Møkkapenn solgt for 36.000 kroner

Polens president Lech Kaczynski møtte uventet motstand fra denne fyllepennen da han skulle signere Lisboa-traktaten 10. oktober i år. Nå har pennen blitt solgt for 36.000 kroner på auksjon. Foto: AP / Scanpix.
Polens president Lech Kaczynski møtte uventet motstand fra denne fyllepennen da han skulle signere Lisboa-traktaten 10. oktober i år. Nå har pennen blitt solgt for 36.000 kroner på auksjon. Foto: AP / Scanpix.

<pDen standhaftige pennen ville ikke virke da Lisboa-traktaten skulle signeres. Nå har den samlet inn 36.000 kroner til inntekt for hjerneskadde barn.</p

(ABC Nyheter): Da Polens president Lech Kaczynski skulle signere den kontroversielle Lisboa-traktaten nylig, fikk han uventet motstand fra en standhaftig penn som nektet å fungere.

Den kontroversielle politikeren og aktivisten Janusz Palikot kjøpte den standhaftige pennen. Foto: Praca własna.Den kontroversielle politikeren og aktivisten Janusz Palikot kjøpte den standhaftige pennen. Foto: Praca własna.

Avtalen om reformer i EU ble ikke undertegnet før den høyrekonservative Kaczynski fikk erstattet fyllepennen med en kulepenn av den klassiske sorten.

Dermed kunne fyllepennen lett endt opp i historiens søppelbøtte uten å ha levert da det gjaldt som mest.

Men den gang ei. Lik Jahn Teigen som snudde null poeng i Melodi Grand Prix til egen fordel, har den viljesterke fyllepennen nå innbragt 18.100 zloty (36.000 kroner) i en nettauksjon til inntekt for hjerneskadde barn.

Stor appell

Det var det polske regjeringskontoret som la ut pennen til auksjon i håp om at den ville ha en sjelden stor appell til både tilhengere av Lisboa-traktaten samt euroskeptikere sjarmert av pennens vegring mot å signere avtalen, som har som mål å gjøre EU mer beslutningsdyktig.

Det var den kontroversielle polske politikeren og aktivisten Janusz Palikot som til slutt stakk av med pennen da auksjonen var over mandag 2. november.

– Jeg kjøpte denne pennen fordi den er et symbol på inkompetansen til Lech Kaczynski, sa Palikot i en melding på den polske tvkanalen TVN24 tirsdag morgen.

Janusz Palikot understreket imidlertid at han sikret seg pennen fordi pengene går til et veldedig formål.

– Jeg ser på pennen som den første ordentlige gjenstanden fra den fjerde polske republikken.

Det går ikke fram av historien om den italienske Stipula-fyllepennen nå virker.

Utsatt signering

Nasjonalforsamlingen i Polen vedtok Lisboa-traktaten med stort flertall i fjor. Men president Lech Kaczynski utsatte signeringen for å se utfallet av folkeavstemningen i Irland.

Som følge av irenes ja godkjente også Kaczynski avtalen og signerte dokumentet den 10. oktober i år.

Før han skrev under understreket den polske presidenten at EU er en union av suverene stater. Han ga også uttrykk for at han ønsker at den skal være åpen for nye medlemsland, inkludert Georgia og land på Balkan.

I går ble den tsjekkiske presidenten Václav Klaus den siste av statslederne i de 27 EU-landene som signerte traktaten, som blant annet gjør unionen til en såkalt «juridisk enhet» og endrer beslutningsprosessene i EUs ministerråd.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus