Victoria fikk endelig sin prins

Kronprinsesse Victoria fikk endelig sin prins i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl (Scanpix)
Kronprinsesse Victoria fikk endelig sin prins i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl (Scanpix)

Med et tydelig ja fra begge to, bekreftet kronprinsesse Victoria og Daniel Westling sitt ekteskap. Og dermed har kronprinsessen endelig fått sin prins.

Fakta om kronprinsesse Victorias bryllupsutrustning

* Kjolen er designet av Pär Engsheden

* Kjolen er av perlehvit dobbeltsidig silkeduchesse med korte ermer og utovervendt krage som følger den rundede utringningen, ryggen er v-formet.

* Slepet er rundt fem meter langt

* Skoene er trukket i samme stoff som kjolen

* Bruden bar kamédiademet, det samme som hennes mor giftet seg medKronprinsessens brudebukett består av en blanding av tradisjonelle svenske sommerblomster og mer eksotiske blomster

Prins Daniel strevde litt med å sette gifteringen på sin kronprinsesses finger. Og like etter måtte han tørke bort en tåre fra kinnet.

Med et tydelig ja fra begge to, og løfte om å være hverandre trofast til «døden skiller oss ad», bekreftet kronprinsesse Victoria og Daniel Westling sitt ekteskap. Og dermed har kronprinsessen endelig fått sin prins.

Rundt tusen bryllupsgjester, blant dem representanter fra alle Europas kongefamilier, var til stede i Storkyrkan under den høytidelige seremonien. TV-selskapene sørget for at millioner av andre også fikk ta del i det store øyeblikket.

Prins Daniel

I erkebiskop Anders Vejryds tale til brudeparet ble Daniel Westling tiltalt prins.

– Ja, nå er det sagt for første gang, sa presten og kalte brudeparets situasjon for både unik og delt.

– Dere går inn i oppgaver som dere ikke kan velge bort, men som dere kan påvirke. Men dere kommer til å klare det, om dere fokuserer på andre enn dere selv, på sammenhengen, på samfunnet, familien og fremtiden.

– En av dere har hatt hele livet å forberede seg til denne situasjonen på, den andre har bare hatt noen måneder, sa erkebiskopen blant annet.

Etter talen var det musikalske innslag før brudeparet forlot kirken sammen. Bruden gjorde et dypt kniks foran sine foreldre før paret gikk ned midtgangen, etterfulgt av de ti brudebarna. På kirketrappen ga de to hverandre et raskt kyss til ære for de mange fotografene.

Enkel kjole

Kronprinsesse Victoria ble fulgt av sin far halvveis opp til alteret. Her ventet Daniel Westling og hans forlover, brudens lillebror prins Carl Philip. Sammen med sin kommende ektemann gikk bruden videre opp til alteret, slik skikken er i Sverige.

Brudens kjole, som det har vært mye spekulasjoner rundt, var vakker og enkel og sydd i perlehvit dobbeltsidig silkeduchesse med korte ermer og utovervendt krage. Den blir betegnet som både veldig moderne og samtidig klassisk. Kjolen er designet av Pär Engsheden og har et fem meter langt slep.

Diademet som bruden bar, var kamédiademet, som også hennes mor og flere svenske prinsesser og dronninger har brukt tidligere da de giftet seg. Den dråpeformede brudebuketten besto av ti forskjellige svenske sommerblomster, blant annet liljekonvall og roser, alt i hvitt.

Blant brudepikene var prinsesse Ingrid Alexandra, som klarte sin hittil største offisielle oppgave med glans. Også brudepikene var kledd i perlehvitt, mens brudesvennene var i hvite matrosdresser.

Orden

Det klirret i ordener og lynte av diademer i den fullstappede Storkyrkan. Og i forbindelse med vielsen fikk også den nyutnevnte prinsen Sveriges høyeste orden, Serafimerordenen, av sin svigerfar, kong Carl Gustaf.

Etter vielsen kjørte brudeparet i åpen vogn i kortesje rundt i Stockholm i rundt en time. Tusenvis av mennesker fulgte ferden fra sidelinjen. Rundturen ble avsluttet med at brudeparet ble fraktet i Vasaorden, svenskenes forgylte kongesjalupp, over til Stockholms slott fra Vasamuseet på den andre siden av sundet.

Godt humør

Alle gjestene så ut til å være i godt humør da de kom ut av kirken etter vielsen. Det var overskyet og temperaturen hadde sunket noen grader, så prinsesse Ingrid Alexandra frøs tydelig mens pappa Haakon varmet henne ved å stryke henne over armene.

På spørsmål om prinsessen hadde gjort en god innsats, nikket både dronning Sonja og kong Harald bekreftende og smilte stort.

Også prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var fornøyde.

– Det var fantastisk, sa Märtha Louise før hun og resten av familien forsvant inn til festen på slottet. (©NTB)

Kronprinsesse Victoria ble fulgt inn i kirken av pappa Kong Carl Gustav. Foto: Foto: Leif R. Jansson (EPA)Kronprinsesse Victoria ble fulgt inn i kirken av pappa Kong Carl Gustav. Foto: Foto: Leif R. Jansson (EPA)

En stolt far følger sin datter opp til alteret i Storkyrkan i Stockholm, samme kirke som han giftet seg med Dronning Silvia i 1976. Foto: Henrik Montgomery (Scanpix)En stolt far følger sin datter opp til alteret i Storkyrkan i Stockholm, samme kirke som han giftet seg med Dronning Silvia i 1976. Foto: Henrik Montgomery (Scanpix)

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling under seremonien. Foto: Anders Wiklund (EPA)Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling under seremonien. Foto: Anders Wiklund (EPA)

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling kan endelig kalle seg et ektepar. Foto: Anders Wiklund (EPA)Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling kan endelig kalle seg et ektepar. Foto: Anders Wiklund (EPA)

Et rørt brudepar har gitt hverandre sitt ja. Foto: Henrik Montgomery (Scanpix)Et rørt brudepar har gitt hverandre sitt ja. Foto: Henrik Montgomery (Scanpix)


brudens foreldre, Dronning Silvia og Kong Carl Gustav av Sverige, giftet seg på samme dato, 19. juni, i 1976. Foto: Janerik Henrikkson (Scanpix)brudens foreldre, Dronning Silvia og Kong Carl Gustav av Sverige, giftet seg på samme dato, 19. juni, i 1976. Foto: Janerik Henrikkson (Scanpix)

Prinsesse Madeleine og Dronning Silvia ankommer bryllupet lørdag ettermiddag. Foto: Maja Suslin (EPA)Prinsesse Madeleine og Dronning Silvia ankommer bryllupet lørdag ettermiddag. Foto: Maja Suslin (EPA)

Personvernpolicy