Klar som et egg

RESTER: En herlig bondeomelett kan lages av ingredienser du sannsynligvis har tilgjengelig. FOTO: Tore Sandberg
RESTER: En herlig bondeomelett kan lages av ingredienser du sannsynligvis har tilgjengelig. FOTO: Tore Sandberg

I anledning ukens oppskrift passer det fint å starte med en "straff" jeg ga en kokkelærling. For hvordan skal man ellers lære seg å stå opp om morgenen.

Publisert: 30.09.2010

Jeg er ingen tilhenger av å kjefte og være den slemme kokken på kjøkkenet. Det blir på samme måte som med barneoppdragelse. Man må være kreativ.

– Klokka halv ett kommer det 20 businessmenn som skal ha ostesufflé, lød beskjeden over kjøkkenet.

Da var klokka halv tolv. Skal si gutten fikk fart på beina. At han hadde vært sent ute dagen før gjorde imidlertid at han ble ganske surrete, og gikk rundt seg selv.

– Jeg har jo aldri laget det før, klaget han.

– Se i boka, den står der i hylla, var svaret.

Slem

FRESES: Poteter, løk og kanskje noen pølsesnabber, så er du godt i gang med omeletten. FOTO: Tore Sandberg FRESES: Poteter, løk og kanskje noen pølsesnabber, så er du godt i gang med omeletten. FOTO: Tore Sandberg

LES OGSÅ: Rett i panna

Oppskriften var på engelsk, noe som gjorde oppgaven enda tyngre. Men fikk han for mye hjelp ble det jo ingen straff. Jeg følte meg etter hvert ganske så slem, men var overbevist over at det var verdt det. Egg ble skilt, hvitter pisket, bechamelen kokte og ulike gode oster ble revet. Kobberformer ble smurt og ovnen ble stilt på høy temperatur.

Da klokka nærmet seg ett og ¨gjestene¨ hadde sittet og ventet en stund, lurte jeg resten av kokkene ut av kjøkkenet, og ba de sette seg ute i salen. Så ba jeg han servere suffleen fort til de sultne gjestene. Vi satt og ventet, og så kom han, rødsprengt i ansiktet.

Han sparte ikke på kruttet da han så at det var hele staben som satt på et oppdekket bord. Men han behersket seg, og serverte oss elegant den luftige og lekre suffleen, som etter forholdene ble helt perfekt.

LES OGSÅ: Spis opp maten din!

Kunststykke

Tom-Victor Gausdal er kokk og kjøkkensjef på Strand restaurant, mangeårig deltaker på kokkelandslaget, sølvvinner Bocuse d'Or og forfatter av en rekke kokebøker. FOTO: Tore Sandberg Tom-Victor Gausdal er kokk og kjøkkensjef på Strand restaurant, mangeårig deltaker på kokkelandslaget, sølvvinner Bocuse d'Or og forfatter av en rekke kokebøker. FOTO: Tore Sandberg

Etterpå måtte jeg spørre om han kom til å huske denne episoden om 20 år. Han svarte at han til og med kommer til å huske oppskriften. Så da vil jeg si at historien endte godt.

Sufflé er regnet som et kunststykke i det klassiske kjøkkenet, og noe jeg synes alle i det minste bør ha prøvd å lage en gang. Ukens oppskrift er langt mindre krevende. Her handler det mer å bruke de gode restene man har i huset. For det blir det nok av, og kaste mat, det burde ingen gjøre. Gårsdagens poteter, noen pølsesnabber og hakket løk – da er mye gjort i denne retten. At den er av bondsk oppkomme har jeg ingen problemer med å tru, for de gode bondekonene kastet i hvert fall aldri mat.

DRIKKE TIL: Bobler på jobb

Bondeomelett

GODT MÅLTID: Med 5-6 egg får du en solid omelett. FOTO: Tore Sandberg GODT MÅLTID: Med 5-6 egg får du en solid omelett. FOTO: Tore Sandberg

5-6 egg

5 ss vann

salt og pepper

noen modne tomater

4-5 kokte poteter

1 hakket rød eller vanlig løk

2 oppdelte pølser, bacon e. L

1 neve aspargesbønner, brokkoli eller lignende

50 g smør

Smør et kjele, panne eller en form godt. Visp sammen eggene, salt, pepper og vann.

Fres løk, potet og pølser i smøret, ha på resten av ingrediensene og hell oppi formen. Sett inn i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter, men pass på må ikke stekes for lenge, da blir den tørr og vassen. Det er best at den er litt kremete i midten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden