Meny

Flertall i Sverige mener kongen bør gå av

Flertallet av svenskene mener at kong Carl Gustaf, her sammen med dronning Silvia, bør gå av og overlate tronen til kronprinsesse Victoria. (Foto: Scanpix)
Et flertall av svenskene mener at kongen bør gå av og overlate tronen til kronprinsesse Victoria.

Ifølge en undersøkelse som Sifo har utført for Aftonbladet vil 63 prosent av svenskene at kongen går av.

15 prosent av dem vil at han går av så raskt som mulig. 27 prosent mener at kong Carl Gustaf bør gå av innen fem år. 21 prosent mener han bør få avløsing om ti år.

Det er flest kvinner som krever kongens avgang i Sverige. 2010 ble et skandaleår for svenskekongen, blant annet på grunn av en biografi som knytter kongen til utroskap og ville fester.

– Det er åpenbart at befolkningen vil at han abdiserer. Seks av ti er jo et veldig høyt tall, sier prosjektleder Jon Andersson ved Sifo.

Når det svenske folk skal velge seg en rojal favoritt, er ikke kongen førstevalget. Kun 8 prosent liker kongen best. Det gir ham en tredjeplass etter kronprinsesse Victoria som får støtte fra 56 prosent og prinsesse Madeleine som får 10 prosent.

30 prosent av de spurte mener at kongen bør være Sveriges konge helt fram til han dør. 7 prosent oppgir at de ikke er sikre på om han bør gå av eller ikke.

Undersøkelsen viser samtidig at 82 prosent av folket har fortsatt tillit til kong Carl Gustaf. 74 prosent svarer i undersøkelsen at de vil beholde monarkiet, mens 21 prosent av svenskene mener landet vil være best tjent med å kvitte seg med kongehuset. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært