Meny

Boligeiernes storhetstid

FRISKE BUDRUNDER: – Det er gode tider i bransjen, fastslår eiendomsmegler og advokat Tanya Farstad i Privatmegleren. Ifølge prognosene blir det fortsatt prisvekst fram mot 2014. Foto: Tri Nguyen

De siste 18 årene har prisstigningen på norske boliger vært på utrolige 300 prosent. Mange boligeiere sitter på en gullgruve.

FAKTA: Bolig-Norge

* Fra 1992 til 2010 har prisen på boliger økt med 300 prosent. Til sammenligning økte konsumprisindeksen med 45 prosent.

* I Oslo og Bærum var prisøkningen 430 prosent.

* Gjennomsnittlig boligpris for boliger i Norge per januar 2011 er 26.600 kroner per kvadratmeter

* Det er dyrest i Oslo med 37.600 kroner per kvadratmeter. Telemark har lavest gjennomsnittlig boligpris med 16.900 kroner per kvadratmeter.

* 76 prosent av norske husholdninger eier sin egen bolig, kun 17 prosent leier.

* 53,1 av norske boliger er frittliggende eneboliger (2009).

* DnB NOR og Norges Eiendomsmeglerforbund forventer åtte prosents prisvekst på boliger i 2011.

(Kilder: SSB, Norges Eiendomsmeglerforbund)

Råd til deg som vil bytte bolig

* Regn med kostnader knyttet til eventuell oppussing.

* Vurder muligheten for å leie ut deler av boligen for å redusere egne bokostnader.

* Vær forberedt på å bli skuffet dersom du prøver å treffe riktig i boligmarkedet.

* Legg inn god margin på forventet salgssum om du kjøper før du selger.

* Risikoen ved å kjøpe en ny bolig før du har solgt din gamle, er betydelig høyere enn risikoen ved å selge din nåværende bolig før du kjøper ny

(Kilder: DnB NOR, Pengedoktoren)

Lure lån

Økonomisk rådgiver og daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo sier at det er en myte at det alltid lønner seg å ha gjeld.

– For at gjeld skal lønne seg, må avkastningen på det gjelden brukes til, være høyere enn kostnadene knyttet til lånet. Historisk sett har det vært gunstig å lånefinansiere fast eiendom og utdannelse. Her vil avkastningen på lang sikt normalt være høyere enn lånekostnadene. Men lån til forbruk er aldri økonomisk lønnsomt, og lån til investeringer som aksjekjøp medfører en ekstremt høy risiko.

PROSPEKT: Et flott prospekt skal bidra til å få budgiverne på banen. Og her gikk det som planlagt: Selgeren fikk 6,3 millioner mer enn han i sin tid betalte for huset. (FOTO: Tri Nguyen)PROSPEKT: Et flott prospekt skal bidra til å få budgiverne på banen. Og her gikk det som planlagt: Selgeren fikk 6,3 millioner mer enn han i sin tid betalte for huset. (FOTO: Tri Nguyen)

Sola skinner inn gjennom nypussede vinduer. På kjøkkenbenken ligger en eske med mørk sjokolade. Det dufter rent, og utenfor kjøkkenvinduet ser selv snøen ut til å ville vise seg fra sin vakreste side. Det er klart for salgsfest i huset i den vesle gatestumpen.

– Basert på interessen tror vi huset kommer til å gå over prisantydning, sier eiendomsmegler og advokat Tanya Farstad i Privatmegleren. – Vi har nylig solgt en hel alminnelig bolig til 800.000 kroner over takst. Våre prognoser sier at prisene skal fortsette å stige fram mot 2014.

Dette er skjønn musikk i ørene på alle som i dag sitter i egen bolig. Men om det er riktig å realisere gevinsten – enten for å frigjøre midler eller kjøpe noe annet – vil alltid være et vurderingsspørsmål.

Løp og kjøp?

Prisstigningen på boliger har vært på utrolige 300 prosent siden bunnåret 1992, og både DnB NOR og Norges Eiendomsmeglerforbund mener boligprisene vil stige ytterligere åtte prosent i løpet av 2011.

