Meny

Blomsterkjøp uten irritasjon

BLOMSTERGLEDE: Rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Rose Lyngra, er allergisk, men kan likevel glede seg over blant annet alpefioler. (FOTO: Jeanette L. Bækkevold)

Mange blomster kan gi snørr og tårer med på kjøpet. Her får du tips om allergivennlige valg.

Publisert: 26.08.2010 09:13

Pollensesongen er over for i år. Det hjelper lite om planteplagene bringes i hus.

– Blomster kan være vakre, men det er lurt å være oppmerksom på at de ikke alltid er uskyldige, sier rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Rose Lyngra, som selv er allergisk.

– Det er mange blomster jeg ikke tåler, særlig de med sterk duft. Jeg har opplevd å måtte forlate rom fordi luftveiene tetter seg, fortsetter hun.

– Skal du gi bort blomster, kan en god huskeregel være å velge blomster som ikke dufter. Når jeg handler blomster selv, pleier jeg å ta en liten prøvelukt for å sjekke at duften ikke er for sterk. Er du usikker, kan du spørre personalet i blomsterbutikken, tipser Lyngra.

LES OGSÅ: Epler på liten plass

Giftig julepynt

BLOMSTERLØS: Husfred, som står på ja-lista, har ikke blomster, og er dermed også pollenfri. (FOTO: Jeanette L. Bækkevold)BLOMSTERLØS: Husfred, som står på ja-lista, har ikke blomster, og er dermed også pollenfri. (FOTO: Jeanette L. Bækkevold)

POPULÆRE: Orkideer er blitt populære i norske hjem. Såfremt de ikke dufter sterkt, er de også allergivennlige. (FOTO: Jeanette L. Bækkevold)POPULÆRE: Orkideer er blitt populære i norske hjem. Såfremt de ikke dufter sterkt, er de også allergivennlige. (FOTO: Jeanette L. Bækkevold)

Om sommeren spres pollen for alle vinder og inn i øyne og nesebor, og forårsaker allergi hos mange hundre tusen nordmenn. Inneplanter sprer sjelden pollen på samme måte, men også blant inneplantene finnes verstinger man bør unngå.

– Som nevnt er det mange som reagerer på blomster med sterk duft, for eksempel løkplanter som svibler, liljer og tulipaner, sier Lyngra.

Noen planter dufter ikke, men avgir gasser og gifter likevel.

– Julestjerna, for eksempel, er det mange som ikke tåler. Planten avgir ingen duft, men melkesaften avgir gifter som kan blandes med støv i luften og sette seg på huden eller komme inn i luftveiene, og gi alt fra milde til store reaksjoner. Rød alpefiol, rød illtopp, duftfrie roser eller julekaktus kan være fine alternativer i jula, tipser Lyngra.

– Løkblomster er også stort sett på nei-lista. Det samme er fredslilje, krysantemum og begonia, sier hun og peker utover de populære verstingene i blomsterbutikken.

LES OGSÅ: Blomstrende håp for høsthager

Lang ja-liste

KLOKKEBLOMSTER: Betlehemsklokke og andre klokkearter er allergivennlige. (FOTO: OBP)KLOKKEBLOMSTER: Betlehemsklokke og andre klokkearter er allergivennlige. (FOTO: OBP)

Selv om en del populære blomster bør unngås av allergikere, finnes det mange pene planter å velge blant også for dem.

– Det finnes en lang liste over planter du trygt kan velge, blant annet alpefioler, hortensia, ildtopp og duftfrie roser og orkideer. Grønne planter er også et sikkert valg, med enkelte unntak, slik som bjørkefiken, sier Lyngra.

For dem som er disponert for allergi, kan det være lurt å unngå planter på nei-lista, slik at man ikke utvikler allergi for disse.

– Vær oppmerksom på hva plantene kan gjøre med helsen og innemiljøet ditt, anbefaler Lyngra.

Er du usikker på hvilke planter du skal velge, finner du mye informasjon på nettet. Du kan også ringe Astma- og allergiforbundets rådgivningstjeneste. I tillegg finnes en bok kalt «Gode råd er grønne» med omfattende informasjon om både inne- og uteplanter.

Har du huset fylt av allergiverstinger og skal ha allergikere på besøk, slipper du å støvsuge hele huset for blomsterglede av den grunn.

– Det er ikke som med hunder og katter at det ligger igjen hår som allergikere kan reagere på. Det holder å sette blomstene i kjelleren og lufte ut rett før gjestene kommer, beroliger Lyngra.

LES OGSÅ: Duften av god gammel årgang

Trygge valg

SNILL: På tross av sine pigger, er kaktus er en ufarlig inneplante. (FOTO: OBP) SNILL: På tross av sine pigger, er kaktus er en ufarlig inneplante. (FOTO: OBP)

Disse plantene er gode valg for allergikere:

* Orkidé- og rosearter uten duft

* Flittig lise

* Grønnrenner

* Palmearter

* Fuksiaarter

* Gjøgler

* Husfred

* Ildtopp

* Hawaiirose

* Hortensia

* Kaktus

* Bladkaktus

* Stueask

* Erica

* Gullranke

* Sølvranke

(Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund)

Plager forårsaket av planter

ALLSIDIG: Hortensia egner seg både inne, ute og for allergikere. (FOTO: OBP)ALLSIDIG: Hortensia egner seg både inne, ute og for allergikere. (FOTO: OBP)

* Allergi: Navnet pollenallergi kommer av at pollenkornene er bærere av allergenene som utløser reaksjonen. Allergenene finnes imidlertid også i andre plantedeler, særlig i bladverket. Det er først og fremst vindbestøvende planter som gir allergi. De fleste vakre, fargerike og duftende blomster er insektsbestøvende og gir ikke fra seg så mye pollen.

* Duftoverfølsomhet: Overfølsomhet for plantedufter er ganske vanlig, og kan forekomme uten at man er allergisk. En allergiker vil imidlertid ofte tåle lavere konsentrasjoner av duftstoffene fordi slimhinnene allerede er påvirket.

* Hudreaksjoner: Huden kan reagere på kontakt med enkelte planter. Stoffene kan også suges opp og spre seg via blodbanene og gi symptomer på helt andre steder av kroppen. I tillegg kan man få reaksjoner av kontakt med mikropartikler som planter avgir til luften.

* Giftreaksjoner: Giftige stoffer fra planter kan komme i kontakt med og skade slimhinnene i øyne, nese og luftrør, huden, tarmen eller andre steder i kroppen når giften er tatt opp. Det finnes tusenvis av giftige planter, men alvorlig forgiftning er likevel svært sjelden siden giften ofte er i lav konsentrasjon og planten smaker eller lukter vondt.

LES OGSÅ: Dyrk helsen i hagen

(Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund, Inneklima.com)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært