Her er Googles fantasiby

Byen Argleton finnes ingen andre steder enn på Googles karttjeneste. Jordet byen er plassert på inneholder ingen veier, tettbebyggelse eller viktige samfunnsfunksjoner. Foto: Google Maps.
Byen Argleton finnes ingen andre steder enn på Googles karttjeneste. Jordet byen er plassert på inneholder ingen veier, tettbebyggelse eller viktige samfunnsfunksjoner. Foto: Google Maps.

<pPå et øde jorde litt nord for Liverpool i England finnes det en by bare Google kjenner til.</p

(ABC Nyheter): Argleton er navnet på fantasibyen, som altså ikke eksisterer andre steder enn på Google sine kart.

Nysgjerrige turister som forsøker å avlegge fantombyen et besøk, havner på et jorde nord for Liverpool nordvest i England. Jordet har ingen veier, bebyggelse eller ungdom som henger på hjørnene, slik man ellers forbinder med tettbebygde strøk.

Dette til tross for at byen dukker opp som åsted for både kiropraktorer, boligsalg og stillingsannonser hvis du søker etter Argleton på Google.

Dro ut for å lete

Ifølge avisen Daily Telegraph ble en av de ansatte ved det som vil være Argletons nærmeste utdanningsinstitusjon, Edge Hill University, så fascinert av den mystiske byen at han sporenstreks forlot kontoret sitt og dro ut på leting etter den skjulte juvelen.

– Jeg begynte å fantasere om dette stedet, at det dreide seg om et alternativt univers, en slags Narnia-aktig verden. Jeg ble ordentlig begeistret over tanken på at det finnes et hemmelig sted som bare Internett har makt til å gjøre virkelig, forteller Roy Bayfield.

Da Bayfield kom fram til Argleton, fant han bare tomme åkre og ingen hemmelig verden snytt ut av nesa på Harry Potter.

Google har så langt ikke klart å forklare hvordan den mystiske byen har dukket opp i deres karttjeneste. Men kloke hoder har allerede funnet ut at Argleton er et anagram av de engelske ordene «Not Large» og «Not Real G».

Lagt inn med hensikt?

En mulig forklaring på fantasibyen kan være at noen har lagt inn bynavnet for å avsløre kartdata-tyver, som stjeler informasjon fra andre tjenester for å spare arbeid.

Kartekspert Joe Moran ved John Moore-universitetet i Liverpool støtter denne teorien.

– Byen kan være lagt inn for å unngå at folk kopierer kart. Av og til legges det inn ikke-eksisterende stedsnavn for å bevise at kartdataene er stjålet. Men jeg kjenner ikke til at Google Maps har gjort dette før, forteller Moran.

Ifølge Daily Telegraph vil det nederlandske kartselskapet Tele Atlas, som har levert dataene for dette området, nå slette Argleton fra kartet. Dermed begynner det å haste for folk som er nysgjerrige på den engelske fantasibyen.

– Feil som dette er ikke vanlig, og jeg kan ikke forklare hvordan denne feilen havnet i vår database, sier en talsmann for selskapet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus