Tilbyr krisehjelp til vinneren

Selv om sannsynligheten for å vinne toppremien i Viking Lotto er 1 til 12 millioner, bærer mange nordmenn en stor drøm om en gang å vinne førstepremien i et pengespill. Men for mange pengespillsmillionærer har livet langt fra blitt rosenrødt som de forestilte seg. Søksmål, bekymringer, rusmisbruk og personlige konkurser er ikke uvanlig for vinnerne av store førstepremier. Foto: Scanpix / Colourbox.
Selv om sannsynligheten for å vinne toppremien i Viking Lotto er 1 til 12 millioner, bærer mange nordmenn en stor drøm om en gang å vinne førstepremien i et pengespill. Men for mange pengespillsmillionærer har livet langt fra blitt rosenrødt som de forestilte seg. Søksmål, bekymringer, rusmisbruk og personlige konkurser er ikke uvanlig for vinnerne av store førstepremier. Foto: Scanpix / Colourbox.

I kveld kan en heldig vinner stikke av med rundt 100 millioner i Viking Lotto. Men erfaring har vist at å vinne millioner ikke automatisk løser alle problemer.

(ABC Nyheter): Norske lykkejegere har valfartet til landets tippekommisjonærer de siste dagene. For aldri har det vært mulig å vinne så mye i Viking Lotto som i kveld.

Hele 93 millioner kroner lyder førstepremien på.

Potten kan stige ytterligere dersom mange satser penger for å få en del av gevinsten i dag. Hvor mye du kan vinne avhenger av omsetning og hvor mange som klarer å plotte de riktige seks tallene.

Da lottotrekningen startet for 24 år siden var toppremien regulert til en halv million kroner, senere har premietaket blitt fjernet. Det førte blant annet til at et ektepar fra Fredrikstad vant rekordsummen 37,1 millioner kroner i Viking Lotto i september i fjor.

I kveld kan den rekorden bli knust.

Krisehjelp

Skulle du være den som stikker av med førstepremiepotten, dreier det seg om så store summer at Norsk Tipping tilbyr krisehjelp.

– Alle våre systemer er i beredskap. Hvis det blir en vinner som tar alt dette alene, så skal han få det beste hjelpen som finnes, forteller pressetalsmann for Norsk Tipping, Magne Vikøren, til TV 2 Nyhetene.

Selv om sannsynligheten for å vinne toppremien i Viking Lotto er 1 til 12 millioner, bærer mange nordmenn en stor drøm om en gang å vinne førstepremien i et pengespill.

Og den er absolutt forlokkende, forestillingen om en hverdag uten økonomiske bekymringer hvor man kan danse pengegaloppen på rosene.

Men for mange pengespillsmillionærer har livet langt fra blitt rosenrødt som de forestilte seg. Søksmål, bekymringer, rusmisbruk og personlige konkurser er ikke uvanlig for vinnerne av store førstepremier.

Her er noen av de uheldigste vinnerne, ifølge nettstedene MSN Money og Ask Men.

Evelyn Adams

Evelyn Adams vant New Jersey-lotteriet ikke bare én, men to ganger på midten av åttitallet. I dag finnes det ingenting igjen av premien på 5,4 millioner dollar. Hun mener selv at hun vant den store amerikanske drømmen. Når hun etterpå mistet alt, ble fallet desto større.

– Alle ville ha en del av kaka, og jeg klarte ikke si nei, forteller Adams til MSN Money.

Store pengesummer ble også spilt vekk på enarmende banditter i Atlantic City. I dag er Evelyn Adams blakk og bor i en husvogn.

– Jeg gjorde mange feil. Noen angrer jeg på, andre ikke. Jeg er bare et menneske og kan ikke forandre det som har hendt. Derfor må jeg tvinge meg selv til å gå framover, et steg av gangen.

Willie Hurt

Fram til 1989 var amerikanske Willie Hurt en lykkelig gift familiefar med både status og respekt i sitt eget lokalsamfunn. Alt dette tok slutt da han vant 3,1 millioner dollar i Michigan-lotteriet. I løpet av de neste to årene skilte Hurt seg fra fra sin hustru, mistet omsorgsretten til sine barn, ble avhengig av kokain, sløste bort pengene sine og ble titalt for forsøk på drap. Nå må den tidligere millionæren klare seg med en sosialstønad på 450 dollar i måneden og matkuponger.


Alex And Rhoda Toth

Alex og Rhoda Toth vant hele 13 millioner dollar i et lotteri i Florida i 1990. Men rikdommen var kortvarig, og i 2006 bodde paret i en skitten leilighet hvor elektrisiteten ble hentet fra bilen utenfor. Alex døde mens han ventet på å bli tiltalt for å ha snytt på skatten, mens Rhoda prøvde å overbevise myndighetene at hun var for svak til å bli tiltalt. Dessverre for Rhonda ble hun filmet mens hun bevegde seg rundt uten hjelp av krykker eller rullestol, dermed måtte hun sone to år i fengsel og betale 1,1 millioner dollar til amerikanske skattemyndigheter.

Jeffrey Dampier

Da Jeffrey Dampier vant 20 millioner dollar i lotteriet i Illinois i 1986 bestemte han seg for å være generøs og dele gevinsten på venner og familie. Han kjøpte dyre gaver, biler, hus og reiser til eksotiske steder. Men for Dampiers svigerinne Victoria Jackson var ikke gavene nok. I 2005 fikk hun kjæresten med på å kidnappe og drepe den generøse lottomillionæren. Sjalusi var motivet. Begge soner nå en livstidsdom i fengsel.

William Post

William Post hadde ingen lykkelig barndom. Først mistet han moren sin åtte år gammel. Deretter sendte faren ham på barnehjem. Lykken lot imidlertid å snu i 1988 da han vant hele 16,2 millioner dollar i et lotteri i Pennsylvania. Dessverre klarte ikke Post å håndtere så mange penger. I løpet av få måneder hadde han brukt opp hele gigantsummen på hus, fine biler, båter, tvilsomme investeringer og et tomotors fly (uten at han en gang hadde flyserifikat). Post hadde var fullstendig ruinert da han døde i 2006. – Jeg var mye lykkeligere før jeg fikk alle pengene, sa han.

Billie Bob Harrell, Jr.

Billie Bob Harrel Jr vant 31 millioner dollar i 1997 (over 150 millioner norske kroner etter dagens kurs). Harrell var godhjertet og ønsket å dele formuen sin med andre. Han ga villig vekk til familie, venner og til kirken han sognet til. Men det tok ikke lang tid før pengene tok slutt og pluss ble til minus. Tyve måneder etter at han ble millionær, tok Harrell livet sitt. Kort tid før den ulykksalige dagen innrømte han overfor en finansrådgiver at å vinne i lotteri var det verste som hadde skjedd ham.

Janite Lee

Den sørkoreanske immigranten Janite Lee hadde bare gode intensjoner om hva hun skulle bruke de 18 millioner dollarne hun vant i et lotteri i Missouri i 1993. Hun donerte store summer til diverse veldedige formål og organisasjoner. Hun deltok også på middager med Bill Clinton, Al Gore og den sørkoreanske presidenten. Men veien til avgrunnen sies å være brolagt med gode intensjoner. Åtte år etter at hun vant hovedgevinsten var formuen borte og Lee var tvunget til å slå seg selv konkurs.

Ralph Stebbins

Med en gevinst på hele 208 millioner dollar i Mega Millions Lottery burde framtiden ha vært sikret sikret for Ralph og Mary Stebbins. Da de vant gigantsummen i 2005, bestemte de seg for å være måteholdne og sikre alderdommen. De betalte ned alle regninger, kjøpte en gård og investerte i en ku. Tyve måneder etter at de hadde vunnet, ble Ralph Stebbins arrestert for å ha prøvd å knivdrepe kjæresten til sin sin egen datter. To måneder senere døde Ralph av hjertestans, 43 år gammel.

Jack Whittaker

I desember 2002 vant Jack Whittaker utrolige 315 millioner dollar. Han kunne velge å få hele summen utbetalt over tid, eller velge å få en engangssum på 114 millioner dollar. Han valgte engangssummen. Kort tid etter ble Whittaker arrestert for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand. Senere mistet han 545.000 dollar da tyver brøt seg inn i bilen hans. Mot slutten av året døde hans syttenårige barnebarn av en overdose. I juli i år ble også Whittakers datter Ginger funnet død.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus