Stockholm pynter til bryllup

Det er bare to dager igjen til vielsen i Storkyrkan i Gamla Stan. Foto: Scanpix
Det er bare to dager igjen til vielsen i Storkyrkan i Gamla Stan. Foto: Scanpix

Temperaturen stiger i Stockholm før kronprinsessebryllupet lørdag. I varmen legges siste hånd på arbeidet for å vise byen fra sin beste side.

Turistene får bilder tatt av seg selv ved siden av vaktene ved Stockholms slott. Paparazziene står parat i tilfelle noen av de kongelige skulle dukke opp. Konservator Julia Bogoljubova Lundquist legger tynne flak av bladgull på skriften under statuen av Kristina Gyllenstierna i den ytre borggården. Allerede fullførte gulljobber skinner fra slottsfasaden.

– Det har blitt ganske mange flak etter hvert. Det er ekte gull, men så er det jo en viktig anledning, sier hun til NTB.

Les også: «Et litt dårligere bryllup» i Malmö

Det er bare to dager igjen til vielsen i Storkyrkan i Gamla Stan. Selv de som ikke har høytrykksspylt fasaden har gjort en innsats for å pynte. Rundt halvskitne lyktestolper og takrenner er brudeslør knyttet i store sløyfer.

Gjestene kommer

Torsdag er det klart for innrykk av kongelige gjester. På programmet står stor fest for kronprinsesseparets innerst krets. Det blir velkomstdrink og middag på Drottningholms slott. Slottets egen kjøkkensjef står for maten.

Blant gjestene er kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Også det danske kronprinsparet er ventet.

De danske og norske kongelige skal bo på kongeskipene Dannebrog og Norge som vil ligge til kai ved Skeppsbron i Gamla Stan. Området preges av festivalen Love Stockholm 2010, som er i gang. Festivaltelt tilbyr parterapi, skøytedans på kunstis og konserter, alt i kjærlighetens tegn. Om de kongelige titter ut av vinduene i lugarene sine og over vannet til Skeppsholmen, kan de se orden «Tillsammans» i gigantiske bokstaver ved vannkanten.

Kjøleskapsmagnet

– Disse her selger veldig bra, sier Grace Gunnarsson og peker på en serie postkort med bilder av kronprinsesse Victoria og Daniel Westling.

Kioskeieren tjener bra på plasseringen rett utenfor inngangen til Storkyrkan i Gamla Stan. Busslast på busslast med tilreisende guides rundt. Mange kjøper med seg et minne om bryllupsfeiringen. Produktene er mange, og inne i den ti kvadratmeter stor kiosken gliser det kommende brudeparet mot kundene fra alle kanter.

– Vi har bøker, plakater, nøkkelringer og serveringsfat med Victoria og Daniel. Kopper og tallerkener selger ikke så veldig bra, og jeg har ennå til gode å selge noen av kjøleskapsmagnetene. Men det andre selger. Japanere, spanjoler og særlig tyskere kjøper mye suvenirer, sier Gunnarsson. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.


Personvernpolicy