– Folk som kjøpte seg en ettroms for én million kroner for noen år siden, vil nå ha fått en prisstigning på noen hundre tusen kroner. Dermed har de fått mer egenkapital, og kan lettere få lån til å kjøpe seg en toroms. Tiden er inne for å kjøpe noe større nå, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, og legger til:

– Det er verre for dem som skal inn på boligmarkedet nå, og som ikke har foreldre som kan bistå.

Løp og selg?

Dnb Nors forbrukerøkonom, Sidsel Sodefjed Jørgensen, fastslår at mange sitter på boliggullgruver:

– I tillegg til prisøkning har mange også nedbetalt gjeld, slik at de sitter på store boligverdier. Tanken om gevinstrealisering er relevant for den som ikke lenger har behov for så mye areal som tidligere, eller kan tenke seg å flytte til et område med lavere boligpriser.

Sodefjed Jørgensen minner om at man kan selge skattefritt dersom man har bodd minst ett av de to siste årene i boligen.

– For den som har lite å rutte med i hverdagen, men samtidig sitter på en boliggullgruve, kan det være en svært god idé å selge seg ned for å frigjøre midler til å bruke.

Samtidig minner hun om baksiden av dette regnestykket – nemlig at den rimeligere boligen fremover vil gi lavere avkastning (i form av verdistigning) enn den dyrere.

– Og skulle man angre, kan det være dyrt å kjøpe seg inn igjen i det markedet man var, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Stigende marked

Mens de fleste poengterer at det er mest økonomisk å kjøpe en dyrere bolig i et stigende marked, er det noen som velger å snu på flisa.

– Det kan være gunstig å kjøpe seg en billigere bolig i et marked der boligprisene stiger, mener Agnes Bergo, daglig leder av det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren og foreleser ved Norges Handelshøyskole. Hun begrunner det slik:

– La oss si at jeg er 65 år gammel og eier en villa med verditakst på sju millioner. Jeg ønsker å bytte ut villaen med en liten, lettstelt leilighet som har verditakst på 3,5 millioner. Markedet er vilt, og boligene går for 10 prosent over takst. Det vil si at jeg får 7,7 millioner for huset når jeg selger. Samtidig må jeg regne med å betale 3,85 for leiligheten jeg skal kjøpe. Psykologisk oppleves det da som jeg, i forhold til takst, tjener 700.000 kroner på å selge huset, men bare «taper» 350.000 kroner på å kjøpe leiligheten.

Tilsvarende mener Bergo at det er gunstig å kjøpe en dyrere bolig i et fallende marked:

– Har du en bolig som er taksert til to millioner kroner i et marked hvor boligene omsettes ti prosent under takst, og ønsker deg en bolig som er taksert til 3,5 millioner, så «taper» du 200.000 kroner på å selge, men «tjener» 350.000 kroner på å kjøpe den nye.

Bolighandel er uansett alltid et spørsmål om risiko.

– Det er ikke sikkert det går som ekspertene anslår, sier Agnes Bergo. – Er markedet virkelig fallende? Eller stigende? Eller snur det akkurat når jeg skal kjøpe og selge? Vil kjøpere se potensialet i boligen du selger, eller vil de heller gå andre steder? Hvor mange boliger legges ut for salg samtidig?

Et godt salg

I det nyvaskede huset skriver flere seg på for å delta i budrunden. Og bare ett døgn etter siste visning blir huset solgt 110.000 over takst og for utrolige 6,3 millioner mer enn hva selger Tore Hoff kjøpte huset for i 1989. Hoff er likevel nøktern:

– Jeg er på utkikk etter ny bolig, men tar det rolig. Men jeg skal kjøpe noe, for det er dumt å være utenfor boligmarkedet, sier Tore Hoff.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15 Norwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59 Putin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong
Siste nytt
07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15NorgeNorwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59VerdenPutin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06VerdenMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00VerdenSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40VerdenCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong
Populært