Meny

Denne låten er laget av fugler

Hvordan høres det ut når denne flokken med fugler gjøres om til toner og musikk? Det ville den brasilianske komponisten Jarbas Agnelli finne ut av.

Slik høres det ut når en flokk med fugler gjøres om til musikk.

(ABC Nyheter): Den 49 år gamle brasilianske komponisten Jarbas Agnelli lot seg nylig fascinere av et bilde han fant i avisen.

Bildet viste en flokk fugler som satt og hvilte på noen strømledninger. Og fascinasjonen til Agnelli skyldtes at fuglene så ut som noter på et noteark. Det var som om naturen selv skulle ha skrevet et verk.

Dermed klippet Jarbas Agnelli ut bildet og satte seg ned for å gjøre om fuglenotene til musikk.

– Fugler på ledninger minner om et partitur, og jeg var bare nysgjerrig på å høre hva slags låt som skjulte seg, forteller Angelli til ABC Nyheter.

Hør låten nederst i artikkelen.

Mye oppmerksomhet

Etter å ha overført notene til toner, tok han kontakt med fotografen som hadde tatt bildet av fuglene. Fotografen lot seg fascinere av det han hørte og kontaktet redaktøren sin, som igjen fortalte om bildet til en journalist. Vips hadde avisen omtalt den særegne komposisjonen, og nyheten begynte å spre seg over landegrensene.

– Jeg visste jo at det ikke var verdenshistoriens mest originale idé. Men jeg var bare nysgjerrig. Jeg brukte fuglenes eksakte posisjon, og har ikke fiklet med bildet i Photoshop, forteller Angelli.

– Det eneste jeg har gjort, er å bestemme lengden på tonenen.

Ifølge Jarbas Agnelli ble han overrasket over kvaliteten på den fugleskapte låten.

– Ja, musikken var en behagelig overraskelse. Musikken er søt, og noe vi kunne ha forventet oss fra fugler eller naturen, forteller han.

Kan bli bok

Ifølge Agnelli hadde han aldri sett for seg at han skulle bruke fugler i arbeidet med å lage musikk. Men nylig fikk han en henvendelse fra en forlegger om å gi ut bok. Boken skal i så fall være en bildebok med fotografier av fugler på ledninger, men den skal også inneholde en cd med én låt per bilde.

– Jeg tenker seriøst på å gjøre dette. Jeg tror nemlig det ville hatt en universell appell. Spør du meg, liker folk å tolke naturen om til musikk. Nå tenker jeg på om jeg skal invitere noen gode fotografer hit, slik at de kan reise rundt om i Brasil på jakt etter fugler som sitter på ledninger.

For øvrig kan det nevnes at det i 1951 ble laget en norsk film hvor fugler på en snor også spilte en viktig rolle. Filmen het «Vi Gifter Oss!» og Henki Kolstad spilte hovedrollen som komponist Petter Gran. Gran og kona (spilt av Inger Marie Andersen) trengte sårt penger for å skaffe seg egen bolig.

Da det gjaldt som mest, ble han inspirert av noen fugler på en snor til de magiske linjene: «Hva var vel livet uten deg?».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus