gips ikke brenner, gjør at du for eksempel kan bruke det til listverk på en brannvegg, sier eier av Østfold Gipsmakeri, Maths A. Løland. Opprinnelig var gipsrosetten ment å fungere som en brannmur mellom tak og talglys.

SE OPP: I taket hos Gipsmakeriet henger et utvalg rosetter. De aller minste koster ikke mer enn en femhundrelapp.SE OPP: I taket hos Gipsmakeriet henger et utvalg rosetter. De aller minste koster ikke mer enn en femhundrelapp.

– En annen fordel med gips er at det er et dødt materiale, som dermed ikke slår seg. Men det er ikke til å komme unna at dette er et luksushåndverk. Man velger gips først og fremst fordi det gir et pent resultat, ikke fordi det har mye bedre bruksegenskaper enn andre materialer, forteller han.

Løland tror mange er lei av den minimalistiske stilen, og derfor går for noe mer maksimalistisk i gips.

– Jeg opplever at stadig flere vil ha rosetter og ornamenterte og profilerte lister selv i nye leiligheter. Jeg har til og med satt opp slike i blokkleiligheter, sier han.

En takrosett i medium størrelse kommer på cirka 2500 kroner, mens gipslister i medium bredde kommer på rundt 400 kroner meteren.

LES OGSÅ: Isoler deg for miljøet

Historisk sus

Gips skal ha vært i bruk allerede for 8000 år siden. I Norge hadde utsmykning med rosetter og lister i gips sin storhetstid på slutten av 1800-tallet. I dag går noe av gipsmakernes tid med på å restaurere disse arbeidene.

PREMIER: Et lag med gullfarge, og vips er prisen for årets pokerspiller klar til utdeling. PREMIER: Et lag med gullfarge, og vips er prisen for årets pokerspiller klar til utdeling.

SPEIL: Ved å montere et speil til denne gipsrammen får man «dobbel» effekt av ornamentene. SPEIL: Ved å montere et speil til denne gipsrammen får man «dobbel» effekt av ornamentene.

– En del ønsker å føre boligen tilbake til original stand. Vi kan lage nøyaktige kopier av listverk, rosetter og annet, eller gjøre mindre reparasjoner på stedet, sier Lopez, som forteller at han kan se igjen de samme gamle rosettene i boliger langt fra hverandre, alt etter hvor de enkelte gipsmakerne hadde vært ute på oppdrag.

En gipsmaker kan også lage nye mønstre ut fra kundenes ønsker, men Lopez opplyser at prisen da blir dobbelt så høy som om du bare velger en modell fra firmats katalog.

Billige etterligninger finnes selvfølgelig også – i form av lister, rosetter og søyler laget i polyuretan og polystyren, som bare limes på plass. Velger du billigvarianten, bør du imidlertid ha en viss takhøyde.

– Variantene i plastmaterialer er på langt nær så fine. Særlig hvis du ser litt nærmere etter, mener Lopez.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden