Meny

Ser ikke lenger sjøormen

Observasjonene av sjøormen i Loch Ness blir stadig sjeldnere. Her er en modell av det kjente monsteret i Loch Ness - montert i en dam ved Drumnadrochit i Skottland. Foto: AP / Norm Goldstein / Scanpix.

I fjor ble det ble det bare registrert én mulig observasjon av sjøormen i Loch Ness. Men lederen av den offisielle fanklubben vil ikke gå med på at Nessie er død.

(ABC Nyheter): Observasjonene av sjøormen i Loch Ness blir stadig sjeldnere. I 2009 ble det kun rapportert om én observasjon. Året før var det to observasjoner av det mytiske sjøuhyret. I 2007 var antallet tre.

Til sammenligning ble Nessie observert hele 20 ganger for bare ti år siden.

Den dramatiske reduksjonen i antallet observasjoner har fått flere til å spørre seg om Nessie kan ha avgått med døden og at levningene i dag befinner seg et sted på bunnen av Loch Ness.

Dette blir imidlertid tilbakevist av presidenten i den offisielle Loch Ness Monster-fanklubben, Gary Campell.

Økt kunnskap

Til ABC Nyheter forteller han at han mener det er lite trolig at arten skal ha forsvunnet over natten ettersom økologien i den skotske innsjøen har vært mer eller mindre uforandret de siste 10.000 årene.

Campbell tror mangelen på observasjoner kan skyldes økt kunnskap.

For to år siden besøkte ABC Nyheter Steve Feltham, som siden 1991 har lett etter Nessie - uten hell. Foto: Sverre B. Graff.For to år siden besøkte ABC Nyheter Steve Feltham, som siden 1991 har lett etter Nessie - uten hell. Foto: Sverre B. Graff.

– Folk har blitt mer sofistikerte og kunnskapsrikei forhold til hva de faktisk ser. Tidligere ble ofte bølger fra båter, rekved eller dyr som sel eller oter forvekslet med Nessie. Med bedre informasjon tilgjengelig, for eksempel på nettet, kan de som observerer noe i større grad selv filterere hva det er de har sett.

Flaut

Ifølge Campell later det også til å være en viss pinlighet forbundet med det å se sjøormen, og presidenten i fanklubben peker på at det første folk spør om er om man har drukket.

Selv om fjoråret bare bød på én interessant observasjon, kom det inn flere usikre rapporter på det som kunne være en mulig sjøorm. Blant disse var et utslag på sonaren til en båt i nærheten av Urquhart Castle ved Loch Ness i mai 2009.

Om bord i båten var blant andre skuespiller Vicki Michelle fra Allo', Allo'.

Håper på svar

Gary Campbell har ikke gitt opp håpet på en gang å fravriste den skotske innsjøen sine hemmeligheter.

– I framtiden håper jeg at mange fler vil ta steget fram og vise oss bilder og videoklipp av Nessie som de har gjemt vekk.

Uansett om man tror på Nessie eller ikke er den mytiske sjøormen i dag en av Skottlands mest berømte beboere, og en svært populær attraksjon for området.

Rundt 400 000 mennesker besøker Loch Ness årlig. Ringvirkningene er betydelig. Det sies at Nessie alene står for 70 millioner kroner årlig i inntekter for reiselivet.

De første registrerte observasjonene av sjøormen i Loch Ness skriver seg så langt tilbake som år 565, da en irsk prest skal ha støtt på det mystiske monsteret. Men det var først i 1933 at observasjonene av den moderne Nessie skjøt fart.

Da stod en ny vei ferdig langs den fire mil lange og 213 meter dype innsjøen.

Teorien er at forstyrrelser under veibyggingen kan ha brakt sjøormen til overflaten.

Les også: Har ventet 16 år på sjøormen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus