Kremen av korn

I STEDET FOR RIS: Med hele speltgryn kan du lage en moderne vri på en tradisjonell dessert.
I STEDET FOR RIS: Med hele speltgryn kan du lage en moderne vri på en tradisjonell dessert.

Publisert: 09.09.2010

Riskremens dager er talte. Nå kan du heller lage fetter’n, som er både sunnere og bedre.

Vi er rare i Norge. Vi bruker masse ris, når vi selv besitter noe som både er sunnere og bedre. Jeg har nettopp fått kontakt med en fantastisk bonde i Spydeberg. Han er også møller, og leverer en rekke kornsorter som de fleste her til lands har glemt eller ikke engang hørt om. Enkorn er en av disse sortene. Enkorn er selve urkornet, og pappaen til både spelt og hvete.

Jeg har sett at flere butikker har hele korn både av hvete, byggryn og havre. Disse kan også brukes. Ved å velge norsk og nært, istedenfor importert ris, bidrar du også til å verne om miljøet.

Smak og næringsverdi har de norske helkornsortene mye av, i motsetning til mange ristyper. Det er spennende og lærerikt å utforske bruksmulighetene.

MANDELKVERN: Endelig en anledning til å bruke den.MANDELKVERN: Endelig en anledning til å bruke den.

Prøv for eksempel å lage en risotto med spelt, det blir garantert suksess. Speltgrynene suger til seg alt du tilsetter av smak. I tillegg er de lette å koke, og de går nesten aldri i stykker. De er rett og slett mye «safere» enn ris. Hele speltgryn kan kokes og serveres i for eksempel supper eller stuinger, eller som en smakssatt risotto. Min speltversjon denne uka er en moderne riskrem. Støtt norsk landbruk, og la landet flomme over av ekte og ærlige varer som dette!

Føler du at retten blir for «julete», kan du jo rett og slett spare den til desember. Men jeg ville gjerne lage den nå, sammen med ferske blåbær. Kirsebær er også superbra til. Har du en mandelkvern, bruker du denne til nøttene, det gir et fantastisk krydder.

Speltkrem med blåbær og ristede mandler

SPELT: Mer kortreist og mer smakfullt enn ris.SPELT: Mer kortreist og mer smakfullt enn ris.

1 liter melk

120 g hele speltgryn (perlespelt)

1 knivsodd salt

1 stang vanilje, delt i to på langs

50 g hakkede, skoldede, ristede mandler

2 1/2 dl fløte

3-4 ss rørsukker, eller etter smak

1 beger blåbær

Kok speltgryn, melk, litt salt og vanilje under lokk på svak varme til grøten er ferdig, ca. 45 minutter. Rør forsiktig innimellom. Avkjøl grøten og ta bort vaniljestangen.

Nøttene hakkes og blandes i, spar litt til å strø over. Bruk eventuelt en mandelkvern til å male dem fint før du drysser dem over. Fløten piskes til lett krem og vendes inn. Server i dype skåler med friske eller rørte blåbær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden