Dykkere fant 230 år gammel champagne

Dykkere har funnet flere flasker med «gul enke» i et skipsvrak i Østersjøen. Champagnen er 230 år gammel – og smaker ifølge en vinkjenner helt fantastisk.

Det er 30 flasker champagne av typen Veuve Clicquot det er snakk om, godt bevart 55 meter under havet i Østersjøen. Flaskene var trolig ment som en gave til russerne fra Frankrikes kong Ludvig 16.

– Vi har kontaktet Moët & Chandon, og de er 98 prosent sikre på at det er Veuve Clicquot, sier dykkernes leder Christian Ekström.

– Det er et anker på korken, og de fortalte meg at det kun er Veuve Clicquot som har brukt dette merket, sier han.

Fortsatt på havets bunn

De sju svenske dykkerne gjorde funnet utenfor Åland den 6. juli.

De første flaskene Veuve Cliquot ble produsert i 1782, og i 1788–89 ble produksjonen forstyrret som følge av den franske revolusjonen. Flaskene må derfor ha blitt produsert i dette tidsrommet, mener Ekström.

Hvis dette stemmer, inneholder flaskene den eldste champagnen i verden som fortsatt kan drikkes.

Dykkerne vil foreløpig ikke si nøyaktig hvor skipsvraket med flaskene ligger. Det er mulig det finnes flere uoppdagede champagneflasker i det.

De lokale myndighetene på Åland har på sin side begynt å drøfte hvem som har eierskapet til skipsvrakets innhold.

Stor verdi

Christian Ekström tok med seg ei flaske opp fra havbunnen og fikk vinkjenner Ella Grüssner Cromwell-Morgan til å smake på champagnen. Ifølge henne er den fortsatt full av bobler og «helt fantastisk».

– Jeg har fortsatt et glass i kjøleskapet mitt, og hvert femte minutt går jeg tilbake for å nippe til den. Jeg må klype meg selv i armen for å tro at det er sant, sier hun.

Ifølge henne er det sannsynlig at champagnen stammer fra et parti kong Ludvig 16. av Frankrike sendte til Russland, for arkiver viser at forsendelsen aldri nådde fram.

Flaskene kan være verdt flere millioner kroner.

Cromwell-Morgan beskriver champagnen som mørk gyllen med en svært intens aroma. Smaken er søt og litt syrlig. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden