– Stoltenberg godkjente ikke kronprinsverv

Trond Giske ba kronprins Haakon om å bli med i en ny gruppe som skal gi råd om norsk næringsliv. Det skal ikke Jens ha godkjent. Foto: Scanpix
Trond Giske ba kronprins Haakon om å bli med i en ny gruppe som skal gi råd om norsk næringsliv. Det skal ikke Jens ha godkjent. Foto: Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ikke ha godkjent at næringsminister Trond Giske ba kronprins Haakon om å bli med i en ny gruppe som skal gi råd om norsk næringsliv.

Ifølge VG er det sentrale kilder i regjeringen som opplyser dette.

Giske får nå kritikk fra sine partikollegaer.

– Jeg finner det helt unaturlig at noen fra kongefamilien skal involveres i rådgivning, det være seg overfor regjeringen eller overfor Arbeiderpartiet, sier nestleder Martin Kolberg i Aps stortingsgruppe.

– Veldig spesielt

– Dette er veldig spesielt, og jeg kan ikke huske noe lignende. Kronprinsen er i kraft av å være tronfølger også regent og møter regjeringen i statsråd. Det er hans rolle i vår konstitusjon, sier Marit Nybakk (Ap).

– Dette er som en oppgave i «Nytt på nytt», og det er kronprinsen som skal ut, sier næringspolitiker Else-May Botten (Ap). Hun mener det er greit at Giske får råd fra næringslivsledere. Kronprinsen har derimot ikke noe å gjøre i Giskes gruppe, mener hun.

Gruppens medlemmer skal ifølge mandatet «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv».

Stoltenberg-initiativ

Næringsministeren har ikke ønsket å gi noen kommentar til VG, men sier i en e-post via departementets kommunikasjonssjef Christian Grotnes Halvorsen at «det er klargjort gjennom mandatet at kronprinsen ikke får noen rådgivende rolle».

Gruppens første møte er 16. mars. Medlemmene skal utveksle kunnskap om hva Norge skal leve av i fremtiden, og den er nedsatt som et ledd i regjeringens prosjekt «Samarbeid-for-arbeid» som statsminister Stoltenberg lanserte i sin nyttårstale. I gruppen har kronprinsen blant andre også følge av kjente unge næringslivsledere som Cecilie Fredriksen, Ole Robert Reitan og Stein Marius Varner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus