Kollektiv designglede

FUL GJENG: Det svenske designkollektivet Fuldesign gjør opprør mot den vanlige forståelsen av god smak. (FOTO: Tobias Stedt)
FUL GJENG: Det svenske designkollektivet Fuldesign gjør opprør mot den vanlige forståelsen av god smak. (FOTO: Tobias Stedt)

Gammelt porselen blir til lamper, og kongelig kjærlighet festes til tekstil. Vi har tatt tempen på tre av de mest spennende designkollektivene i Sverige.

Publisert: 26.08.2010

Fuldesign har gitt opp det pene og rene, Drottningholm Ockelbo har omformet kjærligheten, og Oddbirds vil spre glede. De er alle kreative designkollektiver med sans for en ny vri.

Lei av findesign

Med myke mønstre brodert på stoff, og budskap som kan få deg til å sette morgenkaffen i vrangstrupen, gjør designkollektivet Fuldesign (ful = stygg, red.anm.) i Stockholm opprør mot «god smak». Dessuten har de erklært krig mot interiørverdenens søken etter lykke, forklarer en av kollektivets medlemmer, David Klüft Frimark.

I MEDIENES SØKELYS: Brikken skildrer svenske prins Daniels nye liv som offentlig person. (FOTO: Amanda Boierth) I MEDIENES SØKELYS: Brikken skildrer svenske prins Daniels nye liv som offentlig person. (FOTO: Amanda Boierth)

BRODERI: Fuldesign blander ofte det oppsiktsvekkende med det tradisjonelle. (FOTO: Fuldesign) BRODERI: Fuldesign blander ofte det oppsiktsvekkende med det tradisjonelle. (FOTO: Fuldesign)

– Vi møtte design som var enkel, hvit, ren og kjedelig. Vi var også lei det vanlige synet på design, som forventes å komplettere et fint og lykkelig liv i et vakkert hjem med vakre barn. Det var veldig fjernt fra det vi ville ha, og som en reaksjon ville vi lage design som sier noe, forklarer Frimark.

På Fuldesigns nettsider kan publikum laste ned både mønster og oppskrifter til broderier gratis.

– Det er fordi vi vil oppfordre andre til å skape noe selv. Ettersom vi er på vei inn i en mer sjenerøs «open source»-verden, synes vi rett og slett det er en bra ting å gjøre.

Ingen av medlemmene i kollektivet hadde bakgrunn fra design da de startet. Men mangelen på designutdannelse var ikke ment som en del av opprøret, ifølge Frimark.

– Det å gjøre opprør og velge ikke å gå på designskole var ikke et aktivt valg vi tok. Men folk blir litt forbauset, noe som vi tar som et kompliment.

LES OGSÅ: Med farger på hjemmebane

Kjærlighetsmønster

IDYLL-IRONI: Spesialdesignede, myke våpen til putekrig. (FOTO: Fuldesign) IDYLL-IRONI: Spesialdesignede, myke våpen til putekrig. (FOTO: Fuldesign)

Dagen da kronprinsesse Victoria fortalte at hun fikk sin prins, ble også dagen Amanda Boierth og Kerstin Mächs startet prosjekt Drottningholm Ockelbo. De ville skape en fargerik mønsterkolleksjon basert på det svenske kronprinsesseparets kjærlighetshistorie, og det ble deres eksamensprosjekt. Nå pryder mønsteret både puter, brikker og brødfjøler.

– Vi ville bygge mønsteret på en historie mange kjenner og er interesserte i. Selv folk som ikke er rojalister, kan være engasjert i det faktum at vi har et kongehus, sier Mächs.

Selv er designduoen ingen store tilhengere av kongehuset.

– Dette er ikke ment som et rojalistisk prosjekt. Vi ble derimot fascinert av den litt skrudde historien. Daniel ble kastet inn i en ny verden der foreldrene hans plutselig skulle på bryllupsmiddag og holde tale foran kongelige fra hele verden, fortsetter Mächs.

LES OGSÅ: Få to for prisen av èn

Boierth og Mächs finner også inspirasjon i annet enn kongelig lykke.

TESERVISELAMPE: I stedet for å plassere porselenet i et skap, kan man lage en lampe av det. (FOTO: Anders Jungermark) TESERVISELAMPE: I stedet for å plassere porselenet i et skap, kan man lage en lampe av det. (FOTO: Anders Jungermark)

NYGAMMELT: Oddbirds blander nytt og gammelt i sin produksjon. Noen ganger blir det puter, andre ganger smykker. (FOTO: Anders Jungermark) NYGAMMELT: Oddbirds blander nytt og gammelt i sin produksjon. Noen ganger blir det puter, andre ganger smykker. (FOTO: Anders Jungermark)

– Jeg tror vi er inspirert av mønsterdesignere som vil lage noe mer enn bare dekorasjoner. For eksempel finnes det en gruppe som kaller seg Saldo, som ga ulike forfattere i oppgave å beskrive fargen gul. Deretter skrev de det med blindeskrift, som igjen ble gjort om til mønster, sier Mächs.

Glede og humor

Man vet aldri helt hvor mange personer som hører til designkollektivet Oddbirds i Tranemo, halvannen time øst for Göteborg. Men det som er sikkert, er at de gjør gamle ting om til nye. Resultatet blir gjerne klær eller smykker, men de har også laget en lampe av gammelt teservise stablet i høyden.

– Det blir mer ekte om man tar vare på gamle ting. Men vi er ikke helt konsekvente, vi lager mye nytt også. Målet er å ta vare på ting slik at de ikke bare ligger der og forsvinner uten at man har utviklet dem i det hele tatt, sier Anna Starrén fra Oddbirds.

LES OGSÅ: Spesialløsninger for folk flest

Kollektivet vil gjerne spre glede med tingene sine, forklarer Starrén.

KONGELIG MORO: Prinsessen møter treningssentereieren i tekstilene fra prosjektet Drottningholm Ockelbo. (FOTO: Amanda Boierth)KONGELIG MORO: Prinsessen møter treningssentereieren i tekstilene fra prosjektet Drottningholm Ockelbo. (FOTO: Amanda Boierth)

DET STYGGE MONSTERET: «Fulmonsteren» representerer alle som ikke synes de passer inn i «den påklistrede 'total-makeover'-verdenen». Her er monsteret Ulf. (FOTO: Fuldesign) DET STYGGE MONSTERET: «Fulmonsteren» representerer alle som ikke synes de passer inn i «den påklistrede 'total-makeover'-verdenen». Her er monsteret Ulf. (FOTO: Fuldesign)

– Glede og humor er en stor ting for oss. Så fort vi ikke har det i arbeidet vårt, må vi stoppe. Både Camilla Bredin og jeg jobbet opprinnelig med blomster, og en blomsterbukett er en komposisjon av farge, form og dybde. Vi tenker på samme måte når det gjelder design, at det skal bli en komposisjon som fungerer.

Gamle ting ruger gjerne på historier, og Oddbirds porselenslampe er intet unntak.

– Vi har jobbet mye som stylister og samlet opp en hel del ting. I vår region finnes det fremdeles mange gamle ting å få tak i. Faren min er veldig huslig av seg, og sammen kom vi fram til at vi måtte gi det gamle teserviset en funksjon, sier Anna Starrén.

For i et designkollektiv kan det også være plass til pappaer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling
Siste nytt
01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling