Meny

Sauenes valg

Sauenes valg
Denne uka er vi på druen sammen med italienske sauer.
Publisert: 26.08.2010

Vi har tatt skrittet fra sommer og inn i en gradvis mørkere årstid. Men fremdeles er det mye godt å få tak i fra landbruket. De friske grønnsakene i ukas rett er godt bygget opp med det vi trenger litt mer av utover høsten: fett og rikere mat. Her i form av en ganske mild, men rik ostemousse og salt, sprøstekt spekeskinke.

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg) Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. (FOTO: Tore Sandberg)

Vi ser etter en vin som har fedme og fylde nok til å matche ostemassen, samtidig som den ikke overkjører de lette, friske grønnsakene. Det enkleste er å gå for en anonym vin som legger seg inn uten verken å tilføre eller trekke fra noe. Mang en frisk og fruktig Soave kan fungere bra, og selv synes jeg at 33138 Soave Classico San Michele 2009, Ca’ Rugate, Veneto, Italia. Kr 109,90 (Kategori 4) passer veldig fint med sin enkle friskhet og rene frukt.

LES OGSÅ: Skjellsettende smak

Samtidig kan retten åpne for litt mer perifere druer og områder på grunn av ostemassen. En tørr Chenin Blanc fra Loire kan være aldeles nydelig i denne sammenhengen. Morsomt er det også å la den mindre kjente druen Altesse fra Savoie i Frankrike få prøve seg. Druen takler normalt fastere oster, men også mer kremede oster så lenge de ikke blir for kraftige. Denne retten er med andre ord midt i blinken.

LES OGSÅ: Supersøt sorti

Enda litt lenger unna finner vi også godsaker. I Abruzzo og Marche i Italia dyrkes det en drue som lenge har vært ute av fokus, men som får mer oppmerksomhet i disse dager. Druen heter Pecorino, og hvorvidt den har fått navnet fordi den matcher sauemelksosten Pecorino så godt, eller fordi den er populær blant beitende sauer, diskuteres fremdeles.

Pecorino-druen kan gi fruktige og ganske fyldige viner med friskhet og et lite bittert streif i finishen. Aromaene har både florale, herbale og modne fruktige toner, med innslag av nøtter og spice. Som regel benyttes druen i blandinger, men den har etter hvert blir vanligere også på egen hånd. Vi har ikke mange tilgjengelige varianter her til lands, men det er til gjengjeld god kvalitet på det som finnes. 59747 Yamada Pecorino 2009, Zaccagnini, Abruzzo, Italia. Kr 149.90 (BU) kler godt beskrivelsen over. Den faller den naturlig inn i selskapet på grunn av osten og spekeskinka, mens det fremdeles er rom for grønnsaker og et langt, leskende og litt fast etterspill.

Populært