Farlig overvekt

Dette bildet av en passasjer som blokkerer midtgangen har ført til debatt om hvordan flyselskapene bør håndtere kraftig overvektige passasjerer. – Dette er ikke et stort problem i Norge, sier Norwegian og SAS. Foto: flightglobal.com.
Dette bildet av en passasjer som blokkerer midtgangen har ført til debatt om hvordan flyselskapene bør håndtere kraftig overvektige passasjerer. – Dette er ikke et stort problem i Norge, sier Norwegian og SAS. Foto: flightglobal.com.

<pBildet av overvektig flypassasjer fører til debatt om flysikkerhet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Et bilde av en overvektig flypassasjer som har presset seg ned i et økonomisete om bord på et amerikansk passasjerfly har vekket debatt om hvordan flyselskapene håndterer overvektige flypassasjerer.

Foto: flightglobal.com.Foto: flightglobal.com.

Bildet, som ble tatt i smug av en kabinansatt på et Boeing 757-fly fra American Airlines, viser den fyldige passasjeren som har prøvd å presse seg ned i ett sete, mens halvparten av kroppen kommer utenfor og sperrer midtgangen.

Den ikke navngitte kabinansatte skal ifølge nettstedet Flightglobal.com ha tatt bildet for å vise at overvektige passasjerer er et økende problem i sivil luftfart.

Bildet ble senere sendt til skribent Kieran Daly og lagt ut på hans blog Unusual attitude på nettstedet Flightglobal.com.

Ifølge Daly hadde den overvektige passasjeren bare betalt for ett sete, og kabinpersonalet lot personen komme om bord.

For å ivareta flysikkerheten om bord tilbyr de fleste flyselskaper i dag forlengede setebelter til overvektige passasjerer. Flere flyselskaper har også begynt å insistere på at de tykkeste passasjerene kjøper et ekstra flysete.

Ikke et problem i Norge

Informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen, sier til ABC Nyheter at de ikke har registert overvekt som et økende problem verken i Norge eller i Skandinavia, men at de har rutiner på hvordan reisen for overvektige kan gjøres mest mulig bekvem.

– I tillegg til forlengede setebelter kan overvektige kjøpe et såkalt comfort seat for en billig penge. Dette er setet ved siden av og er billigere enn et vanlig sete ettersom man slipper avgifter, forteller Johansen.

Informasjonssjefen understreker også at i tillegg til bekvemmeligheten for overvektige passasjerer og medpassasjerer har et komfortsete også et viktig sikkerhetsaspekt ved seg.

– Overvektige har ikke i utgangspunktet krav på to seter, ettersom de da tar setet fra noen andre, sier Johansen.

Prøver å gjøre det smidig

Kommunikasjonssjef i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik sier at ekstrem overvekt heller ikke er et stort problem på deres flygninger. Hun har sett det omtalte bildet og hevder dette ikke er hverdagskost i Norge.

– Vi har ikke et særskilt regelverk for å håndtere ekstrem overvekt av denne typen, men om vi ser noen i kabinen som er ekstra store prøver vi jo å gjøre det mest mulig smidig for alle parter. Da kan vi for eksempel tilby noen av de fremste setene hvor det er bedre plass.

I motsetning til SAS har ikke Norwegian et såkalt comfort seat.

– Passasjerer som ønsker det kan selvsagt reservere to seter, men jeg har ikke hørt at det har vært behov for det på noen av våre flygninger, sier kommunikasjonssjefen.

– Det er flest skandinaver og europeere som bruker Norwegian, og ekstrem overvekt ser ut til å være en større utfordring i USA.

Flyselskap vil undersøke hendelsen

I en kommentar til den britiske avisen Telegraph sier en talsperson for det amerikanske flyselskapet American Airlines at de ikke kan bekrefte at det omtalte bildet virkelig ble tatt av en kabinansatt hos dem, men at de vil undersøke saken internt i selskapet for å finne ut om rutinene har blitt fulgt.

«American Airlines førsteprioritet er å sørge for sikkerheten og komforten til passasjerer og besetning. Derfor rådes passasjerer som trenger det til å bestille to seter på våre flygninger. Dersom flyet ikke er fullt, kan vi imøtekomme passasjerenes behov uten ekstra omkostninger» heter det i uttalelsen.

Personvernpolicy