Meny

Design en høsthage

SEPTEMBERSOL: Den høye stauden Soløye, med klengenavnet «Kyss meg over gjerdet», er blant hagedesigner Johan Strands høstfavoritter. I tillegg til å lyse fint opp fortrenger den effektivt ugress. (FOTO: Åshild Skadberg)

Det er høst, og hagen er visst ikke så fin likevel. I hvert fall ikke så fin som vi trodde i mai. Men det kan den bli!

Publisert: 16.09.2010

– Hageinteresse er på topp om våren. Det er da folk kjøper plantene sine, og da tar de det som allerede blomstrer. Helst i rødt. Det tar ikke så lang tid før det hele ser kjedelig, grått og møllspist ut. Sånn som nå, sier Johan Strand, og gjør et diffust kast med hodet ut mot septemberdagen.

Johan Strand er landskapsarkitekt, og hagedesigner med eget firma på ellevte året. De fleste kundene hans tar kontakt om våren, og litt av Strands jobb er å minne dem på at høsten ubønnhørlig kommer. Og at det faktisk finnes mange strålende vakre høstplanter.

– Vi har klassiske stauder som oktoberbergknapp og asters. Trær som glattsøtmispel,

HØSTBUSK: På hagesenteret har Johan Strand valgt seg en hortensia som lyder navnet Hydrangea Serrata 'bluebird'. (FOTO: Åshild Skadberg) HØSTBUSK: På hagesenteret har Johan Strand valgt seg en hortensia som lyder navnet Hydrangea Serrata 'bluebird'. (FOTO: Åshild Skadberg)

viftelønn og rogn. Alle mulige hortensiaer og buskroser. Fantastiske klatreplanter. Listen er lang, så det er egentlig lett å skape en fargestrålende høsthage, mener Strand.

LES OGSÅ: Blomstrende håp for høsthager

Helårstaktikk

Men bare å tenke høst kan bli like feil som å være vårkåt.

– Et bed som er planlagt bare med tanke på høstprakt, vil se ut som en branntomt om våren, advarer Strand, som har noen raske råd mot denne fadesen:

– Putt inn noen egnede busker bak staudene, for eksempel dvergrhododendron som ikke trenger så sur jord som folk tror. Slik får du en grunnbeplantning som ikke dør ut. I tillegg kan du pepre bedet med vårløk.

Strand anbefaler også å velge vårstauder som, etter utført oppdrag, forsvinner ut av bildet uten å gjøre noe ut av seg. Løytnantshjerte er perfekt i så måte.

– Du kan også satse på vår- og sommerstauder med pent, holdbart bladverk etter blomstring. Praktstorkenebb vil danne en pen, grønn tue lenge utover høsten, tipser Strand.

LES OGSÅ: Blomsterkjøp uten irritasjon

Bondehageplanter

Før man begynner å velge ut spesifikke planter til hagen, kan det være lurt å bli enig med seg selv om at man ikke skal falle for fristelsen til å velge sjeldne, festlige planter som ingen av naboene har sett før.

– Gå for de sikre sortene, sier Strand, like overbevist som om han skulle være soppkontrollør.

– Se deg rundt i strøket: Hvilke planter er det mye av? Hvilke ser ut til å trives sammen?

TO METER HØY: Hjortetrøst er en av høstens mest imponerende stauder. (FOTO: Åshild Skadberg)TO METER HØY: Hjortetrøst er en av høstens mest imponerende stauder. (FOTO: Åshild Skadberg)

I HØSTDRAKT: De fargesprakende lønnetrærne (t.h.) står i rad og rekke på Vestby Planteskole. FOTO: Åshild Skadberg / I HØSTDRAKT: De fargesprakende lønnetrærne (t.h.) står i rad og rekke på Vestby Planteskole. FOTO: Åshild Skadberg /

Snakk i tillegg med eldre naboer, de har gjerne mye erfaring med hva som overlever. Målet ditt bør være å finne fram til holdbare, gode plantesorter som gir glede i årevis med minimalt stell. Dette er ofte det vi kaller for bondehageplanter, sier Strand.

Planter som veldig mange har plantet de siste årene, synes han imidlertid man kan styre utenom.

– Tuja og hengeselje. De kan være fine nok i seg selv, men trenger jo ikke å stå overalt. Moteplanter kan bli litt kjedelige, mener hagedesigneren.

LES OGSÅ: Epler på liten plass

To typer kunder

Ifølge Strand har han grovt sett to typer kunder:

– Det er de som vil at hagen skal se fin ut utenfra. Og så er det de som vil at det skal være koselig inni hagen.

– Hva mer kan du si om den første typen?

– Tja, de får jo gjerne litt ekstra utgifter, da. Hvis de vil ha et virkelig standsmessig anlegg, blir plantene en liten utgiftspost sammenlignet med alt det andre.

Strand mener at mange er redde for ikke å holde stilen i et nabolag som oser av penger og orden.

– De legger mye arbeid i å holde det «nice and tidy», men innerst inne er de ute etter idyll og frodighet. De vet bare ikke hvordan de skal komme seg dit.

Her har hagedesigneren, for ikke å si «hagepsykologen», sin misjon.

– Jeg prøver å gi dem litt av det som er mitt, det vil si min kunnskap og min erfaringsbaserte estetikk, samtidig som jeg lytter meg fram til hva akkurat denne kunden vil trives med. Folk blir glade for å få vite at de kan oppnå mye mer med hagen, selv om de nedlegger mindre arbeid i den, sier Strand, som har én ambisjon han ikke svikter, uansett hagestil:

– Hagen skal være fin hele året!

LES OGSÅ: Dyrk helsen i hagen

DOBBEL GLEDE: Morden Centennial er en av buskrosene som remonterer – setter en ny runde med blomster – når de engangsblomstrende rosene for lengst har pakket sammen. (FOTO: Åshild Skadberg) DOBBEL GLEDE: Morden Centennial er en av buskrosene som remonterer – setter en ny runde med blomster – når de engangsblomstrende rosene for lengst har pakket sammen. (FOTO: Åshild Skadberg)

Vakre om høsten

Hagedesigner Johan Strand har mange høstfavoritter, her er noen av dem.

Busker og trær

Glattsøtmispel er treet som har alt – og tåler alt. Kan brukes som hekk. Mørkerøde blader som etter hvert blir grønne og deretter får flotte høstfarger, og rosa eller kritthvite blomster som utvikler seg til spiselige bær. Andre gode høsttrær er viftelønn, beinved, prydepler, rogn. Sommerfuglbusk blomstrer lenge, likeså klatreplanten klematis.Rådhusvillvin får flott høstfarge. Trollor kan bli et lavt buskas med enorme høstfarger. Konvallbusk blomstrer utover høsten med herlig duft, keiserbusk blomstrer senhøst, vinter og vår. Alle sorter hortensia anbefales.

Stauder

Solhatt finnes i mange farger og sorter. I varmgult er den fin sammen med fiolett duehode. En annen kjenning i lilla er virginialeddblomst. Store og flotte er ormedrue og hjortetrøst. Langs gjerdet er soløye tradisjonsrik. Hvit fredløs utkonkurrerer ugresset. Oktoberbergknapp er en slager, og i fjellhagen er kinasøte er høstvinner. Asters i fiolett og burgunderer en selvfølge, bergasters i kaldere strøk.

Roser

Mange hardføre buskroser blomstrer frodig utover høsten. Nevada har mørkerøde greiner, vakker form og masse store, hvite blomster som får et rødt anstrøk om høsten. Pimpinellifolia-rosene er også gode, for eksempel den gule Aïcha og den hvitrosa Stanwell Perpetual. Også kanadiske roser utmerker seg, som Winnipeg Parks, Cuthbert Grant og Morden Sunrise. Buskrosene er også fine som hekk. Mange roser har dekorative nyper.

Ettårige blomster og knoller

Ved å så ringblomst får man frodig blomstring fra høysommer og langt utover høsten. Georginer og gladioler er blant knollplantene man må grave opp før frosten kommer.

Dette koster hagedesigneren

HØY OG RØD: Rådhusvillvin klatrer gjerne tjue meter opp der den trives, og har bedre høstfarge enn vanlig villvin. (FOTO: Åshild Skadberg) HØY OG RØD: Rådhusvillvin klatrer gjerne tjue meter opp der den trives, og har bedre høstfarge enn vanlig villvin. (FOTO: Åshild Skadberg)

NYPER: Mange rosebusker har mer å by på enn vakre blomster. (FOTO: Åshild Skadberg)NYPER: Mange rosebusker har mer å by på enn vakre blomster. (FOTO: Åshild Skadberg)

* Et rådgivningsmøte, med forslag og kanskje noen raske skisser, kan du få for 2000 kroner. Møtet tar inntil tre timer. For mange kan denne tjenesten være alt de trenger.

* En fullstendig hageplan koster fra 6000 til 30.000 kroner De fleste havner rundt 15.000 kroner. Jo flere ganger hageplanen sendes fram og tilbake mellom oppdragsgiver og hagedesigner, desto dyrere blir det.

* I tillegg kommer utgiftene til planter, jord, materialer som stein og treverk, og arbeid på stedet. Som regel er plantene den rimeligste posten.

(Kilde: Strand hagedesign)

Stilfull staudeplanting

Høsten er en fin tid for planting av stauder, enten de er kjøpt på hagesenter eller er rotdeler fra etablerte planter. Det er lurt å:

* minimere – det vil si begrense antallet sorter.

* gruppere – sette flere av samme sort sammen.

* repetere – velge et tema og gjenta det, som rytmen i et musikkstykke.

(Kilde: Strand hagedesign)

LES OGSÅ: Duften av gammel årgang

Unngå ugress

Uansett årstid popper ugresset opp. Slik får du mindre av det:

* Velg prydplanter som trives med klima, jordsmonn og plassering på tomta, slik at de klarer å konkurrere med ugresset.

* Begrens arealet med plen, og sett en grense rundt plenen med kantstein.

* Plant buskene utenfor det avgrensede plenarealet. Under buskene plantes bunndekkende stauder som har vekstkraft nok til å konkurrere med ugresset.

(Kilde: Strand hagedesign)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41 Brannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01 Nordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad
Siste nytt
04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41NorgeBrannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01VerdenNordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad
Populært